Karl Johan Lönegren (1823 - 1895)

Karl Johan Lönegren

Karl Johan Lönegren syntyi Porissa vuonna 1823. Hän kouluttautui lakimieheksi, mutta päätyi lopulta yhdeksi Porin teollisuuden uranuurtajista. Lönegren oli mukana perustamassa Baijerilaista olutpanimoa Anton Björnbergin ja Isaac Carströmin kanssa vuonna 1853. Ajalle tyypilliseen tapaan hän meni vuonna 1855 naimisiin liikekumppaninsa Carl Fredrik Björnbergin tyttären ja Anton Björnbergin sisaren Anna Helenan kanssa.

Lönegren osti vuonna 1858 Leineperin ruukin laamanni Falckilta. Ruukin todellinen kukoistuskausi tapahtui juuri Lönegrenin aikana 1860-luvulla. Samalla vuosikymmenellä hän osti myös toisen ruukin Noormarkusta. Leineperin ruukin ostoon liittyi myös suurempi hanke, jonka hän toteutti yhdessä Björnbergin ja Carströmin kanssa: vuonna 1858 he perustivat Porin Konepajan.

Lönegrenin suunnitelmissa oli, että konepaja erikoistuisi keisarikunnan tarvitsemien rautatievaunujen rakentamiseen. 1860-luvun alussa tuore ruukinpatruuna Lönegren oli myös edesauttamassa Pohjanmaan Höyrylaivaosakeyhtiön siirtämistä Turusta Poriin turkulaisten kovasta vastustuksesta huolimatta.

Karl Johan Lönegren toimi todellakin "ajan hermolla". Hän oli teollisuuden perustamiskauden tyypillinen hahmo toimiessaan lukuisilla eri aloilla. Hänellä oli myös samat ongelmat kuin muillakin Porin teollisuuden uranuurtajilla: teollisuuslaitosten perustaminen nieli rutkasti rahaa. Lönegren rahoitti toimintaansa pääosin lainoilla ja raha-asiat menivät lopulta pahasti sekaisin. Viimeinen isku oli konepajan palo vuonna 1870. Lönegren oli tehnyt konkurssin itse asiassa jo vuonna 1869, jolloin hänen Leineperin alueen uudistushankkeensa olivat kaatuneet lopullisesti katovuosiin. Hänen omaisuuttaan kaupattiin tämän jälkeen julkisilla huutokaupoilla.