Claes Fredrik Björnberg (1830 - 1888)

Claës Fredrik Björnberg

Claës Fredrik Björnberg syntyi varakkaaseen porilaiseen Björnbergin kauppiasperheeseen vuonna 1830. Hän seurasi isänsä Carl Fredrikin ja veljensä Antonin jalanjälkiä ryhtymällä myös kauppiaaksi ja laivanvarustajaksi. Hän rakennutti laivoja yhdessä veljensä Antonin sekä Carl Martinin kanssa.

Claës Fredrikistä tuli Espanjan konsuli. Hän meni vuonna 1855 naimisiin espanjalaisen Maria Dolores Josefa Fransisca Sanchez y Barcelón kanssa. He saivat kaikkiaan viisi lasta, joiden nimet kertoivat perheen kansainvälisyydestä: Wilhelm Rafael, Fredrik Geronimo, Anna Dolores, Claës Enrique ja Carl Ricardo.

Björnbergin vaimo Dolores

Claës Fredrik Björnberg oli myös ainoana porilaisena kauppiaana mukana perustamassa yhtä Suomen ensimmäisistä liikepankeista. Hän toimi myös kaupunginvaltuutettuna vuosina 1877 - 1879. Claës Fredrik ei onnistunut liiketoimissaan lähimainkaan yhtä hyvin kuin isänsä ja vanhin veljensä. Perukirjojen mukaan hän teki itse asiassa kuollessaan vuonna 1888 vararikon, koska saatavien suuruus oli yli 900 markkaa suurempi kuin omaisuus.