Fredrik Wilhelm Rosenlew (1831 - 1892)

Fredrik Wilhelm Rosenlew

Fredrik Wilhelm Rosenlew syntyi Porissa vuonna 1831. Hänen isänsä Carl Fredrik Rosenlew oli yksi kaupungin tunnetuimmista liikemiehistä ja osakkaana kauppahuoneessa Björkman & Rosenlew. Fredrik Wilhelm valmistui ylioppilaaksi vuonna 1851. Hän oli vasta 20-vuotias, kun isä Carl Fredrik kuoli vuonna 1852 ja Björkman & Rosenlewin kauppahuone lakkautettiin.Vuonna 1853 Fredrik Wilhelm sai porvarioikeudet ja jatkoi isänsä liiketoimintaa. Hän oli yrittäjänä vielä kokematon, joten avuksi tuli kokeneempi Johan Gustaf Holmberg. He allekirjoittivat yrityssopimuksen ja yrityksen nimeksi tuli W. Rosenlew & Co. Nuori Rosenlew hankki ensimmäisinä vuosina kokemusta kauppiaana ostamalla ja myymällä tupakkaa, olutta, suolaa, kahvia, väkijuomia, sahatavaraa, siirtomaatavaroita, kankaita ja laivatarvikkeita.

Vuonna 1856 Fredrik Wilhelm meni naimisiin isänsä pitkäaikaisen liikekumppanin August Wilhelm Björkmanin tyttären Emma Carolinan (s. 1836) kanssa. Pariskunnalle syntyi vuosien varrella 11 lasta. Osa pojista jatkoi suvun yhtiössä ja tyttäret taas pyrittiin saamaan naitua hyviin sukuihin.

Vuonna 1861 Fredrik Wilhelm oli mukana siirtämässä Pohjanmaan höyrylaivaosakeyhtiötä Turusta Poriin ja istui sen johtokunnassa. Hän oli seurannut tarkasti höyrylaivojen kehitystä. Vuonna 1877 W. Rosenlew & Co. osti Porin Konepajan ja ryhtyi rakentamaan höyrylaivoja vuodesta 1884 lähtien.

Suurimmat meriittinsä Fredrik Wilhelm hankki kuitenkin sahateollisuuden parissa. Jo vuonna 1853 Fredrik Wilhelm hankki yhdessä Holmbergin sekä kauppias Isaac Carströmin kanssa Hämeenkyrön Kylmäkosken sahan. Vuonna 1866 Fredrik Wilhelm oli taas määrätty hoitamaan kolmen muun henkilön kanssa Isonsannan höyrysahan konkurssipesää. Käytännössä hän hoiti sahan asioita yksin. Samalla hän huomasi todellisen tilaisuuden: monet porilaiskauppiaat olivat menneet konkurssiin katastrofaalisena vuonna 1866, ja oli syntynyt eräänlainen valtatyhjiö.

Maalaus vaimo Emma Rosenlewista

Fredrik Wilhelm päätti täyttää tämän tyhjiön englantilaisen pääoman turvin. Hän osti Isonsannan sahan itselleen huutokaupassa kirjaimellisesti Antti Ahlströmin nenän edestä. Rosenlew luopui vesisahoistaan ja päätti keskittää toimintaa Kokemäenjoen suistoalueelle. Isonsannan vanha höyrysaha ei riittänyt yhtiölle ja hän päättikin perustaa uuden sahan joen toiselle puolelle. Seikun saha valmistui Porin sahateollisuuden vallankumousvuonna 1872. W. Rosenlew & Co:lla oli kiistaton johtoasema Porin sahatavaran viennissä. 

Fredrik Wilhelm Rosenlew oli keskeinen vaikuttaja Porin talous- ja kunnalliselämässä. Hän sai kauppaneuvoksen arvonimen vuonna 1885. Lisäksi hän toimi Porin kaupunginvaltuuston puheenjohtajana vuosina 1885 - 1887. Fredrik Wilhelm Rosenlew kuoli äkillisesti matkalla Helsinkiin vuonna 1892. Hänen panoksellaan Rosenlew-yhtiö kasvoi siihen suuruuteen, jonka ansiosta se oli käytännössä koko Porin teollisuuden kulmakivi.