Porin Ympäristön Osuusmeijeri (1904 - )

Varsinainen meijeriteollisuus saapui Poriin 1900-luvun alussa. Kaupungissa oli toiminut vuodesta 1885 Låstbomin Porin uusi meijeri, mutta ilmeisesti se ei ollut toiminnassa kauaakaan. 1870-luvulla Ruotsissa kehitetty separaattori saapui nopeasti myös Suomeen. Separaattori mahdollisti maidon nopean kuorimisen ja suurten määrien käsittelyn. Porin ympäristön maanviljelijät päättivät perustaa Porin Ympäristön Osuusmeijerin. Porin meijeriin ei hankittu kuitenkaan separaattoria. Koneistoksi hankittiin höyrykone, vastaanottovaaka, pastööri, radiaattori voin valmistamiseen, puinen voinvaivauspyörä sekä erityinen rasvanmäärityskone. Meijeri sai myös sähkövalaistuksen sekä "telefoonin". Myöhemmin meijeriin hankittiin myös separaattori.

Porin Ympäristön Osuusmeijeri

Ensimmäisenä toimintavuonna meijeri tuotti maitoa, kermaa ja voita. Vuonna 1915 ryhdyttiin valmistamaan myös juustoja. Meijeri toimi vuodesta 1903 aina 1920-luvulle saakka puurakennuksessa vuokratontilla Karjarannassa. Tämän jälkeen meijeri muutti 2. kaupunginosaan omalle tontille, jossa oli aiemmin toiminut Petrellin viinanpolttimo. Osoite oli Katariinankatu 2.

1920-luvulla meijeritoiminta kasvoi koko Satakunnassa. Porin Ympäristön Osuusmeijerissä oli 1920-luvun lopussa yhteensä 368 jäsentä, joilla oli 3385 lehmää. Tuotantokoneisto sähköistettiin vuonna 1939. Tämän jälkeen pystyttiin ottamaan vastaan päivittäin aikaisempaan verrattuna kaksinkertainen maitomäärä.

Osuusmeijerin lisäksi Porissa toimi myös Eino Kaipion Porin Meijeriliike, mutta V osassa sijainnut pieni meijeri lopetti toimintansa 1950-luvulla.

Sodan ajan ja sen jälkeisen säännöstelyn vuoksi meijeriteollisuuden tuotanto putosi huomattavasti. Vuonna 1956 luovuttiin pääosin maidon irtomyynnistä. Meijeriin hankittiin pullotuskoneisto vuonna 1956. Maito kuljetettiin meijeriin tonkissa aina 1960 - 1970-lukujen taitteeseen saakka, jolloin siirryttiin säiliökeräykseen. Vuodesta 1986 meijeri on tunnettu nimellä Satamaito.