Porin karamellitehdas (1908 - 1960-luvun alku)

Porin karamellitehtaan perusti A. Johansson vuonna 1908. Tehtaan alkuaikoina siellä valmistettiin kovia karamelleja ja pastilleja. Myöhemmin siirryttiin myös pehmeiden makeisten valmistukseen. Vuodesta 1937 lähtien tehdas ryhtyi valmistamaan myös suklaakonvehteja. Tehdasta laajennettiin vuonna 1938 ja tämän jälkeen tuotantoon tulivat myös marmeladi sekä luonnonmehut. Makeisosastolla valmistettiin tämän jälkeen suklaan ja pastillien lisäksi makeismarmeladia, toffeeta, rakeita sekä erilaisia pehmeitä ja kovia makeisia. Niin sanotulla marjanjalostusosastolla valmistettiin puolestaan pöytä- ja leipomomarmeladia sekä mehuja.

Tehdas käytti voimanlähteenä sähköä ja höyryä. Koneina käytettiin muun muassa erilaisia rouhimiskoneita ja vakuumikattiloita. Tehdas työllisti normaaleina aikoina kolmekymmentä henkeä. Sodan aikana raaka-aineiden puute vaikeutti etenkin makeisten valmistusta. Mehujen valmistus jatkui, vaikka makeutusaineista, marjoista ja hedelmistä oli myös kova pula. Normaaleina aikoina raaka-aineista siirappi, marjat ja hedelmät saatiin kotimaasta. Sokeri, kaakao, kaakaovoi ja hedelmäsoseet tilattiin ulkomailta.

Karamellitehdas sijaitsi alkuaikoina Antinkatu 25:ssä. 1930-luvulla tehtaan osoite oli Mikonkatu 10. Sen toiminta loppui 1960-luvulla.


Tutustu Kansalliskirjaston kokoelmista löytyvään Karamellitehtaan hinnastoon:
Hinnasto 1943