Björneborgs sängfabrik / Oy Ekwall Ab (1909 - ?)

Tehdas perustettiin nimellä Björneborgs sängfabrik / Porin sänkytehdas vuonna 1909. Se sijaitsi kivirakennuksessa osoitteessa Annankatu 21. Ullakkokerroksessa toimi 1910-luvulla myös Honkasen kirjansitomo.

Tehtaan alkuaikojen tuotanto oli pääasiassa kokoontaitettavia harmonikkasänkyjä ja huvilasänkyjä. Yritystä laajennettiin vähitellen ja samalla tuotanto monipuolistui. Vuonna 1925 muodostettiin osakeyhtiö, jonka nimeksi tuli Oy Ekwall Ab. Hieman myöhemmin yhtiö osti Karjarannassa toimineen pienen sahan turvatakseen raaka-aineen saannin.

Tehdas käytti raaka-aineina ja tarvikkeina koivutukkeja ja koivuvaneria, patjanjoustinlankaa, ruuveja, pultteja ja heloja, lakkoja, väriaineita, verhoilukankaita sekä muita verhoilutarvikkeita.

Ekwallin huonekalutehdas vuonna 1936

1940-luvulla tehdas valmisti muun muassa tuoleja sekä muita huonekaluja, lastensänkyjä ja lastenhuoneen huonekaluja, teevaunuja ja ravintolakalusteita. Vain neljännes tuotannosta meni kotimaan markkinoille. Vientimaat olivat pääasiassa Englanti, Etelä-Afrikka, Hollanti, Norja, Ruotsi, Kanada, Malta, Länsi-Intia sekä Palestiina. Koivupuusta taivutetut huonekalut sekä lastensängyt olivat tärkeimmät vientiartikkelit. Tuotteet vietiin Mäntyluodon ja Turun satamista.