(Otto) Werner Hacklin (1880 - 1958)

Werner Hacklin

Vuonna 1880 syntyneen (Otto) Werner Hacklinin isä oli aikanaan muuttanut Reposaareen Helsingistä. Werner Hacklin toimi 13-vuotiaasta eri reposaarelaisten stuuvareiden eli ahtausliikkeiden palveluksessa lastaamassa purjealuksia. Hän perusti oman stuuvariyrityksensä ollessaan vasta 17 - 18-vuotias. Talvikuukausina, jolloin lastaustoiminta katkesi, hän otti yleensä pestin johonkin laivaan.

Vuonna 1902 Hacklin kieltäytyi Venäjän armeijan kutsunnoista ja lähti Yhdysvaltoihin, jossa hän teki erilaisia töitä 16 osavaltiossa mm. koneteollisuudessa ja laivoilla suurissa sisäjärvissä. Hän palasi Suomeen vuonna 1906.

Reposaarelle palattuaan Hacklin huomasi, että ahtaustoiminta oli ainoastaan muutaman yrityksen hallinnassa. Vuonna 1908 hän perusti veljensä Emilin kanssa ahtausyrityksen, josta suomenkieliset käyttivät nimeä Laivantäyttämisliike Veljekset Hacklin. Sopimuksen allekirjoittamispäivää pidetään Hacklin-yhtiöiden virallisena perustamispäivänä.

Ensimmäisen maailmansodan alkuun asti Veljekset Hacklin lastasi pääasiassa W. Rosenlew & Co. Ab:n sekä A. Ahlström Oy:n sahojen puutavaraa. Yritys muodosti ympärilleen vuosien varrella kokonaisen yhtiöryhmän, johon kuului huolinta-, laivanselvitys-, agentuuri-, puutavarakauppa-, laivanvarustus-, laivanrakennus-, saha-, matkatoimisto-, kiinteistö- ja kuljetusalat. Hacklinin höyry- ja moottorilaivat kantoivat aina lähisukulaisen nimen lisäksi "H"-tunnuksen: esim. Betty H, Otto H ja Werner H.

Kauppaneuvos Werner Hacklin ei ollut ainoastaan Reposaaren tärkein liikemies ja Porin merkittävin laivanvarustaja. Hän oli myös kaupunginvaltuutettu sekä Tanskan varakonsuli. Hän osallistui Reposaarella myös yhteiskunnalliseen toimintaan.