Ivar Kreuger (1880 - 1939)

Ivar Kreuger syntyi Ruotsin Kalmarissa vauraaseen perheeseen vuonna 1880. Hän oli matemaattisesti poikkeuksellisen lahjakas ja valmistui ylioppilaaksi jo 16-vuotiaana. Neljä vuotta myöhemmin Kreuger valmistui diplomi-insinööriksi. Tämän jälkeen hän vietti useita vuosia ulkomailla, etenkin Yhdysvalloissa, jossa hän oppi uuden rakennusmateriaalin, teräsbetonin, hyödyntämisen. Hän toi taidon myös Ruotsiin. Kreuger ryhtyi lisäksi sijoittamaan kiinteistöihin.

1910-luvulla Kreuger omistautui tulitikkuteollisuudelle, jossa Ruotsilla oli vahva asema maailmassa. Vuoteen 1917 mennessä hän oli hankkinut omistukseensa kaikki Ruotsin tulitikkutuotantolaitokset ja yhdistänyt ne yhdeksi yhtiöksi. Myöhemmin hän osti kiivaaseen tahtiin kaikki ulkomaiset kilpailijat. Vuonna 1919 hän osti myös Porin tulitikkutehtaan. Hänen tarkoituksenaan oli luoda koko maailman kattava tulitikkuteollisuuden imperiumi, missä hän myös onnistui. Parhaimmillaan Kreuger hallitsi 60 - 75 % koko maailman tulitikkutuotannosta. Maailmalla hänet opittiin tuntemaan "Tulitikkukuninkaana".

Ivar Kreuger oli 1920-luvun lopulla yksi koko maailman rikkaimmista ihmisistä, halliten nykyrahassa satojen miljardien eurojen omaisuutta. Hän oli ihmisenä sisäänpäin kääntynyt ja ujo, mutta hänen tuttavapiiriinsä kuului tuon ajan merkittäviä kansainvälisiä filmitähtiä, kuten Greta Garbo.

New Yorkin Wall Streetin pörssiromahdus vuonna 1929 ei vielä tuhonnut Kreugerin asemaa. Tulovirtojen ehdyttyä hänen imperiuminsa alkoi kuitenkin hiljalleen rapistua. Tilannetta ei auttanut edes Ruotsin valtionpankin antama valtava tukilaina. Maaliskuussa 1932 hän tapasi jälleen Ruotsin pankin edustajia Pariisissa, jossa sovittiin uudesta kokouksesta. Ivar Kreuger ei kuitenkaan saapunut tähän kokoukseen, vaan hän teki itsemurhan pariisilaisessa hotellissa.

Hänen kuolemansa jälkeen Kreugerin osakkeet muuttuivat kerralla arvottomiksi ja tämä aiheutti Tukholman pörssin romahtamisen. Myöhemmin myös maan pääministeri joutui eroamaan. Tämä on ollut tähän päivään saakka Ruotsin historian pahin talouskriisi.

Porilaisille Ivar Kreuger oli maineineen tarunhohtoinen johtaja, joka kävi kaupungissa henkilökohtaisesti sopimassa tulitikkutehtaan kaupoista. Kreuger edusti uutta, kansainvälistyvää teollisuutta, jonka johto ei enää asunut samalla paikkakunnalla tehtaan kanssa, eikä edes samassa maassa.