Johan Edvard (Eetu) Salin (1866 - 1919)

Eetu Salin

Eetu Salin syntyi Asikkalassa vuonna 1866. Hänen äitinsä kuoli nälkävuonna 1868. Salin valmistui suutarimestariksi Tampereella vuonna 1885 ja toimi tällä alalla eri paikkakunnilla Suomessa ja Ruotsissa. Myöhemmin hänestä tuli vahva työväenliikkeen vaikuttaja ja johtomies. Hän oli erittäin taitava puhuja. Vastustajat pitivät häntä kuitenkin täytenä roistona ja hän joutui vangituksi useaan otteeseen poliittisen toimintansa vuoksi.

Eetu Salin saapui Poriin vuonna 1901 ja perusti kaupunkiin kansankeittiön. Hän oli aiemmin omistanut vastaavan yrityksen Hyvinkäällä. Salin nousi nopeasti Porin työväenyhdistyksen johtoon. Salin ryhtyi myös vuonna 1906 uuden Sosiaalidemokraatti-lehden päätoimittajaksi. Vuonna 1908 hän joutui vankilaan erään kirjoituksensa vuoksi.

Eetu Salinin patsas

Salin oli Suomen työväenliikkeen maineikkain puhuja ja kansankiihottaja. Hänet valittiin Porin kaupunginvaltuustoon vuonna 1905. Salin oli myös edistämässä Porin työväestön sivistystoimintaa. Hän toimi kansanedustajana vuosina 1909 ja 1917. Hän joutui mukaan kansalaissotaan, vaikka hän oli vastustanut kapinointia loppuun saakka. Hän jäi vuonna 1918 vangiksi ja sai kuolemantuomion. Tuomio muutettiin kuitenkin vankeusrangaistukseksi. Salin kuoli vankeudessa seuraavana vuonna. Eetu Salinin hautajaisista muodostui suuri tapahtuma.

Porissa on Eetu Salinin patsas. Sitä lähellä oleva aukio on nimetty Salinin kunniaksi. Tunnistatko paikan?