Outokumpu Oy:n Porin metallitehdas (1940/41 - )

Outokumpu Oy:n Porin metallitehdas käynnistyi vuosina 1940 - 1941. Se oli käytännössä sota-ajan tuote, koska perustamisen taustalla oli puolustusvoimien tarpeet. Tehdas valmistui vuonna 1941 Poriin liitetyn Koiviston kylän alueelle. Tehtaalle saatiin myös pistoraide juuri valmistuneelta Pori – Haapamäki -radalta. Tuotannosta meni kolme neljäsosaa sotatarvikkeisiin. Tehtaalla aloitettiin myös nikkelin valmistus. Lisäksi tehtaalla valmistettiin erilaisia levyjä ja patruunapyörylöitä sekä sytyttimiin tarvittavia messinkitankoja. Puolet tuotteista vietiin Saksaan.

Outokummun tehdasaluetta vuonna 1941

Vuodesta 1944 lähtien Porin tehdas sai raaka-aineensa jalostettavaksi Outokummun Harjavallan kuparisulatosta. Porin tehtaat käsittivät 1940 - 1950 -lukujen taitteessa useita eri tuotantolaitoksia:

  • Kuparielektrolyysi, jossa raakakupari puhdistettiin elektrokupariksi.
  • Jalometallipuhdistamo, jossa omista malmeista sivutuotteina saadut ja kultaseppien jalometallijätteet puhdistettiin kullaksi ja hopeaksi sekä platinametalleiksi.
  • Metallivalimo, jossa elektrokuparikatodit ja erilaiset malmit, kuten messinki ja pronssi valettiin eri muotoihin seuraava mekaanista käsittelyä varten.
  • Valssilaitos, jossa valmistettiin levyjä omista metalleista, kuparista, sinkistä ja messingistä sekä asiakkaiden metalleista, kuten lyijystä ja alumiinista.
  • Vetolaitos, jossa valmistettiin putkia, tankoja, profiileja ja lankaa.

Tehtaan työntekijöille rakennettiin tehtaan läheisyyteen aluksi 20 vuokra-asuntoa. Myöhemmin, 1950-luvulla työsuhdeasuntoja oli noin sata, joista puolet oli tehtaan virkailijoille.

Sodan jälkeen tehdas osallistui myös sotakorvauksiin. Outokummusta tuli Porissa merkittävä työnantaja: vuonna 1950 tehtaalla työskenteli 764 henkeä. Lopulta Outokumpu Oy:n Porin tehtaat nousivat koko yhtiön suurimmaksi yksiköksi.