Käsikirjasto ja osaajat

Toivon käsikirjasto

Toivossa on hyvä perinteistä rakentamista ja rakennusten korjausta koskeva käsikirjasto. Suurin osa kirjoista on myös lainattavissa viikoksi kotilainaan.

Kirjaston vanhimmat kirjat 1830-luvulta käsittelevät ennen kaikkea maaleja ja maalausta. Vuonna 1834 Tukholmassa painettu Handbok för den enskilda Hushållningen och Industrin eller på erfarenhet och teori grundad Anvisning att med största lätthet, säkerhet och fördel handhafva de viktigaste föremål för hushållning, industri och technisk konst, som den enskilte komma i fråga. Kirja käsittelee, paitsi viinin-, viinan- ja oluenvalmistusta, leivontaa, erilaisia öljyjä ja rasvoja, saippuanvalmistusta ja tekstiilien värjäystä, myös maalien valmistusta. Suomenkielinen A.Mannisen Koti-Maalari - muutamia neuvoja maamiehille -vihkonen on painettu vuonna 1856 ja Pieni Maalari-kirja elikkä Neuvoja Suomen Miehille on painettu 1862.

Kirjaston helmiin kuuluu myös Viktor Sjöströmin kaksiosainen Maatalousrakennuksia vuodelta 1905. Toinen osa käsittelee rakennustekniikat ja materiaalit, toisessa osassa on erilaisten rakennusten piirustuksia.
Kirjastokokoelmaa kartutetaan koko ajan sekä uusien kirjojen että mm. antikvariaattilöytöjen avulla.


Osaajat

Toivosta voi kysyä tietoa myös vanhojen rakennusten korjaajista. Tiedostoista löytyy mm. hirsirakenteiden ja kaakeliuunien korjaajia, pinkopahvituksen taitajia, perinteiset maalit ja maalaustekniikat hallitsevia maalareita, ikkunoiden korjaajia ja perinteisiä ikkunoita ja ovia valmistavia puuseppiä.

Taitajarekisteri kaipaa koko ajan lisää tietoja, vinkkejä ja kommentteja hyvistä korjaajista, joista kannattaa ilmoitella ja ottaa yhteyttä Toivoon. Pelkän nimen lisäksi toivomme referenssitietoja.

 

Linkkejä vanhojen rakennusten korjaajille.