Huokolevy

Suomessa on valmistettu huokoista kuitulevyä eli huokolevyä eli insuliittia vuodesta 1931. Huokolevyn raaka-aine on sahanpuru ja liima-aine puun oma liima-aine, ligniini, joten se toimii erinomaisesti sekä hirsi- että lautarakenteisten rakennusten seinäpinnoitteena, tiivisteenä ja lisäeristeenä .

Huokolevy naulataan perinteisesti suoraan seinään ilman koolausta. 12 mm paksuinen huokoinen kuitulevy noudattaa hirsiseinän mutkia. Mikäli seinät ovat suoria, voidaan käyttää myös 22 mm huokolevyä.

Mikäli hirsiseinä halutaan koolata, on hirren ja levyn väli täytettävä, sillä jos levyn ja hirsiseinän väliin jää tyhjää, pääsee pienestäkin hirsien välisestä raosta sisään vuotava kylmä ilma virtaamaan levyn takana jäähdyttäen rakennetta. Lisäksi avoimet hormit rakenteissa lisäävät tulipalojen leviämisriskiä. Väliin sopivat eristeeksi parhaiten erilaiset sellukuitu- tai pellavaeristeet, sillä niiden kanssa ei tarvita höyrynsulkumuoveja.

Huokolevy voidaan joko maalata tai tapetoida. Huokolevyn pinta on kuitenkin melko epätasainen, joten kauniimpi maalausalusta saadaan, mikäli pinnalle liisteröidään ensin makulatuuripaperi. Ennen tapetin tai makulatuuripaperin kiinnittämistä naulojen muodostamien kuoppien päälle voi liisteröidä esim. voimapaperista revityn paikan. Sen jälkeen huokolevyn pinta esiliisteröidään huolellisesti tavallista tapettiliisteriä laihemmalla liisterillä, mieluiten muovittomalla selluloosaliisterillä tai vaikka itse keitetyllä vehnä- tai ruisjauholiisterillä.

Huokolevyn saumat tasoitetaan yksinkertaisimmin vasta juuri ennen tapetointia. Saumanauhaksi hankitaan ohutta, vetolujaa paperinauhaa, esimerkiksi tavallisesta paperikaupasta ostettavaa laskukonenauhaa. Seinän korkuiset suikaleet kastellaan veteen ja painetaan sen jälkeen pelkän veden avulla sauman päälle. Nauha tarttuu märkänä huokolevyn pintaan, mutta irtoaa kuivuttuaan, joten paperinauhat kannattaa laittaa paikoilleen vasta sitä mukaa kuin tapetointi edistyy seuraavan sauman kohdalle.

Kun tapettivuota kiinnitetään sauman yli, tarttuu vain vedellä kiinnitetty paperinauha kiinni tapettiliisteriin ja tapetin kuivuessa paperinauha muodostaa sillan sauman yli ja jättää taakseen liikuntasauman ja piilottaa samalla myös pienet vierekkäisten levyjen korkeuserot. Jos rakennus on talvella kylmillään ja elämistä tapahtuu paljon, voi laskukonenauhan päälle liisteröidä ensin noin 15 cm leveän, reunoilta ohueksi revityn voima- tms. paperisuikaleen ja sitten vasta tapetoida.