Kaakeliuunin saumojen korjaus

Kaakeliuunin saumaus

Jos vanhan kaakeliuunin saumauslaastista on tippunut paloja, voi uuni näyttää rapistuneemmalta kuin se onkaan. Kun uunin saumaa uudelleen, siitä tulee jälleen paljon siistimmän näköinen.

Puhdista kaakeleiden saumat irtonaisesta laastista esim. ohutteräisellä puukolla tai veitsellä. Varo ettet vaurioita kaakeleiden reunoja.

Saumauslaasti:
1 dl titaanidioksidia (tai jos saumauslaasti on värillistä, sopivan väristä muuta pigmenttiä)
2 dl liitujauhoa
1 munanvalkuainen
rasvatonta maitoa

Sekoita liitujauho, titaanidioksidi ja munanvalkuainen. Lisää joukkoon sen verran maitoa, että massasta tulee majoneesin paksuista. Anna turvota hetki.

Kastele kaakelisauma sienellä. Paina massaa sen jälkeen saumoihin kumilastalla. Pyyhi kaakelit puhtaaksi sienellä tai rätillä. Anna kuivua. Kiilloita kuivumisen jälkeen tukevalla puuvillakankaalla.

 

Lasitusvauriot

Jos kaakeliuunin lasituksessa on pieniä vaurioita, kulma puuttuu tms, voi pienet vauriot korjata helposti itsekin.

Jos kaakelista puuttuu pala, voidaan se paikata kipsillä. Sekoita kipsijauhosta ja vedestä tahna paketin ohjeiden mukaan. Anna taikinan tekeytyä niin kauan, että sillä on helppo täyttää kolo taikinan valumatta. Hio paikka hienolla hiomapaperilla tasaiseksi vasta, kun kipsi on täysin kuivaa. Sivele sen jälkeen pintaan seos, jossa on puolet puutärpättiä ja puolet pellavaöljyvernissaa.

Kun paikka on kuivunut, se voidaan maalata alkuperäisen kaakelin väriseksi. Kaakeliuunin paikkamaali kannattaa tehdä itse. Maali tehdään sekoittamalla kaakelin väristä pigmenttiä dammarvernissaan (mm. taidetarvikeliikkeistä). Tee ensin puuromainen, oikean sävyinen seos ja ohenna se sen jälkeen dammarvernissalla sopivan paksuiseksi maaliksi. Jos alkuperäisen lasituksen pinta ei enää ole kiiltävä, kannattaa maalia ohentaa hieman puutärpätillä, joka poistaa maalista kiiltoa.

Jos lasitusvauriot ovat pieniä, ei välttämättä kannata täyttää koloja ollenkaan kipsimassalla, vaan vain maalata kolot ja halkeamat oikean värisellä dammarvernissamaalilla, jolloin ne eivät enää niin erotu pinnasta. Dammarvernissaa kannattaa käyttää kaakeliuuneissa tavallisen vernissan tilalla, koska se ei kellastu uunia kuumennettaessa.