Punamulta

Toivon Piharivi, by Satakunnan Museon kokoelmat

Punamultaa on Suomessa käytetty 1500-luvulta lähtien. 1600-luvulla sitä käytettiin lähinnä raatihuoneissa ja kirkoissa, 1700-luvulla kartanoissa ja kaupungeissa. Yleiseksi kansan maaliksi se tuli kuitenkin vasta vähitellen 1800-luvun kuluessa, jolloin arvokkaammat puujulkisivut maalattiin jo öljymaalla.

Punamultakeittomaalin resepti muodostui nykyisen kaltaiseksi 1700-luvulla. Perusreseptin mukaan maaliin tarvitaan ruisjauhoja, vettä, punamultaa ja rautasulfaattia. Perusreseptistä on lukuisia muunnelmia, joukkoon on lisätty esim. sillinsuolavettä tai saaristossa hylkeentraania. Ruisjauhon tilalla voidaan käyttää vehnäjauhoja. Usein joukkoon on lisätty vielä vernissaa. Keittämisessä tärkeintä on riittävän pitkä keittoaika ja huolellinen sekoittaminen keittämisen ajan.

Punamullalla voidaan maalata heti keittämisen jälkeen ja sillä voidaan maalata kaikki ennestään punamullalla maalatut seinät ja ennestään käsittelemättömät hirsi- tai lautapinnat. Pohjatyö on helppoa: harjalla irtoava lika ja pöly pois ja kertaalleen maalaus siveltimellä reilusti sivellen.

50 litraa punamultaa
40 l vettä
3 kg rautasulfaattia (rautavihtrilliä)
4 kg ruis- tai vehnäjauhoja
8 kg punamultaa
3 l pellavaöljyvernissaa

1 kg suolaa

Keittoastiaksi käy vanha pata, muuripata tai vaikka 200 litran peltitynnyri, joka on vuorattu kivivillalla ulkopuolelta. Keittoastian alla olevaa tulta täytyy päästä säätelemään.

Lisää rautasulfaatti kuumaan veteen. Sekoita osaan ohjeen vesimäärästä sekoitettu jauho hiljalleen sekaan ja keitä seosta niin kauan, että se puuroutuu. Lisää punamulta hiljalleen, hyvin sekoittaen. Seosta on sekoitettava koko ajan sekä ylikuohumisen että pohjaanpalamisen estämiseksi. Etenkin ruisjauhoja käytettäessä on varottava kuohumista, sillä liikaa kuohuessaan ruisjauhoista keitetty maali vesittyy. Ruisjauho myös vaatii pidemmän keittämisajan, että se kypsyy. Ruisjauho myös vaatii pidemmän keittämisajan (vähintään kaksi tuntia), että se kypsyy. 

Lopuksi joukkoon lisätään vernissa, jonka jälkeen seosta keitetään vielä noin tunti. Maalin valmiutta voidaan testata sivelemällä raakalautaan punamultaa. Kun pinta on kuivunut, ei siitä saa sormella sivelemällä irrota väriä. Punamullalla voidaan maalata heti maalin ollessa vielä kuumaa. Tuoretuotteena punamulta on käytettävä noin kahden viikon sisällä keittämisestä. Säilymisaika pitenee, jos valmiin punamullan joukkoon lisää suolaa.