Suopakuuraus

Haluatko aidolta puulta tuntuvan, käsittelemättömän puulattian, joka hylkii likaa, pysyy kauniin vaaleana ja tuntuu lämpimältä jalkojen alla?

Helpoin, halvin, yksinkertaisin tapa siihen on suopakuuraus. Suopakuurauksessa lattiaa ei käsitellä vaan se vain kuurataan kuuriharjalla, suovalla ja kylmällä vedellä. Ajan mittaan suopakuuratusta lattiasta tulee likaa hylkivä, kestävä ja kaunis. Se ei myöskään kellastu vaan pysyy vaaleana ja aidon puun tuntuisena. Ainoa lattian vaatima hoitotapa on suopakuuraus pari, kolme kertaa vuodessa, muuten riittää normaali siivous.
Lattian kuuraukseen tulee käyttää vain pellavaöljysuopaa, joka on rasvaista, joten se ei kuivata puuta kuten muut suovat. Mäntysuopa, niin hyvää kuin se muuten onkin, kuivattaa ajan mittaan puuta liikaa ja lattiasta voi tulla tikkuinen.

Lattia tulee aina kastella kylmällä vedellä ennen suopakuurausta. Lattia tulee myös kuurata ja huuhdella kylmällä vedellä. Jos käyttää lämmintä vettä, tulee lattiasta ikävän harmaa.

Mikäli sinulla on vanha, maalaamaton puulattia, sitä ei yleensä kannata hioa, sillä vie aikaa, ennen kuin hiotusta lattiasta saa kauniin, kestävän, suopakuuratun lattian. Vaikka lattia vaikuttaisi huonokuntoiselta, kannattaa ainakin kokeilla kuurausta ennen hiontaa.

Jos teet uuden puulattian, kaikkein vaalein lattia tulee kuusesta, mäntylattia on hiukan tummempi. Kumpikaan ei kuitenkaan kellastu, ei edes ajan myötä, jos sitä pestään suopakuuraamalla. Älä hio uutta puulattiaa, vaan tasoita vain tarvittaessa mahdolliset epätasaisuudet höylällä. Muista, että jos tilaat uutta lattialautaa, tulee sydänpuun tulla aina ylöspäin.

Koska suopakuuraus ei ole varsinainen käsittely, voidaan lattia haluttaessa myöhemmin käsitellä millä muulla tavalla tahansa ilman suuria pohjatöitä.

MITEN SUOPAKUURAUS TEHDÄÄN?
• Kastele lattia huolellisesti kylmällä vedellä. Jos lattia on iso, kastele muutama lauta kerrallaan.
• Ota ämpäriin n. 10 litraa kylmää vettä. Lisää 2-3 dl nestemäistä pellavaöljysuopaa. Valitse sopivan jäykkä harja, ei niin kova, että se vain liukuu lattian päällä, mutta ei myöskään niin pehmeä, että harjakset painuvat linttaan. Varrellinen harja säästää selkää ja polvia.
• Työskentele lautojen pituussuuntaan. Kuuraa 2-3 lautaa kerrallaan. Jos lattiassa on likaisia läikkiä, ota suopaa suoraan harjaan ja kuuraa intensiivisesti.
• Muista: ei koskaan suopaa kuivalle puulle eikä lämmintä vettä, muuten tulee rumia ruskeita läikkiä tai lattiasta tulee harmaa.
• Huuhtele kylmällä vedellä, kun olet kuurannut osan lattiaa. Älä anna likaveden kuivua lattialle, ettei lattia kellastu. Huuhtele mopilla tai rätillä niin kauan, että lattia on täysin puhdas ja huuhteluvesi kirkasta. Vaihda huuhteluvesi usein.
• Uutta lattiaa kuuratessa voit nopeuttaa prosessia laittamalla pesuveteen kaksinkertaisen määrän suopaa ja halutessasi kuurata useamman kerran peräkkäin. Anna kuivua välillä. Hinkkaa tiukkaan, niin pinnasta tulee kova ja likaa hylkivä.

SUOPAKUURATUN LATTIAN HOITO
Arkisiivouksen yhteydessä lattia pestään muuten tavalliseen tapaan, mutta lattia tulee ensin aina kastella kylmällä vedellä ja sen jälkeen pyyhkiä tai mopata kylmällä suopavedellä ja huuhdella mopilla tai rätillä sen jälkeen huolellisesti.
Suopakuurausta ei tarvitse uusia kuin silloin kun lattia on kunnolla likainen. Jokaisen kuurauksen jälkeen lattiasta tulee entistä kestävämpi ja kauniimpi.

 

VARO NÄITÄ!

SUOPAKUURAA, ÄLÄ SUOPAA!
Suopaaminen on menetelmä, jolla yritetään saada nopeasti likaa hylkivä pinta imeyttämällä lattiaan suopaa ja antaa sitten kuivua. Suopaamalla käsitelty lattia jää kuitenkin helposti tahmeaksi ja se on hankala pitää puhtaana. Lisäksi suopalattiasta tulee usein kellertävä.

ÄLÄ KÄSITTELE LIPEÄLLÄ
Lipeäkäsittelyllä yritetään usein saada uusi puulattia näyttämään suopakuuratulta lattialta. Lipeän käyttöä puulla tulisi kuitenkin välttää, sillä lipeä pehmentää puun pinnan. Lipeällä käsitellyn lattian hoito tulee myös kalliiksi, koska sen puhdistukseen ja hoitoon tarvitaan kalliita käsittelyaineita.

ÄLÄ KÄYTÄ KALKKIA
Joskus suositellaan sivelemään lattiaan kalkkia ennen suopakuurausta, jotta lattiasta tulisi vielä vaaleampi ja kestävämpi. Pelkkä suopakuuraus kuitenkin riittää!