Euroopan kulttuuriympäristöpäivät

Euroopan kulttuuriympäristöpäivät - Kohteena Nakkila

Euroopan kulttuuriympäristöpäivänä lauantaina 11.9. Satakunnan Museo järjestää yhdessä Nakkilan kunnan ja Nakkila-Seuran kanssa Nakkilan kulttuuriympäristöjä esittelevän tapahtumapäivän. Rakennustutkija Liisa Nummelin esittelee keskusta-alueen rakennuskulttuuria ja arkeologi Leena Koivisto Selkäkankaan pronssikautisia muinaisjäännöksiä. Maakuntatutkija Akuliina Aartolahti sekä Nakkila-Seuran väki ovat tavattavissa Nakkilan kotiseutumuseossa, jossa on tarjolla mukavaa tekemistä sekä puffetti. Lisäksi Rakennuskulttuuritalo Toivo järjestää Mäkelän tilalla Soinilassa korjausneuvontapäivän. 

nakkilan_kirkko_satm_liisa_nummelin.jpg

Retki Porista Nakkilan kohteille  

La 11.9. klo 8.30-16 

Lähtö Satakunnan Museosta, Hallituskatu 11 

Porista pääsee ohjatulle retkelle Nakkilaan bussikuljetuksella, lähtö on klo 8.30 ja paluu viimeistään klo 16. Retkelle pitää ostaa lippu ja ilmoittautua etukäteen. Mukaan mahtuu 20 henkeä ilmoittautumisjärjestyksessä. Retken hinta on 32 €, sis. kuljetukset, vierailun kotiseutumuseossa, opastukset Nakkilan keskustassa ja Selkäkankaalla, tutustumisen Mäkelän tilaan sekä lounaan Villilän kartanossa.  

Huom! Lipun osto 32 € ja samalla linja-autopaikan varaus koko päivän retkelle viimeistään 7.9. joko Satakunnan Museon lipunmyynnistä (Hallituskatu 11) tai  Porin kaupungin verkkokaupasta.

Rakennuskulttuuritalo Toivon korjausneuvontapäivä 

La 11.9.  klo 11-15 Mäkelän tila, Soinilan kylä, Soinilantie 23  

Mäkelän tilalla Soinilassa järjestetään Rakennuskulttuuritalo Toivon korjausneuvontapäivä, jossa tavattavissa ovat intendentti Tuulikki Kiilo, rakennuskonservaattori Kalle Virtanen, hirsirakentaja Juha Korhonen ja Nakkilan kunnan rakennustarkastaja Seppo Saarimaa. Päivän aikana annetaan korjausneuvontaa, korjataan ikkunoita, keitetään punamultaa ja veistetään saunaa vanhoista hirsistä. Talon entinen ja nykyinen omistaja esittelevät alun perin paritupatyyppistä, edustavasti rakennettua ja upeasti säilynyttä Mäkelän  talonpoikaistilaa. Päärakennuksen vanhin osa on 1790-luvulta.  

Ohjelma omatoimiretkeilijöille 

La 11.9. klo 11-15
Rakennustutkija Liisa Nummelinin opastus Nakkilan keskustan rakennuskulttuurista alkaa klo 11 Nakkilan kirkon luota (Kirkkokatu 4, maksu 5€/hlö, käteisellä). Siunaustilaisuuden vuoksi kirkon parkkipaikka ei ole käytössä. Parkkipaikkoja löytyy kirkon läheisyydestä, mm. kunnantalon, entisen seurakuntakeskuksen tai koulukeskuksen luota.

Omatoimimatkaajat voivat osallistua myös arkeologi Leena Koiviston opastukselle Selkäkankaan pronssikautisella röykkiöllä. Toivomme, että omatoimimatkailijat tulevat paikalle yhteisellä bussikuljetuksella, joka lähtee Nakkilan kirkolta klo 12 (maksu 5€/hlö, käteisellä). Mukaan mahtuu 20 henkeä ja tarvittaessa väkeä kuljetetaan useamman kerran. Bussi palauttaa väen kotiseutumuseolle / kirkolle. Selkäkankaalla ei ole parkkipaikkoja yksityisautoille.

Nakkilan kotiseutumuseo (Kuntopolku 1) on lauantaina avoinna klo 11-15. Paikalla on kotiseutuyhdistyksen väkeä ja maakuntantutkija Akuliina Aartolahti. Kahvia ja kastettavaa voi ostaa puffetista. Vapaa pääsy.

Mäkelän tilalla, Soinilan kylässä (Soinilantie 23) on Rakennuskulttuuritalo Toivon korjausneuvontapäivä klo 11-15, ks. yllä. Vapaa pääsy.