Kaupunkiopastukset

Poria ja porilaisia – kaupunkihistoriaa opastetuilla kierroksilla 2020

Satakunnan Museon ammattilaiset esittelevät jälleen Porin kaupungin monipuolista historiaa kaupunkiopastuskierroksilla. Opastukset alkavat valtakunnallisella museoviikolla, jolloin vaelletaan janoisten jäljillä. Kesällä tutustutaan Huvilajuovan elämään ja Junneliuksen palatsiin. Syksyllä perehdytään Porin historiaan ennen ja jälkeen v. 1852 paloa sekä vanhaan hautausmaahan.

Kaupunkiopastukset ovat maksullisia; 10 € / henkilö.

Kaikille kaupunkiopastuksille on rajoitettu osallistujamäärä. Lippu pitää ostaa etukäteen Satakunnan Museon lipunmyynnistä (Hallituskatu 11). Lippu pitää esittää oppaalle ennen kierroksen alkua lähtöpaikalla.

Huom! Satakunnan Museosta on varattavissa kaupunkiopastuksia myös yksityisille ryhmille. Aiheet ovat osaksi erilaisia kuin kevät-kesäkauden yleisöopastuksissa, mutta kaikki liittyvät Porin kaupungin historiaan. Ryhmäopastusten tiedot löytyvät Tilattavat kaupunkiopastukset -sivulta.

Tervetuloa mukaan tutustumaan Porin mielenkiintoiseen historiaan!

 

PERUUTETTU! Tulen tuhoja vastaan

Keskiviikkona 20.5. klo 17-19

Lähtö Satakunnan Museon aulasta (Hallituskatu 11).

Porin kaupunki on palanut aikojen saatossa yhdeksän kertaa. Ensimmäinen palo oli vuonna 1571, vain 13 vuotta kaupungin perustamisen jälkeen. Kaksi viimeistä paloa, vuosina 1801 ja 1852, tuhosivat kaupungin lähes kokonaan. Kierros aloitetaan tutustumalla Satakunnan Museon Elon merkkejä -perusnäyttelyssä olevaan Porin pienoismalliin ajalta ennen viimeistä kaupunkipaloa. Kaupungilla katsotaan miten tulipalojen uhkaan varauduttiin v. 1852 palon jälkeen, miten se näkyy kaupunkikuvassa nykyisin ja onko paloa edeltävästä ajasta enää mitään jäljellä. Oppaana Satakunnan Museon museolehtori Carita Tulkki.

Mukaan mahtuu 40 henkeä. Lipun osto (10 €) etukäteen Satakunnan Museon lipunmyynnistä. Kierroksen voi maksaa myös Museokortilla!

 

Huvilaelämää Huvilajuovalla - Kvistiluodon huvilat 

Torstai 11.6. klo 17-19

Lähtö polkupyörillä Hevosluodosta sillan pielestä, Hevosluodontien ja Lanajuovantien kulmauksesta.

Huvilajuovan varrelle rakennettiin ensimmäiset kesähuvilat jo 1900-luvun vaihteessa. Alueelle on rakennettu noin kaksi sataa huvilaa. Huvilajuovan yhdyskunta on valtakunnallisesti katsottuna ainutlaatuinen, kulttuurihistoriallisesti arvokas kokonaisuus. Huvilajuopa on erityisen merkittävä siksi, että se on syntynyt pääasiassa työväen ponnistuksin ja vuosikymmeniä ennen kuin siirtolapuutarhoja alettiin rakentaa ja kesämökit yleistyivät. Oppaina projektisuunnittelija Anu Tuovinen, Ympäristö- ja lupapalvelut / Circwaste-hanke sekä rakennustutkija Liisa Nummelin, Satakunnan Museo. 

Mukaan mahtuu 40 henkeä. Lipun osto (10 €) etukäteen Satakunnan Museon lipunmyynnistä.


Junneliuksen palatsin historiaa

Keskiviikko 26.8. klo 14.30-15.30
Torstai 27.8. klo 14.30-15.30

Tapaaminen Junneliuksen palatsin eli nykyisen kaupungintalon pääovella (Hallituskatu 12).

Junneliuksen palatsi on arkkitehti August Krookin taidonnäyte. Palatsi valmistui vuonna 1895 Rosenlewin ja Junneliuksen perheen tilauksesta. Rosenlew halusi perheensä kodiksi kaupungin suurimman ja komeimman rakennuksen, jopa raatihuonetta komeamman. Ja siinä hän totisesti onnistui. Opastuksella pääsee tutustumaan palatsin kunnostettuihin tiloihin Rosenlew-museon oppaan Marika Roinisen johdolla.

Mukaan mahtuu 15 henkeä. Lipun osto (10 €) etukäteen Satakunnan Museon lipunmyynnistä (Hallituskatu 11).


Porin historiaa museosta kirkolle

Keskiviikko 23.9. klo 17-19

Tapaaminen Satakunnan Museon aulassa (Hallituskatu 11).

Porin kaupungin ydinkeskusta sijaitsi raatihuoneen ja Etelärannan alueella 1860-luvulle asti, jolloin torikauppa siirrettiin nykyiselle kauppatorille. Opastuksella tutustutaan Porin historiaan ennen ja jälkeen v. 1852 suurpalon. Kierroksen aluksi tutkaillaan Satakunnan Museossa Porin kaupungin pienoismallia ja tilannetta ennen yhdeksättä kaupunkipaloa. Sen jälkeen lähdetään tarkastelemaan, minkälaiseksi vanha ydinkeskusta on muotoutunut 168 vuoden aikana. Kierros päättyy v. 1864 käyttöön vihityn Porin kirkon pihaan. Sateen sattuessa opastus pidetään Elon merkkejä -perusnäyttelyssä. Oppaana Satakunnan Museon museolehtori Carita Tulkki.

Mukaan mahtuu 40 henkeä. Lipun osto (10 €) etukäteen Satakunnan Museon lipunmyynnistä (Hallituskatu 11).