Kaupunkiopastukset

Poria ja porilaisia – kaupunkihistoriaa opastetuilla kierroksilla

Kaupunkiopastuskierroksilla Porin museoiden ammattilaiset esittelevät yhteistyökumppaneidensa kanssa Porin kaupungin monipuolista historiaa.  

Kaupunkiopastukset ovat maksullisia; 10€ / henkilö. Lippuja voi ostaa Satakunnan Museon ja Porin taidemuseon lipunmyynnistä ja verkkokaupasta verkkokauppa.pori.fi.  

Sota-ajan historiaa ja konfliktiarkeologiaa Porin metsässä 

Ti 17.5. klo 13-15 ja klo 18-20, Suomen Ilmailuopisto Oy:n parkkipaikka, Ilmailuopistontie 221

Porin metsän kupeessa sijaitseva, vuonna 1939 valmistunut kaupungin lentokenttä toimi jatkosodan aikana Saksan ilmavoimien keskeisenä huoltokenttänä. Toisen maailmansodan aikana kentän lähiympäristöön rakennettiin runsaasti erilaisia rakennuksia sekä lentokoneiden sirpalesuojia ja rullausteitä. Alueen historiasta sekä siellä tehdyistä arkeologisista kaivauksista kertovat Satakunnan Museon tutkija Teemu Väisänen ja arkeologi Leena Koivisto. Opastukset ovat osa Sota Porissa -näyttelyä. Molemmille opastuksille mahtuu mukaan 25 henkeä.  

Veistoksien ja kaupungin historiaa 

Keskiviikkona 1.6. klo 17-19, tapaaminen Porin taidemuseon edustalla, Eteläranta.
Torstaina 1.9. klo 17-19, tapaaminen Porin taidemuseon edustalla, Eteläranta. 

Julkiset veistokset ovat kulttuurihistoriaa, paikallishistoriaa sekä myös taiteen historiaa. Niiden syntytarinat kertovat jotain oman aikansa kaupungista, sen historiasta ja menneistä tapahtumista sekä vallalla olevista yhteiskunnan arvoista ja odotuksista. Kävelyreitillä tutustutaan kaupungin julkisiin veistoksiin ja historiaan keskusta-alueella. Oppaina intendentit Carita Tulkki  Satakunnan Museosta ja Mirja Ramstedt-Salonen Porin taidemuseosta.  Molemmille opastuksille mahtuu mukaan 20 henkeä.  

Mobiilioppaat 

Voit tutustua kaupunkiin myös mobiilioppaiden kanssa ulkona reippaillen tai mukavasti kotisohvalla loikoillen! Oppaat toimivat myös tavallisella tietokoneella. 

Jazzin kaikuja Porissa  
Porin Jazzin entisiä ja nykyisiä keikkapaikkoja esittelevän mobiilisovelluksen avulla voit etsiä paikkoja kartalta ja kuunnella ihmisten niistä kertomia muistoja. tarinasoitin.fi/jazz 

Lempi ja Juho  
Lähde Lempi Amandan ja Juho Henrikin kanssa Satakuntaan vuosina 1917-1918! Sovellus kertoo punaisten ja valkoisten yhteenotoista sekä ihmisten arjesta kahden kuvitteellisen hahmon silmin. tarinasoitin.fi/lempijajuho 

Kierros Porin teollisuusmaisemassa 
Lähde tutustumaan Porin teollisuusmaisemaan ja teollisuuteen liittyviin kohteisiin. Reitin voi hyvin kiertää kävellen
tarinasoitin.fi/teollisuusmaisema 

Polkuja Poriin 
Reitti Porin kiinnostaviin, mutta vähemmän tunnettuihin paikkoihin. Satakunnan Museon ystävät ry:n Rakkaudella porilaisille –hankerahan turvin koottu reitistö Polkuja Poriin koostuu paikallishistoriasta, Satakunnan Museon arkistokuvista ja nykyajan tallentamisesta. tarinasoitin.fi/polkujaporiin