Kaupunkiopastukset

Poria ja porilaisia – kaupunkihistoriaa opastetuilla kierroksilla 2020

Satakunnan Museon ammattilaiset esittelevät jälleen Porin kaupungin monipuolista historiaa kaupunkiopastuskierroksilla. Opastukset alkavat valtakunnallisella museoviikolla, jolloin vaelletaan janoisten jäljillä. Kesällä tutustutaan Huvilajuovan elämään ja Junneliuksen palatsiin. Syksyllä perehdytään Porin historiaan ennen ja jälkeen v. 1852 paloa sekä vanhaan hautausmaahan.

Kaupunkiopastukset ovat maksullisia; 10 € / henkilö.

Kaikille kaupunkiopastuksille on rajoitettu osallistujamäärä. Lippu pitää ostaa etukäteen Satakunnan Museon lipunmyynnistä (Hallituskatu 11). Lippu pitää esittää oppaalle ennen kierroksen alkua lähtöpaikalla.

Huom! Satakunnan Museosta on varattavissa kaupunkiopastuksia myös yksityisille ryhmille. Aiheet ovat osaksi erilaisia kuin kevät-kesäkauden yleisöopastuksissa, mutta kaikki liittyvät Porin kaupungin historiaan. Ryhmäopastusten tiedot löytyvät Tilattavat kaupunkiopastukset -sivulta.

Tervetuloa mukaan tutustumaan Porin mielenkiintoiseen historiaan!


Janoisten jäljillä

Keskiviikko 20.5. klo 17-19

Tapaaminen Satakunnan Museon aulassa (Hallituskatu 11).

Porvari Tuoman Pyyn vaimo, matami Tocklinin maineikas kapakka linnanmäellä ja Hotelli Otavan roistolan puoli… Kaupunkikävelyllä perehdytään porilaisten panimoiden, kapakoiden, polttimoiden, ravintoloiden ja salakapakoidenkin historiaan sekä vähän nykyhetkeen. Kierros alkaa Satakunnan Museon Porilaine-näyttelystä Matami Tocklinin luota ja päättyy torin kulmalle. Oppaana Rakennuskulttuuritalo Toivon intendentti Tuulikki Kiilo.

Mukaan mahtuu 40 henkeä. Lipun osto (10 €) etukäteen Satakunnan Museon lipunmyynnistä (Hallituskatu 11).


Huvilaelämää Huvilajuovalla - Kvistiluodon huvilat

Torstai 11.6. klo 17-19

Lähtö polkupyörillä Hevosluodosta sillan pielestä, Hevosluodontien ja Lanajuovantien kulmauksesta.

Huvilajuovan varrelle rakennettiin ensimmäiset kesähuvilat jo 1900-luvun vaihteessa. Alueelle on rakennettu pitkälti toista sataa huvilaa. Huvilajuovan yhdyskunta on valtakunnallisesti katsottuna ainutlaatuinen, kulttuurihistoriallisesti arvokas kokonaisuus. Huvilajuopa on erityisen merkittävä siksi, että se on syntynyt pääasiassa työväen ponnistuksin ja vuosikymmeniä ennen kuin siirtolapuutarhoja alettiin rakentaa ja kesämökit yleistyivät. Oppaana Rakennuskulttuuritalo Toivon intendentti Tuulikki Kiilo.

Mukaan mahtuu 40 henkeä. Lipun osto (10 €) etukäteen Satakunnan Museon lipunmyynnistä.


Junneliuksen palatsin historiaa

Keskiviikko 26.8. klo 14.30-15.30
Torstai 27.8. klo 14.30-15.30

Tapaaminen Junneliuksen palatsin eli nykyisen kaupungintalon pääovella (Hallituskatu 12).

Junneliuksen palatsi on arkkitehti August Krookin taidonnäyte. Palatsi valmistui vuonna 1895 Rosenlewin ja Junneliuksen perheen tilauksesta. Rosenlew halusi perheensä kodiksi kaupungin suurimman ja komeimman rakennuksen, jopa raatihuonetta komeamman. Ja siinä hän totisesti onnistui. Opastuksella pääsee tutustumaan palatsin kunnostettuihin tiloihin Rosenlew-museon oppaan Marika Roinisen johdolla.

Mukaan mahtuu 15 henkeä. Lipun osto (10 €) etukäteen Satakunnan Museon lipunmyynnistä (Hallituskatu 11).


Porin historiaa museosta kirkolle

Keskiviikko 9.9. klo 17-19

Tapaaminen Satakunnan Museon aulassa (Hallituskatu 11).

Porin kaupungin ydinkeskusta sijaitsi raatihuoneen ja Etelärannan alueella 1860-luvulle asti, jolloin torikauppa siirrettiin nykyiselle kauppatorille. Opastuksella tutustutaan Porin historiaan ennen ja jälkeen v. 1852 suurpalon. Kierroksen aluksi tutkaillaan Satakunnan Museossa Porin kaupungin pienoismallia ja tilannetta ennen yhdeksättä kaupunkipaloa. Sen jälkeen lähdetään tarkastelemaan, minkälaiseksi vanha ydinkeskusta on muotoutunut 168 vuoden aikana. Kierros päättyy v. 1864 käyttöön vihityn Porin kirkon pihaan. Oppaana Satakunnan Museon museolehtori Carita Tulkki.

Mukaan mahtuu 40 henkeä. Lipun osto (10 €) etukäteen Satakunnan Museon lipunmyynnistä (Hallituskatu 11).


Kävelykierros Porin vanhalla hautausmaalla

Perjantai 30.10. klo 17-19
Lauantai 31.10. klo 14-16

Lähtö vanhan vesitornin juurelta (Maantiekadun alkupäästä).

Kävelykierros vie kuulijat Porin tunnelmallisen vanhan hautausmaan ja sieltä leposijansa saaneiden henkilöiden ja sukujen historiaan. Keitä olivatkaan ritari Gripenbergin vaimo Hedvig Stengrund, leipurimestari Gallé tai apteekkari Svenlundin Hanna, Otto ja Sven? Oppaana Rakennuskulttuuritalo Toivon intendentti Tuulikki Kiilo. Kierroksen lopuksi on mahdollista nauttia Satakunnan Museon ystävien tarjoamaa kuumaa mehua!

Jokaiselle kierrokselle mahtuu mukaan 40 henkeä. Lipun osto (10 €) etukäteen Satakunnan Museon lipunmyynnistä (Hallituskatu 11). HUOM! Iltakierrokselle kannattaa ottaa mukaan oma lyhty tai taskulamppu, koska vanhalla hautausmaalla ei ole valaistusta.