Kaupunkiopastukset

Poria ja porilaisia – kaupunkihistoriaa opastetuilla kierroksilla vuonna 2018

Satakunnan Museon ammattilaiset esittelevät Porin kaupungin monipuolista historiaa kaupunkiopastuskierroksilla. Vuonna 2018 pääsee edelleen mukaan suosituille vanhan hautausmaan ja Junneliuksen palatsin kierroksille. Opastuksilla pääsee tutustumaan myös Karjarannan historiaan sekä Raatihuoneen puiston kasvillisuuteen.

Osta lippu etukäteen Satakunnan Museon lipunmyynnistä

Kaupunkiopastukset ovat maksullisia; 8 € / henkilö. Lippu pitää esittää oppaalle ennen kierroksen alkua lähtöpaikalla.

Kaikille kaupunkiopastuksille on rajoitettu osallistujamäärä. Lippu pitää ostaa etukäteen Satakunnan Museon lipunmyynnistä (Hallituskatu 11). Lippu pitää esittää oppaalle ennen kierroksen alkua lähtöpaikalla.
Kaupunkiopastuksia voi varata myös yksityisille ryhmille.

Satakunnan Museosta on varattavissa kaupunkiopastuksia myös yksityisille ryhmille. Aiheet ovat osaksi erilaisia kuin kevät-kesäkauden yleisöopastuksissa, mutta kaikki liittyvät Porin kaupungin historiaan. Ryhmäopastusten tiedot löytyvät Opastukset-sivulta.

Tervetuloa mukaan tutustumaan Porin mielenkiintoiseen historiaan!

Kävelykierros Porin vanhalla hautausmaalla

Torstai 17.5. klo 17-19
Perjantai 2.11. klo 17-19
Lauantai 3.11. klo 14-16

Lähtö vanhan vesitornin juurelta (Maantiekadun alkupäästä).

Toukokoisen valtakunnallisen museoviikon sekä marraskuun pyhäinpäivän kävelykierrokset vievät kuulijat Porin tunnelmallisen vanhan hautausmaan ja sieltä leposijansa saaneiden henkilöiden ja sukujen historiaan. Keitä olivatkaan ritari Gripenbergin vaimo Hedvig Stengrund, leipurimestari Gallé tai apteekkari Svenlundin Hanna, Otto ja Sven? Oppaina Rakennuskulttuuritalo Toivon intendentti Tuulikki Kiilo ja Luontotalo Arkin opas Martti Koski.

Jokaiselle kierrokselle mahtuu mukaan 50 henkeä. Lipun osto (8 €) etukäteen Satakunnan Museon lipunmyynnistä (Hallituskatu 11).

HUOM! Marraskuiselle iltakierrokselle kannattaa ottaa mukaan oma lyhty tai taskulamppu, koska vanhalla hautausmaalla ei ole valaistusta.

Raatihuoneen puiston puut

Keskiviikko 6.6. klo 17-19
Kokoontuminen Karhu-veistoksen luona (Hallituskatu, Raatihuoneen edusta).

Kierroksella perehdytään Raatihuoneen puiston historiaan ja sen nykyisiin puulajeihin. Tavallisimmista puulajeista tutustumme lehmukseen, vaahteraan, saarniin, jalavaan, tammeen, kuuseen, koivuun, koristeomenapuuhun ja hevoskastanjaan. Pensaista tulevat tutummiksi isotuomipihlaja, erilaiset syreenit, happomarjapensas, hernepensas ja villaheisi. Oppaana Vihertietokeskuksen neuvontahortonomi Arja Korpela. Kierroksella on mahdollista saada puiston päivitetty kasvillisuuskartta.

Mukaan mahtuu 50 henkeä. Lipun osto (8 €) etukäteen Satakunnan Museon lipunmyynnistä (Hallituskatu 11).

Karjarannan historiaa

Keskiviikko 27.6. klo 17-19
Lähtö kierrokselle Karjarannan Shelliltä.

Karjanlaidun, viinapolttimo, Jakobssonin konepaja, Pihlin saha, Ekwallin huonekalutehdas, Hätilä, Öljypätkät, Karjarannan makasiinit, sotakorvausproomut, lahtihuone, teurastamo. Mitä kaikkea runsaaseen sataan vuoteen mahtuukaan Karjarannan historiassa? Suuri osa on jo hävinnyt, mutta paljon on menneisyyden jälkiä vielä jäljelläkin nopeasti uudistuneessa ja uudistuvassa kaupunginosassa. Oppaina Karjarannan menneisyyteen perehtynyt hortonomi, fil.yo. Helene Kaarnametsä ja Satakunnan Museon rakennustutkija Liisa Nummelin.

Mukaan mahtuu 50 henkeä. Lipun osto (8 €) etukäteen Satakunnan Museon lipunmyynnistä (Hallituskatu 11).

Rakennettu Porin vuonna 1917 - Keskusta

Keskiviikko 11.7. klo 17-19
Lähtö kierrokselle Raatihuoneen edestä Karhupatsaalta.

Tiedätkö missä sijaitsivat sata vuotta sitten kaupungin puhelinkeskus, sähkölaitos, VPK, aina niin tärkeä suolamakasiini tai Suomen Pankki? Tule mukaan kaupunkikävelylle, jossa tutustutaan Porin keskustassa sijaitseviin, vähintään 100-vuotiaisiin rakennuksiin. Kierros on osa Suomi100-teemaa ja Rakennuskulttuuritalo Toivon näyttelyä Rakennettu Pori 1917. Oppaana Rakennuskulttuuritalo Toivon intendentti Tuulikki Kiilo.

Mukaan mahtuu 50 henkeä. Lipun osto (8 €) etukäteen Satakunnan Museon lipunmyynnistä (Hallituskatu 11).

Junneliuksen palatsin historiaa

Keskiviikko 8.8. klo 14.30-16
Keskiviikko 5.9. klo 14.30-16

Tapaaminen Junneliuksen palatsin eli nykyisen kaupungintalon pääovella (Hallituskatu 12).

Junneliuksen palatsi on arkkitehti August Krookin taidonnäyte. Palatsi valmistui vuonna 1895 Rosenlewin ja Junneliuksen perheen tilauksesta. Rosenlew halusi perheensä kodiksi kaupungin suurimman ja komeimman rakennuksen, jopa raatihuonetta komeamman. Ja siinä hän totisesti onnistui. Opastuksella pääsee tutustumaan palatsin kunnostettuihin tiloihin Rosenlew-museon oppaan Marika Roinisen johdolla.

Mukaan mahtuu 15 henkeä. Lipun osto (8 €) etukäteen Satakunnan Museon lipunmyynnistä (Hallituskatu 11).