Kaupunkiopastukset

Poria ja porilaisia – kaupunkihistoriaa opastetuilla kierroksilla 2020

Satakunnan Museon ammattilaiset esittelevät jälleen Porin kaupungin monipuolista historiaa kaupunkiopastuskierroksilla. Elo-syyskuussa tutustutaan moderniin Poriin, Junneliuksen palatsiin sekä kuljetaan museosta kirkolle ympäristöön tutustuen. 

Kaupunkiopastukset ovat maksullisia; 10 € / henkilö. 

Kaikille kaupunkiopastuksille on rajoitettu osallistujamäärä. HUOM! Koronaviruksesta johtuen syksyn ryhmäkokoja on pienennetty. Lippu pitää ostaa etukäteen Satakunnan Museon lipunmyynnistä (Hallituskatu 11) tai Porin kaupungin verkkokaupasta: verkkokauppa.pori.fi. Lippu pitää esittää oppaalle ennen kierroksen alkua lähtöpaikalla. Porin Päivän viikon 23.9. opastuksesta saa Museokortilla alennusta.

Huom! Satakunnan Museosta on varattavissa kaupunkiopastuksia myös yksityisille ryhmille. Aiheet ovat osaksi erilaisia kuin kevät-kesäkauden yleisöopastuksissa, mutta kaikki liittyvät Porin kaupungin historiaan. Ryhmäopastusten tiedot löytyvät Tilattavat kaupunkiopastukset -sivulta.

Tervetuloa mukaan tutustumaan Porin mielenkiintoiseen historiaan!


Moderni Pori

Alvar Aalto -viikon Moderni Pori -opastus


Tiistai 25.8. klo 17-18.30
Tapaaminen pääkirjaston edessä (Gallen-Kallelankatu 12).

Pori on moderni kivikaupunki. Kaupungin keskusta on uusiutunut voimakkaan kasvun myötä 1950-luvulta lähtien muiden suomalaisten kaupunkien tavoin. Nykyistä kerrostalokeskustaa edeltäneestä puukaupungista on jäljellä ydinkeskustassa enää yksittäisiä rakennuksia. Porin modernia arkkitehtuuria (1930-1990) on tutkittu vuosina 2018-2019. 

Ydinkeskustaan suuntautuvalla 1,5 tunnin pituisella kävelykierroksella katsotaan, millainen on moderni Pori ja miten keskustasta on tullut sellainen, kuin se on. Tutustutaan toriympäristöön ja moniin aikakauden uusiin rakennustyyppeihin, kuten tavarataloihin, kauppakeskuksiin ja erilaisiin kunnallisiin palveluihin. Tule mukaan löytämään modernin Porin aarteet! Oppaina rakennustutkija Liisa Nummelin (Satakunnan Museo), projektitutkija Helene Kaarnametsä (kaupunkisuunnittelu) ja FM Suvi Rosendahl. 

Mukaan mahtuu 20 henkeä. Lipun osto (10 €) etukäteen Satakunnan Museon lipunmyynnistä tai verkkokaupasta.


Junneliuksen palatsin historiaa

Keskiviikko 26.8. klo 14.30-15.30
Torstai 27.8. klo 14.30-15.30

Tapaaminen Junneliuksen palatsin eli nykyisen kaupungintalon pääovella (Hallituskatu 12).

Junneliuksen palatsi on arkkitehti August Krookin taidonnäyte. Palatsi valmistui vuonna 1895 Rosenlewin ja Junneliuksen perheen tilauksesta. Rosenlew halusi perheensä kodiksi kaupungin suurimman ja komeimman rakennuksen, jopa raatihuonetta komeamman. Ja siinä hän totisesti onnistui. Opastuksella pääsee tutustumaan palatsin kunnostettuihin tiloihin Rosenlew-museon oppaan Marika Roinisen johdolla.

Mukaan mahtuu 15 henkeä. Lipun osto (10 €) etukäteen Satakunnan Museon lipunmyynnistä (Hallituskatu 11).


Porin historiaa museosta kirkolle

Keskiviikko 23.9. klo 17-19

Tapaaminen Satakunnan Museon aulassa (Hallituskatu 11).

Porin kaupungin ydinkeskusta sijaitsi raatihuoneen ja Etelärannan alueella 1860-luvulle asti, jolloin torikauppa siirrettiin nykyiselle kauppatorille. Opastuksella tutustutaan Porin historiaan ennen ja jälkeen v. 1852 suurpalon. Kierroksen aluksi tutkaillaan Satakunnan Museossa Porin kaupungin pienoismallia ja tilannetta ennen yhdeksättä kaupunkipaloa. Sen jälkeen lähdetään tarkastelemaan, minkälaiseksi vanha ydinkeskusta on muotoutunut 168 vuoden aikana. Kierros päättyy v. 1864 käyttöön vihityn Porin kirkon pihaan. Sateen sattuessa opastus pidetään Elon merkkejä -perusnäyttelyssä. Oppaana Satakunnan Museon museolehtori Carita Tulkki.

Mukaan mahtuu 20 henkeä. Lipun osto (10 €) etukäteen Satakunnan Museon lipunmyynnistä (Hallituskatu 11). Museokortilla opastuksesta 2 € alennus.