Kaupunkiopastukset

Poria ja porilaisia – kaupunkihistoriaa opastetuilla kierroksilla vuonna 2019

Satakunnan Museon ammattilaiset esittelevät jälleen Porin kaupungin monipuolista historiaa kaupunkiopastuskierroksilla. Opastukset alkavat valtakunnallisella museoviikolla, jolloin vaelletaan janoisten jäljillä. Kesällä tutustutaan Junneliuksen palatsiin ja Raatihuoneenpuistoon. Kierrokset päättyvät marraskuussa jo perinteisiin vanhan hautausmaan opastuksiin.

Kaupunkiopastukset ovat maksullisia; 8 € / 12 € (Janoisten jäljillä -opastus sis. juoman) / henkilö.

Kaikille kaupunkiopastuksille on rajoitettu osallistujamäärä. Lippu pitää ostaa etukäteen Satakunnan Museon lipunmyynnistä (Hallituskatu 11). Lippu pitää esittää oppaalle ennen kierroksen alkua lähtöpaikalla.

Satakunnan Museosta on varattavissa kaupunkiopastuksia myös yksityisille ryhmille. Aiheet ovat osaksi erilaisia kuin kevät-kesäkauden yleisöopastuksissa, mutta kaikki liittyvät Porin kaupungin historiaan. Ryhmäopastusten tiedot löytyvät Tilattavat kaupunkiopastukset -sivulta.

Tervetuloa mukaan tutustumaan Porin mielenkiintoiseen historiaan!

Janoisten jäjillä

Torstai 16.5. klo 17-19
Keskiviikko 21.8. klo 17-19

Tapaaminen Juhana-herttuan patsaan luona Raatihuoneen edessä (Hallituskatu 9).

Porvari Tuoman Pyyn vaimo, matami Tocklinin maineikas kapakka linnanmäellä ja Hotelli Otavan roistolan puoli… Kaupunkikävelyllä perehdytään porilaisten panimoiden, kapakoiden, polttimoiden, ravintoloiden ja salakapakoidenkin historiaan sekä vähän nykyhetkeen. Kierros alkaa Raatihuoneen edestä Juhana-herttuan patsaalta, josta siirrytään Raatihuoneen juhlasaliin nauttimaan alkoholittomat alkujuomat 1.6.1919 voimaan tulleen kieltolain muistolle. Kierros päättyy torin kulmalle, jossa halukkailla on vielä mahdollisuus tutustua nykyaikaisen kaupunkipanimon toimintaan.

Mukaan mahtuu 50 henkeä. HUOM! Lipun hinta on 12 €, sisältää alkujuoman (alkoholiton). Lipun osto (12 €) etukäteen Satakunnan Museon lipunmyynnistä (Hallituskatu 11).

Junneliuksen palatsin historiaa

Keskiviikko 5.6. klo 14.30-15.30
Torstai 6.6. klo 14.30-15.30

Tapaaminen Junneliuksen palatsin eli nykyisen kaupungintalon pääovella (Hallituskatu 12).

Junneliuksen palatsi on arkkitehti August Krookin taidonnäyte. Palatsi valmistui vuonna 1895 Rosenlewin ja Junneliuksen perheen tilauksesta. Rosenlew halusi perheensä kodiksi kaupungin suurimman ja komeimman rakennuksen, jopa raatihuonetta komeamman. Ja siinä hän totisesti onnistui. Opastuksella pääsee tutustumaan palatsin kunnostettuihin tiloihin Rosenlew-museon oppaan Marika Roinisen johdolla.

Mukaan mahtuu 15 henkeä. Lipun osto (8 €) etukäteen Satakunnan Museon lipunmyynnistä (Hallituskatu 11).

Raatihuoneen puisto ja Pohjoispuisto

Keskiviikko 12.6. klo 17-19
Kokoontuminen Karhu-veistoksen luona (Hallituskatu, Raatihuoneen edusta).

Kierroksella perehdytään 1860-1870-luvuilla rakennettujen Raatihuoneen- ja Pohjoispuiston historiaan sekä kasvillisuuteen. Mitä muutoksia puistoissa on tapahtunut vuosikymmenten aikana ja mitä kasveja siellä kasvaa nyt. Oppaana Vihertietokeskuksen neuvontahortonomi Arja Korpela.

Mukaan mahtuu 50 henkeä. Lipun osto (8 €) etukäteen Satakunnan Museon lipunmyynnistä (Hallituskatu 11).

Kävelykierros Porin vanhalla hautausmaalla

Perjantai 1.11. klo 17-19
Lauantai 2.11. klo 14-16

Lähtö vanhan vesitornin juurelta (Maantiekadun alkupäästä).

Kävelykierros vie kuulijat Porin tunnelmallisen vanhan hautausmaan ja sieltä leposijansa saaneiden henkilöiden ja sukujen historiaan. Keitä olivatkaan ritari Gripenbergin vaimo Hedvig Stengrund, leipurimestari Gallé tai apteekkari Svenlundin Hanna, Otto ja Sven? Oppaana Rakennuskulttuuritalo Toivon intendentti Tuulikki Kiilo.

Jokaiselle kierrokselle mahtuu mukaan 50 henkeä. Lipun osto (8 €) etukäteen Satakunnan Museon lipunmyynnistä (Hallituskatu 11). HUOM! Iltakierrokselle kannattaa ottaa mukaan oma lyhty tai taskulamppu, koska vanhalla hautausmaalla ei ole valaistusta.