Kesäohjelma Porin museoissa

Kesäohjelmaa Porin museoissa – opastuksia, työpajoja, pakohuonepelejä

Suuntaatko lomallasi Poriin vai vietätkö kesäloman kotimaisemissa? Satakunnan Museo, Rosenlew-museo, Luontotalo Arkki ja Rakennuskulttuuritalo Toivo kertovat monipuolisesti paikallisesta kulttuurista ja luonnosta. Näyttelyihin voi tutustua omatoimisesti ja yleisöopastuksilla. Historiaa voi harrastaa myös työpajoissa ja pakohuonepelejä pelaamalla.  

Hyödynnä myös Museokorttia!

Museokortilla pääset mukaan Satakunnan Museon, Rosenlew-museon ja Luontotalo Arkin kesäopastuksille ja kortilla voit pelata Satakunnan Museon Professori Hirvenpään aikakone –pakohuonepeliä maksutta 13.-18.7.

Museokortilla saa heinä-elokuussa myös Satakunnan Museon kahvilasta -10 % alennuksen kaikista tuotteista.

 

Kesäopastuksia


Kartalla ollaan -näyttelyn yleisöopastuksia Satakunnan Museossa

Kartalla ollaan –näyttelyn teemana on kartat sekä kartografia 1400-luvulta aina nykypäivään asti. Esillä on karttoja, atlaksia, karttapalloja sekä tutkimusretkiin liittyvää aineistoa ja esineistöä John Nurmisen säätiön, Satakunnan Museon ja Maanmittauslaitoksen kokoelmista. Monet kartat ovat kuin taideteoksia täynnä mielenkiintoisia yksityiskohtia sekä ihmeellisiä eliöitä ja olioita. Kartoissa näkyy myös kunkin aikakauden poliittinen, uskonnollinen, taloudellinen sekä kulttuurinen ajatusmaailma. 

Kartalla ollaan –yleisöopastukset heinä-elokuussa. Museokortilla maksutta mukaan, muuten sisäänpääsymaksun hinnalla. 

  • Keskiviikkoisin 14.7. ja 11.8. klo 17
  • Torstaisin 8.7. klo 14, 15.7. klo 12 ja 22.7. klo 12
  • Lauantaisin 10.7. klo 12, 17.7. klo 14 ja 7.8. klo 14
  • Sunnuntaisin 18.7. klo 14 ja 1.8. klo 12

Karttojen kiehtovan maailman lisäksi kannattaa tutustua Satakunnan Museon Elon merkkejä –perusnäyttelyyn, joka kertoo kolmessa kerroksessa menneiden ja nykyisten sukupolvien Satakunnasta, sen elämästä, ilmiöistä ja mielenkiintoisista persoonista. Nähtävää, tutkittavaa ja tekemistä löytyy koko perheelle!

Rosenlewin perheen ja tehtaiden historiaa Rosenlew-museossa

Merkittävä rooli Porin seudun teollisessa kehityksessä oli perheyrityksellä, jota Fredrik Wilhelm Rosenlew (s. 1831) oli perustamassa. Aikojen saatossa Rosenlew-yhtiölle kertyi vaikuttava skaala eri tuotannonaloja, kuten puunjalostusteollisuus, metalliteollisuus, pakkausteollisuus, voimateollisuus, automaatioteollisuus, ja jopa elintarviketeollisuus pienen hiivatehtaan muodossa. Näistä vastasi 134 vuoden ajan yhtiötä hallinnoinut Rosenlewin suku, jonka jäsenet sukupolvien ketjussa ottivat vastaan ajan tuomia haasteita niin työssään kuin yksityiselämässään. Vaikka yhtiötä ei enää ole, seudun teollinen tarina jatkuu näinäkin päivinä. Opastuksella poiketaan myös Pienet paatit -näyttelyyn, joka esittelee satakuntalaisten laivojen ja veneiden pienoismalleja ja niiden esikuvina olleiden laivojen kohtaloita. 


Rosenlew-museon yleisöopastukset elokuussa. Museokortilla maksutta mukaan, muuten sisäänpääsymaksun hinnalla.

  • Torstaisin 5.8. klo 14 ja 12.8. klo 14
  • Keskiviikkona 18.8. klo 15


Värikästä luontoa keskellä kaupunkia Luontotalo Arkissa

Luontotalo Arkki esittelee luontoa laajalla näkökulmalla, paikallisuutta unohtamatta.
Monimuotoisen kosteikkoluonnon lisäksi tutustumme moniin Satakunnalle ominaisiin ja kiehtoviin eläinlajeihin. Tutuksi tulevat metsiemme ylimykset karhu sekä susi ja vaikkapa rantojemme kiehtovat linnut. Arkin värikäs Kokoelmista- näyttely tarjoaa lisänäkymiä Suomesta aina Botswanan suistoille saakka. Kierroksella tutustumme myös yleisiin vieraslajeihin, jotka ovat tuttu näky ympäristössämme

Luontotalo Arkin yleisöopastukset heinäkuussa. Museokortilla maksutta mukaan, muuten sisäänpääsymaksun hinnalla.

  • Torstaisin 8.7. klo 12, 15.7. klo 14 ja 22.7. klo 14

 

Pakohuonepelit


Professori Hirvenpään aikakone – uusi lasten ja nuorten pakohuonepeli Satakunnan Museossa

Kvanttifysiikan professori Henrik Hirvenpää on keksinyt aikakoneen, jonka avulla hän aikoo matkustaa menneisyyteen ja muuttaa Porin historiaa itselleen suotuisammaksi. Tämä kauhistuttaa historiansuojelijoita, he haluavat säilyttää Porin historian ennallaan ja tekevät kaikkensa, ettei professori saa aikakonetta käyntiin. 

Tule siis pelaamaan Professori Hirvenpään aikakone -pakohuonepeliä Satakunnan Museoon ja kokeilemaan onnistutko pelastamaan Porin historiansuojelijoiden toiveiden mukaan vai liitytkö sittenkin professorin joukkoihin!

Peli on tarkoitettu ala- ja yläkouluikäisille lapsille ja nuorille. Peliä voi pelata yksin tai 2-6 hengen porukalla. Peli soveltuu hyvin myös aikuisille ja yhdessä lasten kanssa pelattavaksi. Pelin kesto on n. tunti. Peliä voi pelata kolme ryhmää samanaikaisesti.

Peli on pelattavissa Satakunnan Museossa 6.7. alkaen museon aukioloaikoina. Pelaamaan pääsee sisäänpääsymaksun ja 5 €/peli hinnalla. Museokortilla pääsee pelaamaan peliä maksutta oman pikkuporukan kanssa (max. 6 henkilöä) heinäkuun helteillä 13.-18.7.

Museon vartija kadoksissa – Rosenlew-museon pakohuonepeli 

Museon vartija kadoksissa –pakohuonepelissä pelaajat pääsevät selvittämää arvoitusta Rosenlew-museossa paikkaan, jonne museokävijät eivät normaalisti pääse. Talon alla sijaitsevassa väestönsuojassa on tapahtunut kummia ja museon vartija on hävinnyt! Ratkottavaa riittää niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin pelaajille. 

Peli soveltuu aikuisille ja yli 12-vuotiaille. Ryhmäkoko on max. 8 henkilöä. Pelin kesto on noin 90 minuuttia. Hinta on 120 €.

Arkipäiviin ajoittuvan pelin voi ostaa verkkokaupasta https://verkkokauppa.pori.fi/. Jos haluat pelata illalla klo 18 jälkeen tai viikonloppuna, ota yhteyttä museon lipunmyyntiin p. 02 621 1866.


Lasten työpajoja

Rakennuskulttuuritalo Toivon lasten työpajat tiistaisin ja torstaisin

Toivon nonstop-kesäpajat pidetään jälleen juhannuksesta lähtien heinäkuun loppuun tiistaisin ja torstaisin 29.6.-29.7. Pajoissa tutustutaan perinteisiin kädentaitoihin, tehdään uusia tuotteita kierrätysmateriaaleista ja paljon muuta. Osa pajoista on maksuttomia, osassa materiaalimaksu 5€. Kesäpajojen ohjelma löytyy Toivon nettisivuilta!