Luennot

Satakunnan Museossa ja Rosenlew-museossa järjestetään syksyllä 2021 Karttojen maailma ja Merellä ja meren alla -luentosarjat. Satakunnan Museossa järjestetään syyskuussa myös noormarkkulaissyntyistä taiteilijaa, Elin Danielsson-Gambogia, käsittelevä luento. 

Luennot ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Turvallisuussyistä olemme myös rajanneet osallistujien määrää. Osa luennoista lähetetään suorana Satakunnan Museon YouTube -kanavalla ja niitä voi katsoa myös jälkikäteen striimattuna.

Elin Danielson-Gambogi 160 vuotta 

La 4.9. klo 13, Salla Leponiemi, taidehistorioitsija 

Noormarkussa syntyneen taidemaalari Elin Danielson-Gambogin syntymästä tulee syyskuussa 2021 kuluneeksi 160 vuotta. Società Dante Alighieri di Pori järjestää yhteistyössä Satakunnan Museon kanssa taiteilijan elämänvaiheita ja taidetta käsittelevän luennon museon Taavi-lavalla. Luennoitsijavieraaksi saapuu Firenzestä Salla Leponiemi, jolta julkaistiin keväällä elämäkerta Elinistä.  

Luento järjestetään Satakunnan Museon Taavi-lavalla. Luennolle on varattu 55 istumapaikkaa turvavälit huomioiden. Mukaan pääsee saapumisjärjestyksessä. Luentoa voi myös seurata striimattuna tai jälkikäteen tallenteena 

Merellä ja meren alla  Rosenlew-museossa

Rosenlew-museon yleisöluentosarjassa mennään paitsi merille, myös veden alle. Aiheina mm. Neuvostoliittoon myytyjen MIR-sukellusalusten tarina 1980-luvulta, restaurointikohteena olevan majakkalaiva Kemin vaiheet, Porin edustan laivahylyt sekä merenkulkijoiden kohtaamat erilaiset poikkeusolot ja kriisit eri aikoina. Luennoille on varattu 25 istumapaikkaa turvavälit huomioiden. Mukaan pääsee saapumisjärjestyksessä. 

Rosenlew-museon luennot pidetään maanantaisin ja osa luennoista julkaistaan Satakunnan Museon YouTube-kanavalla. Luentosarja on toteutettu yhteistyössä Satakunnan Museon ystävät ry:n kanssa.  

MIR-alusten tarina - kun Lokomolla sukellusalukset tehtiin!  
Ma 27.9. klo 17.30, Mika Törmä, FM, Emil Aaltosen museon museonjohtaja  
Neuvostoliiton Tiedeakatemia tilasi vuonna 1985 suomalaiselta Rauma-Repolalta kaksi syvänmerentutkimusalusta, MIR 1:n ja 2:n. Alukset valmistettiin Tampereen Lokomolla, ja niiden tekniikkaa testattiin Porin edustan merialueella. Sukellusvenekaupasta kehkeytyi aikanaan myös ulkopoliittinen kriisi.

Merenkulkijat poikkeusoloissa 
Ma 11.10. Klo 17.30, Anna Meronen, FM, Rauman merimuseon johtaja  
Rauman merimuseossa keväällä 2022 avattava näyttely kertoo suomalaisten merenkulkijoiden kokemuksista poikkeusolojen keskellä. Suomen tuonnin ja viennin turvaamiseksi kauppalaivojen miehistöt ovat joutuneet kokemaan niin sotien, poliittisten levottomuuksien kuin koronapandemiankin seuraukset eri puolilla maailmaa. Luennolla tutustutaan muutamien näyttelyssä esiteltävien merenkulkijoiden tarinoihin. Katso luento suorana tai tallenteena tästä linkistä.

Porin edustan hylkyjä sukeltamassa  
Ma 1.11. klo 17.30, Jukka Grönblom, sukeltaja, yrittäjä 
Meren pohjassa on traagisia historian jälkiä, jotka ovat vain harvojen saavutettavissa. Porin edustalla makaavat mm. ensimmäisen maailmansodan aikaan miinakenttiin ajaneet höyrylaivat, kuten matkustaja-alus Norra-Sverige ja rahtilaivat Luna ja Everilda. Sukeltajien kouluttajana toiminut Jukka Grönblom on vaikeista sukellusolosuhteista huolimatta nähnyt nämä ja monet muut Porin edustan hylyt. Katso luento suorana tai tallenteena tästä linkistä.

Majakkalaiva Kemi – Suomen viimeinen majakkalaiva  
Ma 22.11. klo 17.30, Mia Puranen, arkkitehti SAFA, Arkkitehtitoimisto Livady  Arkkitehtitoimisto Livady laati vuonna 2020 Museoviraston tilauksesta majakkalaiva Kemin (ent. Nya Äransgrund) historiaselvityksen, ja vastaa nyt aluksen restaurointisuunnittelusta. Historiaselvitystä tekemässä ollut arkkitehti kertoo Porin Konepajalla vuosina 1900–1901 rakennetun, sittemmin museoidun laivan mielenkiintoisen tarinan. Luentoa voi seurata vain paikan päällä.

Karttojen maailma Satakunnan Museossa

Satakunnan Museon Karttojen maailma -luentosarja valottaa karttojen, kartografian ja maanmittauksen historiaa. Luentosarjan aloittavat Itämeren suojelija ja merenkulkuneuvos Juha Nurminen ja tietokirjailija Marjo T. Nurminen. Museon omat tutkijat, Akuliina Aartolahti ja Liisa Nummelin, kertovat, miten vanhoja karttoja hyödynnetään käytännössä.

Luennot pidetään Satakunnan Museon perusnäyttelyn Taavi-lavalla. Luennoille on varattu 55 istumapaikkaa turvavälit huomioiden. Mukaan pääsee saapumisjärjestyksessä. Luentoja voi seurata myös Satakunnan Museon YouTube-kanavalta suorana ja tallenteena.   

Yhteistyössä Satakunnan Museo, Porin seudun kansalaisopisto ja Satakunnan Museon ystävät ry.  
 

Ke 6.10. klo 17.30 
Kartografian historiasta Itämeren pelastamiseen  
Juha Nurminen, merenkulkuneuvos, KTM  
Itämeren tarina – karttojen matkassa keskiajalta nykyaikaan  
Marjo T. Nurminen, tietokirjailija, FM  
Katso luento suorana tai tallenteena tästä linkistä.

Ke 20.10. klo 17.30 
Tietoa maasta jo vuodesta 1633 
Kari Rantalainen, johtava asiantuntija, Maanmittauslaitos  

Ke 24.11 klo 17.30 
Maanmittarina Ruotsin itämaassa – Erämaan kartoitus  
Akuliina Aartolahti, maakuntatutkija, FM, Satakunnan Museo 
Porin kaupunkikartat tutkijan tietolähteenä  
Liisa Nummelin, rakennustutkija, FM, Satakunnan Museo