Luennot

Luennot ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Osa luennoista lähetetään suorana Satakunnan Museon YouTube -kanavalla ja niitä voi katsoa myös jälkikäteen. Kevään aikana osa luennoista järjestetään pelkästään etänä, Teamsin välityksellä. Keväällä avautuvien Sota Porissa - ja Sodassa ja työssä -näyttelyiden oheishjelmana alkaa Sodan merkkejä kotirintamalla - luentosarja, joka jatkuu syksyllä.

Rosenlew-museon maanantailuennot kevät 2022

Majakkalaiva Kemi – Suomen viimeinen majakkalaiva - toiveuusintana!  

Ma 7.2. klo 17.30, Mia Puranen, arkkitehti SAFA, Arkkitehtitoimisto Livady    
Arkkitehtitoimisto Livady laati vuonna 2020 Museoviraston tilauksesta majakkalaiva Kemin (ent. Nya Äransgrund) historiaselvityksen, ja vastaa nyt aluksen restaurointisuunnittelusta. Historiaselvitystä tekemässä ollut arkkitehti kertoo Porin Konepajalla vuosina 1900–1901 rakennetun, sittemmin museoidun laivan mielenkiintoisen tarinan.

Luennolle on vapaa pääsy ja sitä voi seurata vain paikan päällä Rosenlew-museossa, Kuninkaanlahdenkatu 14. Luento on uusinta viime marraskuun luennosta.  

Vuorikemia Oy – Kemira Pigments Oy – mustasta valkoista  

Ma 21.3.2022 klo 17.30,  Hannu Honkasalo, teknikko  
Porilainen titaanidioksiditehdas, joka muistetaan Vuorikemiana, Kemirana ja nykyään Venator-nimellä, on tullut tiensä päähän. Sen tarinaa tulee kertomaan teknikko Hannu Honkasalo, joka meni Vuorikemian laboratorioon näytteenottajaksi tehtaan käynnistämisvuonna 1961. Pitkän työuran jälkeen hän jäi eläkkeelle 2002 henkilöstön kehityspäällikkönä. Nimimerkillä “Pigmenttipöllö” hän kirjoitti pakinoita ja kaksi kirjaa tehtaan alkuajoista. Titaanidioksiditehtaan perintöä hän vaalii yhä.  

Huom! Rosenlew-museon rajoitetun paikkamäärän takia ilmoittauduthan p. 02 621 1866 museon aukioloaikoina, tai sähköpostilla rosenlew-museo@pori.fi. Luentoa voi seurata myös Satakunnan Museon YouTube-kanavalta suorana ja katsoa myöhemmin tallenteena.

Rosenlew-museon luennot järjestetään yhteistyössä Satakunnan Museon ystävät ry:n kanssa. 
 

Satakunnan Museon luennot, valokuva- sekä muisteluilta kevät 2022

Valokuvailta: Satakunnan valtakunnallisesti arvokkaat maisema-alueet  

Ke 16.3. klo 17.30, Minna-Liisa Salonsaari, amanuenssi / arkisto, Satakunnan Museo  
Valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden luettelo päivittyi syksyllä 2021. Satakunnassa sijaitsee kuusi näistä alueista: Euran ja Kiukaisten, Köyliönjärven, Kokemäenjoen, Yyterin, Ahlaisten sekä Vihteljärven vesireitin ja Riihonlahden kulttuurimaisemat. Illan aikana teemme Satakunnan Museon valokuvakokoelman välityksellä matkan näihin näkymiin. 

Valokuvailta järjestetään Satakunnan Museon Taavi-lavalla, Hallituskatu 11. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Sodan merkkejä kotirintamalla  

Huhtikuussa Satakunnan Museossa ja Rosenlew-museossa avautuvat Sota Porissa ja Sodassa ja työssä -näyttelyt, jotka kertovat kotirintaman elämästä tavallisten kaupunkilaisten silmin. Myös luennoilla käsitellään Poria sodan keskellä tai heti sen jälkeen. Teemu Väisänen kertoo talvisodasta ja saksalaisten saapumista kaupunkiin jatkosodan myötä. Olli Joukio kertoo, mitä siirtyminen sota-ajan tuotannosta sotakorvaus- ja siviilituotantoon tarkoitti Suomen teollisuudelle ja miten sodan päättyminen vaikutti Porin Konepajaan. Luentosarja toteutetaan yhteistyössä Porin seudun kansalaisopiston ja Satakunnan Museon ystävät ry:n kanssa. Luentosarja jatkuu syksyllä.  

Kevään luennot pidetään Satakunnan Museon Taavi-lavalla, Hallituskatu 11. Luennoille on vapaa pääsy ja luentoja voi seurata suorana sekä tallenteena Satakunnan Museon YouTube-kanavalta.

Pori sodan keskellä: Katsaus kaupungin historiaan talvisodan pommituksista saksalaisten huoltotukikohdan vaiheisiin  

Ke 13.4. klo 17.30 , Teemu Väisänen, FM, tutkija, Satakunnan Museo  

Sotataloudesta sotakorvauksiin - Rauhaanpaluu metalliteollisuusyrityksen näkökulmasta  

Ke 27.4. klo 17.30, Olli Joukio, FM, tohtorikoulutettava, Turun yliopisto  

Sotahistorialliset muistin paikat –muisteluilta

Ke 20.4. klo 17.30
Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen tutkinto-ohjelman opiskelijaryhmä ja Teemu Väisänen, FM, tohtorikoulutettava, Turun yliopisto. Tilaisuuden koko on rajattu ja siihen avataan ilmoittautuminen myöhemmin keväällä. Vapaa pääsy.

 

Etäluennot 

Etäluennot järjestetään Teamsin välityksellä ja niille ilmoittaudutaan alla olevien ohjeiden mukaan. Osallistujalla ei tarvitse olla Teams-ohjelmaa, vaan mukaan pääsee sähköpostitse lähetetyn linkin avulla.   

Kutsumus, kiusaus ja lysti. Naisia Porissa  

Ti 8.3. klo 17.30 etäluento, Tuulikki Kiilo, intendentti, Rakennuskulttuuritalo Toivo  
Porin 462-vuotispäivänä, kansainvälisenä naistenpäivänä, Tuulikki Kiilo esittelee noin 15 porilaista 1700-1900 –luvulla elänyttä naista kapakoitsijasta merimiehen vaimoon, Hämysilmästä sairaanhoitajattareen. Mitkä olivat heidän elämänsä ehdot ja mahdollisuudet? Ilmoittautuminen ma 7.3. mennessä: carita.tulkki@pori.fi.  

Satakunnan kymmenen muinaisjäännöstä - Mitä jokaisen pitäisi tietää Satakunnan esihistoriasta  

Ke 30.3. klo 17.30, etäluento, Leena Koivisto, amanuenssi / arkeologia, Satakunnan Museo  
Museon arkeologi Leena Koivisto esittelee kymmenen satakuntalaista muinaisjäännöstä, jotka ovat opastettuja ja/tai helposti saavutettavia retkikohteita. Ilmoittautuminen ti 29.3. mennessä: carita.tulkki@pori.fi.