Painokangasluennot Rosenlew-museossa 2020

Rosenlew-museon yleisöluentosarja kertoo tekstiiliteollisuudesta, designista, kuoseista, väreistä ja suunnittelijoista. Luennot pidetään maanantaisin klo 17.30 Rosenlew-museossa, Kuninkaanlahdenkatu 14, Pori.  Luennot ovat maksuttomia ja avoimia kaikille.

Koronaviruksesta johtuen olemme rajoittaneet osallistujamäärää. Luennoille on varattu 25 istumapaikkaa turvavälit huomioiden. Mukaan pääsee saapumisjärjestyksessä. Osa luennoista julkaistaan myös Satakunnan Museon YouTubessa luentoa seuraavana päivänä.

Luentosarja järjestetään yhteistyössä Satakunnan Museon ystävät ry:n kanssa. Tervetuloa!

 

14.9. Forssan painokankaat: retroa, kukkia, op-taidetta. FM Kristiina Huttunen, Forssan museo

Forssassa on painettu kangasta vuodesta 1861. Millaisia olivat tekstiilisuunnittelijat kuosien takana? Tutustu mm. Arja Mattilan, Pirkko Hammarbergin ja Aini Vaarin retrokuoseihin runsaan kuvallisen katsauksen muodossa! Luento julkaistaan YouTubessa, katso se täältä.

 

28.9. Marimekko-Printex - 70 vuotta kangasmalleja ja kokoelmia. Amanuenssi Harry Kivilinna, Design-museo

Marimekko - suomalaisen designin lippulaiva - on vuosikymmenien ajan säilyttänyt omaperäisen linjansa.  Design-museon amanuenssi Harry Kivilinna kertoo Marimekon vaiheista, estetiikasta, keskeisistä suunnittelijoista ja kangasmalleista. Luento striimataan ja julkaistaan YouTubessa, katso se täältä.

 

12.10. Timo Sarpaneva ja Ambiente. Marjatta Sarpaneva HUOM! LUENTO PERUTTU.

Timo Sarpaneva (1926-2006) on maailman tunnetuimpia lasitaiteilijoita ja monipuolisen uran tehnyt muotoilija. Ambiente oli hänen urallaan lyhyt mutta tärkeä vaihe. Luennolla Marjatta Sarpaneva muistelee taiteilijan värikästä suhdetta Ambiente-kankaisiin.

 

16.11. Metsovaara design -painokankaat, prof. Heidi Pietarinen, Lapin yliopisto  

Tekstiilitaiteilija Marjatta Metsovaaran (1927-2014) ensimmäinen Kukka-painokangasmalli painettiin vuonna 1962 Tampellan Lapinniemen tehtaalla. Mistä tunnistaa Metsovaaran painokankaat tai miltä tuntuu Lappi-satiinin kiiltävä ylellisyys? Luentoa ei julkaista Youtubessa. 

Ambiente-kangas. Kuva: Teppo Moilanen, Tampereen museot

Ambiente-kangasta. Kuva: Teppo Moilanen, Tampereen museot.