Painokangasluennot Rosenlew-museossa 2020

Huom! Osa luennoista on peruttu.

Rosenlew-museon yleisöluentosarja painokankaista kertoo tekstiiliteollisuudesta, designista, kuoseista, väreistä ja suunnittelijoista. Luennot ovat maksuttomia ja avoimia kaikille. Ne pidetään maanantaisin klo 17.30 Rosenlew-museossa, Kuninkaanlahdenkatu 14, Pori.  Osa luennoista julkaistaan myös museon YouTubessa. Luentosarja järjestetään yhteistyössä Satakunnan Museon ystävät ry:n kanssa. Tervetuloa!

 

24.2. Matin päivän luento: Suomalainen painokangassuunnittelu. TaM Camilla Pulkkinen

Luennolla käydään tiivistetysti läpi painokankaiden suunnittelun historia Suomessa niin teollisuudessa, pienemmissä yrityksissä kuin ateljeissa. Luento johdattaa Rosenlew-museossa keväällä alkavan Ambiente-näyttelyn teemaan.  

 

PERUTTU: 30.3. Metsovaara design -painokankaat, prof. Heidi Pietarinen, Lapin yliopisto  

Tekstiilitaiteilija Marjatta Metsovaaran (1927-2014) ensimmäinen Kukka-painokangasmalli painettiin vuonna 1962 Tampellan Lapinniemen tehtaalla. Mistä tunnistaa Metsovaaran painokankaat tai miltä tuntuu Lappi-satiinin kiiltävä ylellisyys?  

 

PERUTTU: 20.4. Marimekko-Printex - 70 vuotta kangasmalleja ja kokoelmia. Amanuenssi Harry Kivilinna, Design-museo

Marimekko - suomalaisen designin lippulaiva - on vuosikymmenien ajan säilyttänyt omaperäisen linjansa.  Design-museon amanuenssi Harry Kivilinna kertoo Marimekon vaiheista, estetiikasta, keskeisistä suunnittelijoista ja kangasmalleista.

 

4.5. Forssan painokankaat: retroa, kukkia, op-taidetta. FM Kristiina Huttunen, Forssan museo

Forssassa on painettu kangasta vuodesta 1861. Millaisia olivat tekstiilisuunnittelijat kuosien takana? Tutustu mm. Arja Mattilan, Pirkko Hammarbergin ja Aini Vaarin retrokuoseihin runsaan kuvallisen katsauksen muodossa!

 

PERUTTU: 11.5. Porin Puuvillan ateljeessa. Raili ja Juhani Konttinen Porin Puuvilla Oy:n painokangassuunnittelijoina 1955-1976. TaM, KM Noora Jaakkola

Porin Puuvillaan perustettiin painokangassuunnitteluateljee 1950-luvulla. Aiemmin käytettyjen ulkomaisten kangasmallien rinnalle rakentui vähitellen vahva suomalaisten suunnittelijoiden painokangasmallisto. Luento valottaa painokangassuunnittelun historiaa Porin Puuvillalla kahden tehtaan pitkäaikaisen suunnittelijan, Raili ja Juhani Konttisen työuran näkökulmasta.

 

SYKSYLLÄ:

12.10. Timo Sarpaneva ja Ambiente. Marjatta Sarpaneva.

Timo Sarpaneva (1926-2006) on maailman tunnetuimpia lasitaiteilijoita ja monipuolisen uran tehnyt muotoilija. Ambiente oli hänen urallaan lyhyt mutta tärkeä vaihe. Luennolla Marjatta Sarpaneva muistelee taiteilijan värikästä suhdetta Ambiente-kankaisiin.

Ambiente-kangas. Kuva: Teppo Moilanen, Tampereen museot

Ambiente-kangasta. Kuva: Teppo Moilanen, Tampereen museot.

Ota yhteyttä:

Leila Stenroos
intendentti
Sivistystoimiala
Kulttuuriyksikkö / Rosenlew-museo
Kuninkaanlahdenkatu 14 28100 Pori