Painokangasluennot Rosenlew-museossa 2020

Rosenlew-museon syksyn 2020 yleisöluentosarja kertoo tekstiiliteollisuudesta, designista, kuoseista, väreistä ja suunnittelijoista. Luennot ovat maksuttomia ja avoimia kaikille. Ne pidetään maanantaisin klo 17.30 Rosenlew-museossa, Kuninkaanlahdenkatu 14, Pori.  Osa luennoista julkaistaan myös museon YouTubessa. Luentosarja järjestetään yhteistyössä Satakunnan Museon ystävät ry:n kanssa. Tervetuloa!

 

14.9. Forssan painokankaat: retroa, kukkia, op-taidetta. FM Kristiina Huttunen, Forssan museo

Forssassa on painettu kangasta vuodesta 1861. Millaisia olivat tekstiilisuunnittelijat kuosien takana? Tutustu mm. Arja Mattilan, Pirkko Hammarbergin ja Aini Vaarin retrokuoseihin runsaan kuvallisen katsauksen muodossa!

 

28.9. Marimekko-Printex - 70 vuotta kangasmalleja ja kokoelmia. Amanuenssi Harry Kivilinna, Design-museo

Marimekko - suomalaisen designin lippulaiva - on vuosikymmenien ajan säilyttänyt omaperäisen linjansa.  Design-museon amanuenssi Harry Kivilinna kertoo Marimekon vaiheista, estetiikasta, keskeisistä suunnittelijoista ja kangasmalleista.

 

12.10. Timo Sarpaneva ja Ambiente. Marjatta Sarpaneva

Timo Sarpaneva (1926-2006) on maailman tunnetuimpia lasitaiteilijoita ja monipuolisen uran tehnyt muotoilija. Ambiente oli hänen urallaan lyhyt mutta tärkeä vaihe. Luennolla Marjatta Sarpaneva muistelee taiteilijan värikästä suhdetta Ambiente-kankaisiin.

 

16.11. Metsovaara design -painokankaat, prof. Heidi Pietarinen, Lapin yliopisto  

Tekstiilitaiteilija Marjatta Metsovaaran (1927-2014) ensimmäinen Kukka-painokangasmalli painettiin vuonna 1962 Tampellan Lapinniemen tehtaalla. Mistä tunnistaa Metsovaaran painokankaat tai miltä tuntuu Lappi-satiinin kiiltävä ylellisyys?  

Ambiente-kangas. Kuva: Teppo Moilanen, Tampereen museot

Ambiente-kangasta. Kuva: Teppo Moilanen, Tampereen museot.

Ota yhteyttä:

Leila Stenroos
Intendentti
Sivistystoimiala
Kulttuuriyksikkö / Rosenlew-museo