Luennot keväällä 2019

Terveisiä tuhansien vuosien takaa

Satakunnan Museon ja Porin kesäyliopiston kevään luentosarjassa esitellään uusimpia Satakuntaa koskevia arkeologisia tutkimuksia. Luennot kattavat maakunnan pohjoisesta etelään ja kivikaudelta aina 1700-luvulle saakka. Perinteisten kaivausesittelyjen lisäksi kuullaan, miten uusilla tutkimusmenetelmillä saadaan lisätietoja jo vuosikymmeniä sitten tehdyistä löydöistä.

Luennot pidetään Satakunnan Museon perusnäyttelyn Taavi-lavalla (Hallituskatu 11).

Luennoille on vapaa pääsy, tervetuloa!

Keskiviikko 13.2. klo 17.30
Maija Helamaa, FM
Kadonneen Luostarin jäljillä
Syksyllä 2017 Rauman Luostarinkadulla tutkittiin keskiaikaisen fransiskaaniluostarin jäännöksiä ja mm. tunkiota. Tutkimustulosten kautta päästään kurkistamaan luostarin elämään.
Luennon voi katsoa Youtubesta.

Keskiviikko 27.2. klo 17.30
Oona Jalonen, HuK
Köyliön kirkon vainajat
Esityksessä kerrotaan Köyliön kirkon lattian alta vuoden 2015 remontin yhteydessä kaivettujen hautojen tutkimuksesta. Mitä voidaan päätellä osteologian, tekstiiliarkeologian, kasvijäänneanalyysin ja historiantutkimuksen avulla?

Keskiviikko 13.3. klo 17.30
Kati Salo, FT
Pronssikauden ihmisluututkimus Suomessa ja erityisesti Satakunnassa
Esitelmässä käsitellään, millaisia tietoja ihmisluututkimuksen avulla voidaan saada selville hautaustavoista, kuoliniästä, sukupuolesta, vainajan koosta jne. FT Kati Salo on tutkinut viimeisen vuoden aikana ihmisluita yli sadasta röykkiöhaudasta. Ihmisluututkimusta valaistaan erityisesti Satakuntalaisten esimerkkien avulla. Satakunnan röykkiöistä on myös parhaillaan tekeillä uusia radiohiiliajoituksia sekä muinais-DNA tutkimusta ja näiden tutkimustilanteesta saadaan myös uusinta tietoa.

Keskiviikko 27.3. klo 17.30
Kalle Luoto, FM
Honkajoen Hietala-Hietaranta, muinaisia esineitä ja luita kivikautiselta asuinpaikalta
Useimmat Satakunnan kivikautisista asuinpaikoista ajoittuvat keskiselle tai nuoremmalle kivikaudelle. Varhaisimmalta ajanjaksolta, mesoliittiselta kivikaudelta, kohteita ei juuri tunneta. Kesällä 2018 Honkajoella tutkittiin asuinpaikkaa, jonka sijaintikorkeutensa perusteella kuuluu Satakunnan varhaisimpien joukkoon. Kaivauslöytöinä saatiin talteen esineistöä ja muuta aineistoa, joka antoi mahdollisuuden myös luonnontieteellisten analyysien tekemiseen. Tukevatko analyysit varhaista ajoitusta ja mitä muuta ne kertovat kivikautisesta elämästä Satakunnassa?

Keskiviikko 10.4. klo 17.30
Leena Koivisto, FM
Löydä Satakunnan muinaisuus!
Kaipaatko mielenkiintoisia retkikohteita kesäksi? Luennolla esitellään satakuntalaisia muinaisjäännöksiä, jotka ovat paitsi arkeologisesti mielenkiintoisia myös mahdollisia tutustumiskohteita. Osa muinaisjäännöksistä on tuttuja museon retkiltä, osa vähemmän tunnettuja ja retkeilijältä enemmän seikkailumieltä vaativia. 

 

Eetu Salin ja hänen muistomerkkinsä Porissa

Keskiviikko 3.4. klo 17.30 Satakunnan Museo Taavi-lava

Eetu Salinin, suomalaisen työväenliikkeen keskeisen vaikuttajan kuolemasta on 100 vuotta. Aimo Tukiaisen suunnittelema muistomerkki sijaitsee Porin Itäpuistossa. Lähellä sijaitseva aukio on nimetty Salinin mukaan Eetunaukioksi.

Luentotilaisuuteen on vapaa pääsy.

Pertti Rajala, tietokirjailija: Eetu Salinin elämä

Susanna Virkki, FM, tohtorikoulutettava: Eetu Salinin patsashanke

 

Satakunnan Museon ystävien luento

Keskiviikko 23.1. klo 17.30
Jukka Uhari
Porin lentokentän historia

Satakunnan Museon ystävillä on luennolle vapaa pääsy, muilta veloitetaan normaali sisäänpääsymaksu.

Lisätietoa ystävätoiminnasta löydät Satakunnan Museon ystävä -yhdistyksen sivulta.