Euroopan kulttuuriympäristöpäivä: Toivon korjausneuvontapäivä Mäkelässä Nakkilan Soinilassa 11.9.2021

Nakkila Soinila Mäkelä
{C}{C}{C}Nakkila Soinila Mäkelä,  Kalle Virtanen, Satakunnan Museon kokoelmat{C}{C}{C}

Rakennuskulttuuritalo Toivon vuoden 2021 korjausneuvontapäivä on Nakkilassa Soinilan kylän Mäkelän tilalla (Soinilantie 23) lauantaina 11.9. klo 11-15.

Korjausneuvontapäivänä (Soinilantie 23) ovat Toivosta paikalla rakennuskonservaattori Kalle Virtanen ja intendentti Tuulikki Kiilo neuvomassa,  korjaamassa ikkunoita ja keittämässä  punamultaa. Hirsirakentaja Juha Korhonen veistää saunaa vanhoista hirsistä ja paikalla on myös Nakkilan kunnan rakennustarkastaja Seppo Saarimaa. Talon vanha isäntä ja nykyinen omistaja esittelevät upeasti säilynyttä Mäkelää, alun perin paritupatyyppistä, edustavasti rakennettua talonpoikaistilaa. Päärakennuksen vanhin osa on 1790-luvulta. 

Katso myös! Satakunnan Museo järjestää samana päivänä yhteistyössä Nakkila-Seuran ja Nakkilan kunnan kanssa Nakkilan kulttuuriympäristöjä esittelevän tapahtumapäivän. Rakennustutkija Liisa Nummelin esittelee keskustan alueen rakennuskulttuuria, arkeologi Leena Koivisto Selkäkankaan pronssikautisia muinaisjäännöksiä, maakuntatutkija Akuliina Aartolahti ja Nakkila-Seuran väki ovat tavattavissa Nakkilan kotiseutumuseossa (Kuntopolku 1), jossa on tarjolla mukavaa tekemistä sekä kahvipuffetti. Tarkemmmin Saakunnan Museon tapahtumista. 

 

Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä, European Heritage Days, vietetään Euroopan neuvoston ja Euroopan komission aloitteesta. Joka syksy 50 maassa yli 20 miljoonaa ihmistä osallistuu päivien tapahtumiin. Suomessa päiviä on vietetty vuodesta 1991 lähtien. Vuoteen 2013 asti tapahtuma kulki nimellä Euroopan rakennusperintöpäivät. Päivien tarkoitus on lisätä tietoa kulttuuriperinnön monimuotoisuudesta ja erityisesti rakennusperinnöstä sen osana.  Toivo on järjestänyt päiviin liittyen korjausneuvontapäiviä ympäri Satakuntaa syksystä 2005 alkaen, jolloin tapahtuma järjestettiin Eurajoen Irjanteella. Sittemmin korjausneuvontapäivä on ollut mm. Eurajoella, Huittisissa, Vampulassa, Honkajoella, Siikaisissa, Kankaanpäässä, Eurassa, Pomarkussa, Laviassa, Ulvilassa, Nakkilassa, Kokemäellä, Merikarvialla, Jämijärvellä, Pihlavassa, Köyliössä ja Kokemäellä.