Euroopan kulttuuriympäristöpäivät: Toivon korjausneuvontapäivä 7.9.2019

Fransinmäki elokuun alussa 2018
Syyskuussa 2018 korjausneuvontapäivää kohde oli Fransinmäki Merikarvialla.  Kuva Kalle Virtanen Satakunnan Museon kokoelmat

Euroopan kulttuuriympäristöpäivät on jokasyksyinen tapahtuma, joka aktivoi ihmisiä toimimaan oman kulttuuriympäristönsä ja -perintönsä omaleimaisuuden puolesta ympäri koko Euroopan. Päivien tarkoitus on lisätä tietoa kulttuuriympäristön monimuotoisuudesta, herättää keskustelua sekä edistää paikallisen kulttuuriympäristön tuntemusta ja arvostusta. Suomessa tapahtumat keskittyvät syyskuun toiseen viikonloppuun.

Toivo järjestää kulttuuriympäristöpäiviin liittyen  syyskuun toisena lauantaina korjausneuvontapäivän jossain satakuntalaisessa kohteessa. Työnäytöksiä ja korjausneuvontaa vanhan rakennuksen korjaustyön periaatteista, käytännön korjauksista ja rakennusmateriaaleista.

Toivo on järjestänyt korjausneuvontapäiviä syksystä 2005 alkaen, jolloin tapahtuma järjestettiin Eurajoen Irjanteella. Toivon korjausneuvontapäivä on ollut mm. Eurajoella, Huittisissa, Vampulassa, Honkajoella, Siikaisissa, Kankaanpäässä, Eurassa, Laviassa, Ulvilassa, Pomarkussa, Nakkilassa, Kokemäellä, Merikarvialla, Jämijärvellä, Pihlavassa ja Köyliössä.

Syksyllä 2019 korjausneuvontapäivä on 7.9., paikkakunta ja kohde selviää kesän korvalla.

Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä, European Heritage Days, vietetään Euroopan neuvoston ja Euroopan komission aloitteesta. Joka syksy 50 maassa yli 20 miljoonaa ihmistä osallistuu päivien tapahtumiin. Suomessa päiviä on vietetty vuodesta 1991 lähtien. Vuoteen 2013 asti tapahtuma kulki nimellä Euroopan rakennusperintöpäivät.

 

Lisätietoja: Intendentti Tuulikki Kiilo, p. 044 701 1051, tuulikki.kiilo@pori.fi