Ikkunankorjauskurssi

Toivon ikkunaverstas

Toivon ikkunaverstas. Kuva Satakunnan Museon kokoelmat

VANHA HYVÄ IKKUNA!

Miksi vanha ikkuna kannattaisi kunnostaa? Mistä tietää, voiko sitä edes enää korjata? Miten korjaus tehdään? Pitääkö kaikki maali ja kitti poistaa? Onko vanha ikkuna energiatuhlari?

Moni vanhan talon kunnostaja haluaisi säilyttää alkuperäiset ikkunat, mutta ei tiedä, voiko niitä ylipäätään enää kunnostaa tai jos voikin, niin miten se kannattaa tehdä. Kunnostusta myös luullaan paljon työläämmäksi kuin se on. Vaikka vanha ikkuna olisi vähän rapistunut, useimmat ovat kuitenkin laadultaan niin hyviä, että ne voi ja kannattaa kunnostaa. Valikoidusta puusta tehty ikkuna voi kestää meidän ilmastossamme hyvin sata tai jopa parisataa vuotta, jos sen kunnosta huolehditaan.

Vanhoja ikkunoita pidetään usein myös energiatuhlareina. Sitä ne ovatkin, jos ikkuna on huoltamaton ja kenties vielä huonosti tiivistetty, mutta oikein kunnostamalla ja tiivistämällä saadaan vanhasta ikkunasta lämmin ja vedoton. Oikein kunnostettu ja hyvin tiivistetty ikkuna säästää myös energiaa.

Jos epäilee ikkunoiden kuntoa, kannattaa kaivaa työkalupakista kunnon puukko tai piikki ja sen avulla kokeilla, uppoaako terä harmaantuneeseen alareunaan tai liitokseen.

Toivo järjestää keväällä 2022 kaksi yksipäiväistä ikkunankorjauskurssia eli ikkunaverstasta, la 23.4. ja 7.5. klo 10-17. Kursseilla käsitellään ikkunoiden historiaa, kuntoarvion tekemistä sekä opetellaan ikkunoiden kunnostusta sekä teoriassa että käytännössä. Kurssilaisten omat, erilaiset ja erikuntoiset ikkunat toimivat esimerkkeinä kuntoarvion teossa ja niiden avulla harjoitellaan myös korjaustyön eri vaiheita. Oma ikkuna ei ole välttämätön, sillä Toivossa on varattuna eri kunnostusvaiheissa olevia ikkunoita harjoittelua varten. Omia työvälineitäkään ei tarvita, mutta niitä voi toki ottaa mukaan.

HUOM! KURSSIT JÄRJESTETÄÄN, MIKÄLI KORONARAJOITUKSET NIIN SALLIVAT.

Kurssin hinta on 60 € (sis. tarvikkeet ja kahvit). Kursseille mahtuu kymmenen kurssilaista.

Kyselyt ja ilmoittautumiset Toivoon joko puhelimitse 02-6211051 tai spostilla toivo@pori.fi.