Korjausneuvontaillat

KESKIVIIKKOILLAN ALUSTUKSET TOIVOSSA syksyllä 2022

Rakennuskulttuuritalo Toivossa järjestetään korjausneuvontailtoja alustuksineen kerran kuukaudessa, keskiviikkoiltaisin lokakuusta huhtikuuhun. Korjausneuvontaillat pidetään Toivon punaisessa Piharivissä tai etänä Teamsissä. Aiheesta riippuen voidaan kiertää pihapiirin muissakin rakennuksissa. Asiantuntija-alustuksen jälkeen vapaamuotoista keskustelua.

Huom! Kalle Virtasen alustus kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten korjausavustuksista pidetään ennakkotiedoista poiketen vasta 2.11. ja sen tilalla on 12.10. on Tuulikki Kiilon luento (Teams) Ikkuna. Ks. lisää alla.

 

Vanha hyvä ikkuna, etänä Teamsissä 9.11. klo 17-18.30

Luennolla käsitellään ikkunoiden historiaa ja kunnostuksen periaatteita. Vaikka vanha ikkuna olisi vähän rapistunut, useimmat ovat kuitenkin laadultaan niin hyviä, että ne voi ja kannattaa kunnostaa. Valikoidusta puusta tehty ikkuna voi kestää meidän ilmastossamme hyvin sata tai jopa parisataa vuotta, jos sen kunnosta huolehditaan. Alustajana intendentti Tuulikki Kiilo. 

Neuvontailta järjestetään Teamsin välityksellä suorana, sitä ei tallenneta. Tilaisuus on maksuton, paikan varaus verkkokauppa.pori.fi. Liittymislinkki lähetetään sähköpostitse muutama päivä ennen luentoa. Osallistujamäärää ei ole rajoitettu. 

Lisätietoja: Tuulikki Kiilo, p. 044 701 1051, tuulikki.kiilo@pori.fi

Korjausavstukset rakennusperinnön hoitoon
Kuva Kalle Virtanen, Rakennuskulttuuritalo Toivo

Korjausavustukset 2.11.2022  klo 17.0-18.30 Toivon punaisessa Piharivissä 

Museovirasto ja Varsinais-Suomen ELY-keskus jakavat avustuksia kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten välttämättömiin korjauksiin. Teemaillan aikana käsitellään mm. sitä, kuka voi hakea avustuksia, millaisiin kohteisiin, mihin toimenpiteisiin avustuksia voi hakea ja miltä taholta avustuksia kannattaa hakea. Tänä vuonna hakuajat ovat: Museovirasto17.10.-30.11.2022, ELY 18.10.-30.11.2022. Alustajana rakennuskonservaattori Kalle Virtanen.

 

 

Kuisti
Kiviniemen torpan kuisti Harjavallassa 1910-luvulla. Satakunnan Museon kokoelmat
Kuvaskangas, Merikarvia
Kuvaskangas, Merikarvia. Kuva Tuulikki Kiilo, Rakennuskulttuuritalo Toivon kokoelmat

Kuistit ja verannat, etänä Teamsissä 9.11. klo 17-18.30

Teemaillan aikana kerrotaan kuistien historiasta ja esitellään erilaisia kuistityyppejä sekä käsitellään myös niiden korjausta. Alustajana intendentti Tuulikki Kiilo. 

Neuvontailta järjestetään Teamsin välityksellä suorana, sitä ei tallenneta. Tilaisuus on maksuton, paikan varaus verkkokauppa.pori.fi. Liittymislinkki lähetetään sähköpostitse muutama päivä ennen luentoa. Osallistujamäärää ei ole rajoitettu. 

Lisätietoja: Tuulikki Kiilo, p. 044 701 1051, tuulikki.kiilo@pori.fi

Hirsiseinän lahovaurioita tutkitaan
Hirsiseinän lahovaurioita tutkitaan. Kuva Tuulikki Kiilo, Rakennuskulttuuritalo Toivon kokoelmat

Hirsikorjaukset 14.12. klo 17-18.30  Toivon punaisessa Piharivissä

Hirrestä rakentamisella on Suomessa pitkät perinteet. Yksinkertainen rakenne ja materiaali mahdollistavat hirsirakennuksen ylläpitämisen ja korjaamisen. Korjattavuutensa ansiosta hirsitalo voi kestää vuosisadasta toiseen. Vanhan hirsirakennuksen remontti edellyttää kuntoarvion tekemistä, tarvittavien toimenpiteiden kartoittamista ja niiden toteuttamista hyviä korjaustyön periaatteita noudattamalla. Teemaillassa käsitellään hirsirakennuksen kuntoarvion tekemistä, yleisiä hirsirakennuksen rungon korjaustyön periaatteita ja työohjeita.  Alustajana rakennuskonservaattori Kalle Virtanen.