
Korsmanien makuukamarissa on tietenkin heteka. Kuva Kalle Virtanen Satakunnan Museon kokoelmat
Korsmanien makuukamarissa on tietenkin heteka. Kuva Kalle Virtanen Satakunnan Museon kokoelmat
Vanhimmilta osiltaan lähes 200-vuotiaiden hirsirakennusten ympäröimä Rakennuskulttuuritalo Toivon pihapiiri kertoo rakentamisesta, asumisesta ja arjesta Porissa siihen aikaan, kun lähes kaikki kaupunkilaiset asuivat vielä puutaloissa. Toivon talon vanhimmat osat ovat 1800-luvun alusta, Piharivissä eletään 1800-luvun loppua ja Korsmanin talossa vieraillaan porilaiskodissa vuonna 1951. Sekä Toivossa, Piharivissä että Korsmanissa kaikkiin esineisiin saa koskea.
Alakouluille vierailua suositellaan erityisesti kolmannella luokalla, mutta kaikenikäiset koululaiset ovat tervetulleita. Koulut voivat vierailla sopimuksen mukaan sekä Toivossa että Korsmanin talossa. Opetuksen painopistettä voidaan myös räätälöidä opettajien toivomaan suuntaan, painottaen jotakin eritysaluetta. Myös useamman oppiaineen yhteisprojektit ovat mahdollisia.
Vierailulla käydään Korsmanien 1950-luvun vaihteen kodissa tutustumassa tavallisen porilaisperheen arkeen sotien jälkeisenä pula-aikana. Luokka jaetaan puoliksi, koska Korsmanien koti on ajalleen tyypillisesti pieni. Toisten kyläillessä Korsmaneilla, osallistuu toinen puoli luokasta kaunokirjoitustunnille, jossa harjoitellaan 1950-luvun mallikirjoitusta ja mustekynän käyttöä. Loppukeväästä ja alkusyksystä on mahdollisuus myös osallistua pienen hirsitalon rakentamiseen (ks. Rakenna hirrestä talo).
Käyntiin tulee varata aikaa vähintään 60 minuuttia, puoli tuntia Korsmaneilla ja puoli tuntia joko kaunokirjoitustunnilla tai hirsitalotyömaalla. Huom! Ryhmäkoko max. 15 oppilasta (luokka 30 oppilsta), hirsitalon rakentamisessa max 12 oppilasta (luokka 24 oppilasta).
Vierailu on aina opastettu.
Maksuton opastus
Opastusmaksu 30 €