Toivon näyttelyt

Korjausnäyttely

Toivon korjausnäyttelyä

Toivon korjausnäyttelyä. Kuva Pentti Pere, Satakunnan Museon kokoelmat

Rakennuskulttuuritalo Toivo on Satakunnan Museon korjausrakentamiseskus. Korjausneuvonnan keskeisin työkalu on Toivon tiloihin rakennettu korjausnäyttely, jossa on jätetty näkyviin rakennuksen alkuperäisiä rakenteita, materiaaleja ja pintoja sekä rakennuksen korjauksen eri vaiheita, erilaisia korjaustapoja ja –materiaaleja. Näyttelyssä voi nähdä, miten lahovaurion eteneminen pysähtyy, kun katto korjataan, miten pinkopahvikatto asennetaan, miten vanhan rakennuksen lämpötaloutta voidaan parantaa tai minkälaisia vaihtoehtoja puulattian käsittelylle on olemassa. Lue lisää tästä.

 

Parkettikuvioiseksi maalattu lankkulattia Valtakatu 16:ssa Porissa 1900-luvun alkupuolella. Satakunnan Museon kokoelmat
Parkettikuvioiseksi maalattu lankkulattia Valtakatu 16:ssa Porissa 1900-luvun alkupuolella. Satakunnan Museon kokoelmat

Kesänäyttely 2022: LATTIA

1.5.-25.9. Korsmanin talon pohjoispääty

Mikä on multapenkki?  Miten rossilattia lisäeristetään?  Miten maalamatonta puulattiaa hoidetaan? Millä aito linoleum-matto vahataan?

Rakennuskulttuuritalo Toivon kesänäyttely Lattia esittelee tavallisimpia vanhoja lattiarakenteita maavaraisista lattioista rossilattiaan sekä lattiamateriaaleja lankkulattioista linoleumiin ja kokolattiamattoihin. 

Suomalaisten talojen pääasiallinen lattiamateriaali oli 1900-luvun alkuun saakka puu. Suurin osa puulattioista oli pitkään maalaamattomia. Maalaus yleistyi vähitellen 1800-luvun alusta lähtien, samaan aikaan kun alettiin tehdä rossilattioita. 1800-luvun lopulla saattoi varakkaimmissa kodeissa olla parketti tai kokolattiamatto ja 1900-luvun alussa linoleum-matto. 1930-luvulla linoleum- eli korkkimatto oli erittäin yleinen lattianpäällyste.