Toivon näyttelyt

Korjausnäyttely (pysyvä näyttely)

Toivon korjausnäyttelyä

Toivon korjausnäyttelyä. Kuva Pentti Pere, Satakunnan Museon kokoelmat

Rakennuskulttuuritalo Toivo on Satakunnan Museon korjausrakentamiseskus. Korjausneuvonnan keskeisin työkalu on Toivon tiloihin rakennettu korjausnäyttely, jossa on jätetty näkyviin rakennuksen alkuperäisiä rakenteita, materiaaleja ja pintoja sekä rakennuksen korjauksen eri vaiheita, erilaisia korjaustapoja ja –materiaaleja. Näyttelyssä voi nähdä, miten lahovaurion eteneminen pysähtyy, kun katto korjataan, miten pinkopahvikatto asennetaan, miten vanhan rakennuksen lämpötaloutta voidaan parantaa tai minkälaisia vaihtoehtoja puulattian käsittelylle on olemassa. Lue lisää tästä.

 

Toivon kesänäyttely 2021


Rakennuskulttuuritalo Toivon kesänäyttely Katse katolle kertoo kattojen ja katteiden historiasta, mutta antaa myös vinkkejä kattojen korjaukseen. Näyttelyn pääasiallinen aineisto on Satakunnan Museon mahtavat valokuvakokoelmat eri puolilta Satakuntaa.

Suomessa yleisin katto aina pitkälle 1800-luvulle saakka oli tuohieristeinen malkakatto. On sanottu, että jos suomalaisia kaupunkeja olisi voinut 1800-luvun alussa katsoa ylhäältä päin, ne olisivat näyttäneet kattomalkojen mereltä. Kaupungeissa ne alkoivat 1800-luvulla korvautua tiili-, pelti- ja huopakatteilla, mutta maaseudulla malkakatot olivat tavallisia vielä 1920-luvulllakin. Perinteiseksi koetut pärekatot alkoivat yleistyä vasta uusien pärehöylien myötä 1860-luvulta alkaen ja ne olivat 1930-luvulla jo vähenemässä. Sodan aiheuttaman pula-ajan vuoksi pärekatot yleistyivät uudelleen ja ne sallittiin tulipalovaarasta huolimatta tilapäisesti myös kaupungeissa.

Katse katolle -näyttely on avoinna yleisölle Korsmanin talon pohjoispäädyssä 20.5.-26.9.2021 ti-ke-to klo 12-17 sekä Porin päivän viikonvaihteena pe-la-su klo 11-15.

Lue lisää tästä.