Toivon näyttelyt

Korjausnäyttely (pysyvä näyttely)

Toivon korjausnäyttelyä

Toivon korjausnäyttelyä. Kuva Pentti Pere, Satakunnan Museon kokoelmat

Rakennuskulttuuritalo Toivo on Satakunnan Museon korjausrakentamiseskus. Korjausneuvonnan keskeisin työkalu on Toivon tiloihin rakennettu korjausnäyttely, jossa on jätetty näkyviin rakennuksen alkuperäisiä rakenteita, materiaaleja ja pintoja sekä rakennuksen korjauksen eri vaiheita, erilaisia korjaustapoja ja –materiaaleja. Näyttelyssä voi nähdä, miten lahovaurion eteneminen pysähtyy, kun katto korjataan, miten pinkopahvikatto asennetaan, miten vanhan rakennuksen lämpötaloutta voidaan parantaa tai minkälaisia vaihtoehtoja puulattian käsittelylle on olemassa. Lue lisää tästä.

 

Ikkuna-näyttely (4.6.-27.9.2020)

Pori
Tähtikatu, by Satakunnan Museon kokoelmat

Rakennuskulttuuritalo Toivon IKKUNA-näyttely käsittelee ikkunoiden historiaa aukko- ja sianrakkoikkunoista erilaisiin lasi-ikkunoihin, ikkunalasin valmistusta, vanhoihin ikkunoihin liittyviä arvoja ja arvostuksia sekä ikkunoiden kunnostusta. Näyttelyssä esitellään myös satakuntalaiset lasitehtaat, näistä maineikkaimpana Tuorsniemen lasitehdas (1781-1868).

Ensimmäiset lasi-ikkunat tulivat Suomeen keskiajalla, oletettavasti ensin kirkkoihin. Turun kaupunkitaloissa lasi-ikkunoita on ollut 1400-luvulla. Porissa ensimmäiset lasi-ikkunat laitettiin Juhana-herttuan kuninkaankartanoon 1558-59. Varsinaisesti lasi-ikkuna alkoi yleistyä Suomessa vasta 1700-luvun lopulla.

IKKUNA-näyttely oli aiemmin esillä vuonna 2011.

Näyttely on avoinna yleisölle Korsmanin talon pohjoispäädyssä 4.6.-27.9.2020 ti-to klo 12-17 sekä Porin päivän viikonvaihteena pe-su klo 11-15.

Lue lisää tästä.