Satakunnan Museon ystävien tapahtumia

Vuoden 2021 tapahtumista
Satakunnan Museon ystävät –yhdistyksen jäsenille

Syksyn aikana on tarjolla monenlaisia tapahtumia ja tilaisuuksia Satakunnan Museon ystäville.

Luennot

Satakunnan Museon ystävät ry tukee sekä Satakunnan Museon että Rosenlew-museon luentosarjoja. Satakunnan Museossa luennoidaan syksyllä karttojen maailmasta ja Rosenlew-museossa ollaan merellä ja meren alla. Luennot on tarkoitettu kaikille aiheista kiinnostuneille ja niille on vapaa pääsy. Tarkemmat tiedot luennoista löytyy museon nettisivuilta.

Yhdistyksen tapahtumat jäsenille

Keskiviikkona 29.9. klo 17.30 Tietovisailu Satakunnan Museon Taavi-lavalla. Ystävien joukkueessa kisaavat Erkki Kivimäki ja Kari Nummi. Tervetuloa kannustamaan niin ystävien kuin muidenkin joukkueita. Vapaa pääsy kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Lauantaina 30.10. klo 14.00 Friitalan nahkamuseon opastettu kierros ystäville. Ilmoittautumiset ystävien sähköpostiin aiheella FRIITALA satakunnanmuseon.ystavat@gmail.com

Torstaina 4.11. klo 18.00 Syyskokous, Satakunnan Museon Taavi-lavalla.

Sunnuntaina 28.11. Perinteinen Tyltyn kynttiläpolku I adventti-iltana. Ota oma lyhty mukaan. Yhteislähtö museolta klo 16.30, tapahtuma alkaa klo 17.00 Tyltyssä Osoite on: Porin Saaristotie 23. Kyytiä tarvitsevat voivat ilmoittautua ystävien sähköpostiin. Laita viestin aiheeksi KYYTI satakunnanmuseon.ystavat@gmail.com

Tiistaina 14.12. klo 18.00 Satakunnan Museossa Satakunnan Museon ystävät ry:n ja Satakunnan Museon yhteistyössä järjestämä joulukahvi/glögi-tilaisuus jouluisella ohjelmalla jäsenille. Ilmoittautuminen carita.tulkki@pori.fi, puh. 044 701 1054.

Museo tarjoaa opastuksia ja museotoiminnan esittelyjä

Museon tarjoaa ystävä-yhdistyksen jäsenille monenlaisia opastuksia ja esittelyjä syksyn aikana. Koronapandemiasta johtuen ryhmäkoot ovat pieniä, jotta pystymme toimimaan turvallisesti, niin ystäviä kuin henkilökuntaa ajatellen. Nämä tilaisuudet on tarkoitettu vain yhdistyksen jäsenille.

Ilmoittaudu nyt siis mukaan, alla tapahtumakohtaiset tiedot, ja muista myös peruuttaa ilmoittautumisesi esteen sattuessa! 

Pienet paatit –näyttelyopastuksia
Perjantai 3.9. klo 10.15-11 Rosenlew-museossa (Kuninkaanlahdenkatu 14)
Perjantai 3.9. klo 16.15-17 Rosenlew-museossa (Kuninkaanlahdenkatu 14), ryhmä täynnä, kysy peruutuspaikkoja

Puukko, veitsi, viila, liima, sakset, hiomapaperi, mahonki, balsa, lanka ja pinsetit - näitä ja muita käsityötarpeita, sekä tuhansia työtunteja on käytetty näyttelyssä esiteltäviin pienoismalleihin. Mukana olevien vesikulkupelien kirjo on laaja. Löytyy niin hinaaja Mars, moottorivene Nopsa, huvihöyrylaiva Saga kuin Mir-sukellusaluksen pienoismallikin, joka teollisena tuotteena poikkeaa muista. Kaikilla näyttelyn aluksilla on jokin yhteys Satakuntaan. Rosenlew-museo on tuottanut näyttelyn yhteistyössä Satakunnan Museon ystävät ry:n ja porilaisten pienoismallinrakentajien kanssa. Näyttelyoppaana on asiakaspalveluassistentti Marika Roininen. 

Molemmille opastuksille mahtuu mukaan 10 ystävä-yhdistyksen jäsentä ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittaudu puhelimitse tai sähköpostitse: Marika Roininen, p. 044 701 9512, marika.roininen@pori.fi

Katse katolle –näyttelyn alustus
Tiistaina 14.9. klo 16-17 Rakennuskulttuuritalo Toivo (Varvinkatu 19 – Juhana Herttuankatu 15)

Rakennuskonservaattori Kalle Virtanen alustaa Rakennuskulttuuritalo Toivon Katse Katolle –näyttelyn, joka kertoo kattojen ja katteiden historiasta, mutta antaa myös vinkkejä kattojen korjaukseen. Alustuksen kesto on noin 15 minuuttia, jonka jälkeen jäsenet voivat tutustua näyttelyyn ja Toivon pihapiirin omatoimisesti.

Mukaan mahtuu 10 ystävä-yhdistyksen jäsentä ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittaudu puhelimitse tai sähköpostitse: Marita Wahlroos, p. 044 701 8598, marita.wahlroos@pori.fi 

Kartalla ollaan –näyttelyopastuksia
Tiistaina 9.11. klo 18-19 Satakunnan Museossa (Hallituskatu 11)
Torstaina 11.11. klo 10-11 Satakunnan Museossa (Hallituskatu 11)

Kartalla ollaan -näyttelyssä tutustutaan karttoihin ja kartografian historiaan 1400-luvulta aina nykypäivään asti. Nähtävillä on karttoja, atlaksia, karttapalloja sekä tutkimusretkiin liittyvää aineistoa John Nurmisen säätiön kokoelmista, kartografiaan liittyvää esineistöä Maanmittauslaitokselta ja Satakunnan alueen karttoja museon kokoelmista. 

Vanhat kartat ovat kuin taideteoksia, täynnä mielenkiintoisia yksityiskohtia ja mitä ihmeellisimpiä hahmoja. Erikoisten otusten lisäksi kartoista löytyy paikannimiä, paikkojen kuvauksia ja vaikka varhaisten karttojen tiedot perustuivat usein kuulopuheisiin ja kertomuksiin, kartoista tuli tärkeitä tiedon levittäjiä. Kartoista tuli myös valtapolitiikan sekä propagandan välineitä. Kartoista voi lukea kunkin aikakauden poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista ja kulttuurista suhteista. Näyttelyoppaana toimii museoassistentti Sari Kaarto.

Näyttelystä löytyy myös kiinnostava video museon YouTube-kanavalla. Käy kurkkaamassa!

Molemmille opastuksille mahtuu mukaan 15 ystävä-yhdistyksen jäsentä ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittaudu puhelimitse tai sähköpostitse: Sari Kaarto, p. 044 701 1154, sari.kaarto@pori.fi 

Satakunnan Museon työtilojen ja varastojen esittely
Tiistaina 5.10. klo 17-18.30 Satakunnan Museossa (Hallituskatu 11)
Tiistaina 2.11. klo 17-18.30 Satakunnan Museossa (Hallituskatu 11)

Mitä ovat Holvi, LAPO ja 5A? Kuka onkaan varastoissa piileskelevä Eino? Tule kurkistamaan museon kokoelmatiloihin ja -työhön Hallituskadulla. Illan oppaina toimivat vs. museonjohtaja Johanna Jakomaa ja konservaattori Kaisa Lindewall.

Tilojen ahtauden sekä museoesineiden vuoksi molemmille kierroksille mahtuu mukaan 10 ystävä-yhdistyksen jäsentä ilmoittautumisjärjestyksessä

Ilmoittaudu puhelimitse tai sähköpostitse: Carita Tulkki, p. 044 701 1054, carita.tulkki@pori.fi