Suureläinten hoito

Suureläinten sairauden- ja terveydenhoitoa tarjoavat yhteistoiminta-alueella kunnalliset eläinlääkärit. Suureläinten hoito tapahtuu eläimen pitopaikassa. Kiireettömissä asioissa ajanvaraus eläinlääkärille tapahtuu soittamalla eläinlääkärin numeroon arkisin puhelinaikana klo 8-9. Kiireellisissä sairaustapauksissa suureläimiä päivystävän eläinlääkärin tavoittaa päivystysnumerosta 0600 17011.

  • Pori: Eläinlääkärit Lotta Alanne puh. 044 701 8949 ja 16.5. alkaen Ville Vilpas puh. 044 7013350
  • Eurajoki: Eläinlääkäri Sirpa Varajärvi puh. 044 707 2451
  • Ulvila: Eläinlääkäri Tuomas Lahtinen (pien- ja suureläimet) puh. 044 701 9117
  • Harjavalta: Eläinlääkäri Bela Arosalo puh. 02 5341365

Huomio! Tartuntojen välttämiseksi varaathan eläinlääkärin tavaroille puhtaan laskutilan (ei lattia) sekä lämmintä vettä ja puhtaan pyyhkeen käsien ja välineiden pesuun sekä kuivaamiseen, ja juoksevaa vettä saappaiden huuhteluun.

PÄIVYSTYS

Kiireellisissä suureläinten sairastapauksissa päivystävän eläinlääkärin tavoittaa numerosta 0600 17011. Päivystyksessä työskentelee yksi eläinlääkäri kerrallaan. Mikäli päivystävä eläinlääkäri ei pysty vastaamaan puheluun, tulee vastaajaan jättää soittopyyntö, jossa kerrotaan oma nimi, puhelinnumero sekä asia. 

AJANKOHTAISTA

Porin yhteistoiminta-alueella on tavattu hevosten suolistotulehdusta aiheuttavaa koronavirusta (Equine Enteric Coronavirus).  Virus ei tartu eläimestä ihmiseen.
Virus aiheuttaa noin 10-15%:lle hevosista kuumetta, ripulia ja ähkyoireita/suolistokipuja. Noin 7%:lle voi tulla vakavia taudinoireita, kuten shokki ja elinvaurioita, neurologisia oireita ja elän voin menehtyä. Suurimmalla osalla hevosista tauti on lievä ja osalle ei tule oireita ollenkaan. Tauti puhkeaa  noin 2-3 pv sisällä tartunnasta ja leviää etupäässä ulosteiden välityksellä, mutta myös pisaratartunta on mahdollinen. Taudin oireet kestävät yleensä viikon ajan ja hevonen erittää virusta noin 3 viikkoa (joissakin tapauksissa jopa 3 kuukautta). Hoitona annetaan kipulääkkeitä, nesteytystä sekä mahan limakalvojen suoja-aineita. Näyte taudin toteamiseksi otetaan tuoreesta ulosteesta 3 pv taudin puhkeamisesta ja lähetetään Ruokavirastoon virologian osastolle.

Lieväoireiset hevoset voidaan hoitaa tallissa paikan päällä, mutta vakavemmista oireista kärsivät hevoset pitää hoitaa klinikalla. 

Mikäli tallissanne esiintyy hevosilla kuumetta ja epätavallisia ähkyoireita ja/tai ripulia, laittakaa talli karanteeniin siten, että sinne ei tule eikä sieltä lähde hevosia, eikä sieltä mennä kilpailuihin tai treeneihin muihin talleihin. Vaihtakaa vaatteet ja jalkineet talliin mennessänne ja pitäkää huoli hygieniasta. Varatkaa mahdollisuus jalkineiden pesuun ja käsien pesuun tallissa tarvittaessa.HINNAT

Eläinlääkärikäynnin hinta potilaan luona määräytyy kunnaneläinlääkäritaksan mukaan ja koostuu matkakuluista, käyntimaksusta, toimenpidemaksusta sekä lääke- ja tarvikekuluista. Päivystysaikana käynti- ja toimenpidemaksut ovat 50-100% virka-aikaisia maksuja korkeammat.

Päivystysnumeroon soittaminen arkisin klo 8-16 maksaa pvm/mpm-maksun verran. Klo 16-20 hinta soittajalle on 1.12€/min + pvm ja klo 20:00 jälkeen aamukahdeksaan saakka hinta on 1,83€/min + pvm. Korkeampi hinta on voimassa myös viikonloppuisin ja arkipyhinä.