Etusivu > Tekninen palvelukeskus > Puistot ja metsät > Vihertietokeskus > Kasvinäytealueet > Hanhipuisto

Hanhipuisto - kaupungin kasvikeidas

Hanhipuisto on koko perheen näyttelypuisto, jossa esitellään Porin seudulla hyvin kestäviä ja viihtyviä monivuotisia puu-, pensas- ja kukkakasveja. Puistosta löytyy kattava valikoima eri koristekasveja ja niiden kasvumuotoja. Kasvien tunnistamista helpottavat nimilaput, joista käy ilmi sekä kasvin suomalainen että tieteellinen nimi.

Hanhipuisto sijaitsee Hanhiluodolla Kirjurinluodon kyljessä, vain kilometrin päässä kaupungin ydinkeskustasta, ympäristöltään arvokkaalla Kokemäenjoen suistoalueella. Puisto on vapaasti auki yleisölle.

Selkiyttämisaltaista kasvoi kasviparatiisi. Puistotoimi aloitti Hanhipuiston rakentamisen vuonna 1988 vanhalle ruoppausmaan sijoituspaikalle. Suurilla maastonmuotoilutöillä on imuruoppausjätteiden selkiyttämisaltaista rakennettu puisto, jossa myös maanpinnan korkeuseroilla on korostettu esiteltävää kasvillisuutta. Ensin alueen pohjamaa muotoiltiin ja kalkittiin sekä siihen tuotiin 30 cm hiekkakerros. Tämän jälkeen oli mahdollista tuoda puistoon kasvualustat kasveille. Hanhipuiston pinta-ala on kokonaisuudessaan noin yhdeksän hehtaaria.
Erillisenä toiminnallisena pisteenä Hanhipuistossa on ympyränmuotoinen n. 0,9 hehtaarin pensasruusuin kehystetty tapahtuma-aukio, Ruusuaukio, jota käytetään erilaisiin yleisötapahtumiin. Ruusuaukion nimi juontaa pensasruusuistutuksista, jotka antavat mahdollisuuden vertailla 16 eri lajin tai lajikkeen kukinnan runsautta, lehdistön kauneutta ja kiulukoiden muotoja ja värejä.

Monivuotiset kukat suurina, viuhkamaisina esittelyalueinaan ovat saaneet nimen Taidepuutarha. Viuhkojen perennat on valittu kotipuutarhoissa käyttökelpoisista näyttävistä kasveista. Viuhkoista voi saada vinkkejä kotipihaan yksittäisten kasvien muodossa tai tarkastellessa värejä ja kasviyhdistelmiä. Taideosuus puutarhassa on tällä hetkellä teos Ajatus. Tulevaisuudessa se saa rinnalleen kaksi muuta. Kukkaryhmien keskelle levähdyspaikaksi on rakennettu pergola ja siihen itse suunniteltu kaarevat penkit. Alueen yhteydessä on myös kivetty aukio, jossa suurempien ryhmien on helppo kokoontua kuulemaan puiston esittelyä.
Taidepuutarhan lisäksi perennoista kiinnostuneen kohde on Pionipuutarha, jossa kahdessa viuhkanmuotoisessa istutusalueessa kasvaa monta pionilajia ja –lajiketta. Pionien kukinta-aikaan se on yksi puiston kohokohdista kuten myös Kivikkopuutarha aikaisin keväällä. Kivikkopuutarhassa kasvaa sipulikukkien ja perennojen lisäksi myös puita ja pensaita.

Hanhipuistoa, kuten koko Luotojen aluetta, hallitsee vesielementti. Kokemäenjoen suistoalue on Pohjoismaiden suurin suisto ja Hanhipuistossa Kokemäenjoki useine luotoineen mahdollistaa luonnonvaraisten kosteikko- ja vesikasvien esittelyn osana puistoa. Hanhipuiston kärjestä lähteekin Polsan reitti, jota pitkin kulkija voi tehdä pienen lenkin vehreässä Polsanluodossa.

Hanhipuistoon on rakennettu 0,1 hehtaarin suuruinen tekolampi, jossa kasvaa pihojen vesialtaisiin soveltuvia kasveja kuten erivärisiä lumpeita.

Hanhipuisto kätkee sisälleen myös Karjalapuiston ja Ystävyyden aukion. Karjalapuistosta löytyy Karjalan kunnaitten muistoksi pystytetty kivi ja kiven viereen istutettu mänty. Ystävyyden aukion viereen on istutettu vuosien 1940-78 Porin ystävyyskaupunkien nimikkopuut. Hanhipuistosta löytyy muitakin nimikkopuita kuten Seponmänty ja entisten kaupunginpuutarhurien Matin ja Juhanin tammet, Satakunnan puutarhaseura ry:n lahjoittama pylväshaaparyhmä, Marttojen 100-vuotisjuhlasyreenit ja Satakunnan Puutarhaseura ry:n 90-vuotisen taipaleen muistoksi istutettu serbiankuusi.

Kartta Hanhipuistosta