Etusivu > Tekninen palvelukeskus > Puistot ja metsät > Vihertietokeskus > Kasvinäytealueet > Hanhipuisto > Kivikkopuutarha

Hanhipuiston Kivikkopuutarha

Hanhipuiston kivikkoa aletaan istuttaa keväällä 1999 ja se valmistui vuonna 2001. Se on kasveista kiinnostuneen 0,3 hehtaarin suuruinen keidas. Pienellä alalla on esiteltynä monta eri kasvilajia ja -lajiketta. Kivikosta löytyvät niin pienet havukasvit kuin sipulikukat, jotka kevään airueina tuovat tuulahduksen alkavasta kesästä tai syksyllä muistuttavat menneen kesän loistosta. Kivikolle kerätään tarkoituksella kasveja, jotka menestyvät ja jopa vaativat kuivahkoa kasvupaikkaa. Näin kulkija saa vinkkejä myös kasvien kasvupaikkavaatimuksista. Toki sinne on istutettu myös tavallisessa puutarhamaassa viihtyviä lajeja. Kasveilla on nimilaput ja tarkemman karttaan liittyvän kasvilistan saa vihertietokeskuksesta.


Kivikkopuutarhan kivet ovat suurimmalta osaltaan kierrätysmateriaalia. Rungon muodostavat graniittiset lohkokivet vanhojen porilaisten puutalojen perustuksista ja purettujen siltojen keilauksista. Kaupungin kaduilla hioutuneet nupu- ja mukulakivet ovat myös löytäneet paikkansa kivikkopuutarhasta. Uutena kivimateriaalina on käytetty graniittisia pollareita ja noppakiviä sekä betoni- ja muurikiviä. Kookkaiden luonnonkivien saattelemaa liuskekivistä tehtyä polkuverkostoa pitkin voi lähemmin tutustua alueen kasvillisuuteen.

Erilainen kivien käyttö jakaakin kivikkopuutarhan kolmeen osaan. Kivikkopuutarhan askeettisin, mutta samalla näyttävin osa on sen kärki. Siinä käytetty kasvillisuus ja kivet keskustelevat japanilaishenkisesti ja kaiken kruunaa kolmen graniittipilarin muodostama vesiaihe, jossa vesi pulppuaa pilareiden päästä valuen pitkin graniittipintaa alas altaaseen. Tunnelmaa täydentää graniittinen pöytä ja penkki.

Kiviterassi esittelee kiviladonnan eri muotoja kuten muutkin kivikkopuutarhan istuinalueet. Kiviterassilla voi levähtää kasvien tutkiskelun lomassa ja luoda katseensa edessä aukeavan Hanhipuiston kukkaloistoon.


Kivikkopuutarhan istuinaukion keskipisteenä kasvaa kanadantuija. Aukiolla saa havainnollisen kuvan muurikiven käytöstä sekä betonikivien ladonnasta. Ympyräsektorin terasseilla esitellään erilaisia jaloangervoja, joiden muotoja ja kukinta-aikoja on helppo vertailla keskenään.

Kivikkopuutarha on kaunis myös talvella.