Etusivu > Tekninen palvelukeskus > Puistot ja metsät > Vihertietokeskus > Kasvinäytealueet > Hanhipuisto > Pionipuutarha

Hanhipuiston Pionipuutarha

Hanhipuistossa on viuhka-alue, Pionipuutarha, jonne on vuonna 2010 istutettu 18 eri pionilajia ja -lajiketta. Valtaosa istutetuista pioneista on kiinanpioneja (Paeonia lactiflora) tai jalopioneja, jotka kuuluvat Lactiflora-ryhmään.

Pionipuutarhan istutusalueet rakennettiin viuhkanmallisiksi, koska Taidepuutarhan kasvialueet ovat viuhkamaisia. Näin pioni-istutukset ovat jatke Taidepuutarhan istutuksille.

Istutetut pionit:

357. kuolanpioni Paeonia anomala
358. kiinanpioni 'Angel Cheeks' Paeonia lactiflora ’Angel Cheeks’
359. kiinanpioni 'Bowl of Beauty' Paeonia lactiflora ’Bowl of Beauty’
360. kiinanpioni 'Do Tell' Paeonia lactiflora ’Do Tell’
361. kiinanpioni 'Hania' Paeonia lactiflora ’Hania’
362. kiinanpioni 'Honey Gold' Paeonia lactiflora ’Honey Gold’
363. kiinanpioni 'Jan van Leeuwen' Paeonia lactiflora ’Jan van Leeuwen’
364. kiinanpioni 'Monsieur Jules Elie' Paeonia lactiflora ’Monsieur Jules Elie’
365. kiinanpioni 'Reine Hortense' Paeonia lactiflora ’Reine Hortense’
366. kiinanpioni 'Suzie Q' Paeonia lactiflora ’Suzie Q’
367. kiinanpioni 'Sword Dance' Paeonia lactiflora ’Sword Dance’
368. kiinanpioni 'Wladyslawa’ Paeonia lactiflora ’Wladyslawa’
369. kiinanpioni ’Coral Charm’ Paeonia lactiflora ’Coral Charm’
370. kiinanpioni ’Paula Fay’Paeonia lactiflora ’Paula Fay’
371. kiinanpioni 'Red Charm' Paeonia lactiflora ’Red Charm’
372. ruusupioni Paeonia veitchii
373. kiinanpioni 'Early Scout' Paeonia lactiflora ’Early Scout’

Kartta istutuksista

357. Kuolanpioni Paeonia anomala

Kuolanpioni on ikivanha suomalainen puutarhakasvi, jonka luontainen levinneisyys ulottuu Kuolan niemimaalta Tyynen meren rannikolle. Kuolanpioni kuuluu maaseudulla yleisesti kasvaneisiin perennoihin, joita oli meillä myynnissä vähän, mutta levisivät laajasti talosta taloon.

Kuolanpioni on erittäin kestävä ja helppohoitoinen kasvi, joka kasvaa 60-100 cm korkeaksi, rotevaksi ja runsaasti kukkivaksi kukkapenkin kaunistukseksi. Sen lehdet ovat päältä kiiltävän vihreät ja alta vaaleanvihreät. Yksinkertaiset, roosa-liilat kukat avautuvat toukokuun lopulla.

358. Kiinanpioni ’Angel Cheeks’
Paeonia lactiflora ’Angel Cheeks’

‘Angel Cheeks’ on kevyesti tuoksuva, kerrattukukallinen ja erittäin kauniin pastellisävyisen vaaleanpunainen pioni. Kukat ovat suuret ja kukinta-aika on myöhäinen. Lajike on tukevarakenteinen ja se kasvaa noin 65 cm korkeaksi. Lajike on Carl G. Klehmin jaloste vuodelta 1970.

359. Kiinanpioni ’Bowl of Beauty’ Paeonia lactiflora ’Bowl of Beauty’

‘Bowl of Beauty’ on yksi suosituimmista yksinkertaiskukallisista kiinanpioneista ja sillä on aniliininpunaiset, keskeltä vaaleankeltaiset, kauniit ja isot kukat heinäkuussa.

Lajike on terve ja siitä tulee aikaa myöden noin metrinkorkuinen. ’Bowl of Beauty’ on Hoogendoornin jaloste vuodelta 1949.

kuva 359. Kiinanpioni ’Bowl of Beauty’

360. Kiinanpioni ’Do Tell’ Paeonia lactiflora ’Do Tell’

‘Do Tell’ on voimakaskasvuinen, 80-90 cm korkeaksi kasvava kiinanpionilajike. Kukinta alkaa heinäkuussa ja kukat ovat lilahtava nvaaleanpunaiset. Kukkien muoto saattaa hieman vaihdella kukinnan aikana. Lajike on Edward Autenin jaloste vuodelta 1946.

361. Kiinanpioni ’Hania’
Paeonia lactiflora ’Hania’

’Hanialla’ on tornimaiset, tiiviin kerrannaiset, tummanpunaiset kukat, jotka tuoksuvat.

Lajike tulee noin 60-80 cm korkeaksi ja kukinta on myöhäinen verrattuna muihin kiinanpioneihin. Se on Karpowin ja Lipskin jaloste vuodelta 1977.

kuva 361. Kiinanpioni ’Hania’

362. Kiinanpioni ’Honey Gold’
Paeonia lactiflora ’Honey Gold’

‘Honey Gold’ on voimakastuoksuinen kiinanpioni, jonka kukat ovat valkoiset ja keskeltä keltaiset. Lajike kukkii pitkään ja tulee 85-90 cm korkeaksi.

Se on myös hyvä leikkokukka, kunhan muistaa leikata nuppuisena, ennen kuin varsinainen väri tulee näkyviin. Lehdistö on tummahko. Lajike on Carl G. Klehmin jaloste vuodelta 1970.

kuva 362. Kiinanpioni ’Honey Gold’

363. Kiinanpioni ’Jan van Leeuwen’
Paeonia lactiflora ’Jan van Leeuwen’

'Jan van Leeuwen' on 50-70 cm korkea kiinanpionilajike, jolla on kestävät, yksinkertaiset, puhtaanvalkoiset kukat, joissa on keskellä keltaiset heteet.

Keväällä lehtien kasvaessa voi ihailla niiden punapilkullisia varsia. ’Jan van Leeuwen’ on myöhäinen lajike. Se on van Leeuwenin jaloste vuodelta 1928.

kuva 363. Kiinanpioni ’Jan van Leeuwen’

364. Kiinanpioni ’Monsieur Jules Elie’
Paeonia lactiflora ’Monsieur
Jules Elie’

Tällä kiinanpionilla on erittäin suuret, ruusunpunaiset ja kerratut kukat. Pionin kukka muistuttaa silinteriä. Lajike kukkii aikaisin ja voi tarvita tuennan raskaiden kukkiensa takia.

Lehdistö on tumma. Korkeutta pionille kertyy 90-100 cm. Lajike on Croussen jalostama vuonna 1888.

kuva 364. Kiinanpioni ’Monsieur Jules Elie’

365. Kiinanpioni ’Reine Hortense’ Paeonia lactiflora ’Reine Hortense’

’Reine Hortense’ on noin 90 cm korkea lajike, jolla on suuret, kerratut, pallomaiset vaaleanpunaiset kukat, joissa on häivähdys sinistä. Tuoksuva kukinta alkaa jo ennen juhannusta.

Lehdistö on harmaanvihreä. Lajike on Calotin jaloste vuodelta 1857.

kuva 365. Kiinanpioni ’Reine Hortense’

366. Kiinanpioni ’Suzie Q’ Paeonia lactiflora ’Suzie Q’

’Susie Q’ on matala, 50-60 cm korkea lajike, jolla on tiivis kasvutapa. Lajikkeella on kerratut, heikosti tuoksuvat, pehmeänvaaleanpunaiset kukat. Kukinta-aika on myöhäinen. Lehdistö on tummanvihreä. Lajike on Carl G. Klehmin jaloste vuodelta 1972.

367. Kiinanpioni ’Sword Dance’
Paeonia lactiflora ’Sword Dance’

Tämä kiinanpioni on matala, vain noin 60-70 cm korkea lajike. Sillä on yksinkertaiset, kirkkaanpunaiset, keskisuuret kukat kermankeltaisella heteistä muodostuneella keskustalla. Kukkien väri säilyy hyvin auringossa. Kukkavarret ovat vahvat ja lehdistö on peittävä. Lajike on Edward Autenin jaloste vuodelta 1933.

368. Kiinanpioni ’Wladyslawa’
Paeonia lactiflora ’Wladyslawa’

Lajikkeella on yksinkertaiset, aniliininpunaiset kukat, jotka ovat sisäpuolelta vaaleammat. Keltaiset heteet muodostavat kukkaan näyttävän keskustan. Yksinkertainen kukka sietää melko hyvin sadetta. ’Wladyslawa’on runsaskukkainen ja se tekee myös sivunuppuja. Näyttävä kukinta ajoittuu heinäkuulle.

Lehdet ovat tummanvihreät. Kasvista tulee 80-90 cm korkea. ’Wladyslawa’ on jäykkävartinen ja nopeasti leviävä pioni, joka muistuttaa matalampana monelta osin ’Bowl of Beautya’. Lajike on peräisin Puolasta.

kuva 368. Kiinanpioni ’Wladyslawa’

369. Kiinanpioni ’Coral Charm’
Paeonia lactiflora ’Coral Charm’

Samuel E. Wissing risteytti keskenään kiinanpioni (P. lactiflora) ja turkinpionilajikkeen ’Otto Fröbelin’ (P. peregrina 'Otto Fröbel'). Tuloksena vuonna 1964 syntyi kiinanpionilajike ’Coral Charm’.

‘Coral Charm’ on kauniin korallinpunakukkainen ja sen kukissa on vaaleankeltaiset heteet. Kukat ovat puolikerrannaiset.

’Coral Charm’ kasvaa 90-100 cm korkeaksi ja se kukkii kesä-heinäkuussa. American Peony Society APS on myöntänyt lajikkeelle kultamitalin vuonna 1986.

kuva 369. Kiinanpioni ’Coral Charm’

370. Kiinanpioni ’Paula Fay’
Paeonia lactiflora ’Paula Fay’

Tämä kiinanpioni on F2-hybridi on saanut muotonsa Orville W. Fayn suorittaman risteytyksen tuloksena.


'Paula Faylla' on liekinpunaiset, puolikerratut kukat kesä-heinäkuussa ja se kasvaa 70-80cm korkeaksi. Kukinta on aikainen. American Peony Society APS on myöntänyt lajikkeelle kultamitalin vuonna 1988.

kuva 370. Kiinanpioni ’Paula Fay’

371. Kiinanpioni ’Red Charm’
Paeonia lactiflora ’Red Charm’

’Red Charm’ on syntynyt Lyman D. Glasscockin risteytettyä kiinanpioni (P. lactiflora) ja vuoripioni (P. officinalis). Uuden lajikkeen syntymävuosi on 1944.

kuva 371. Kiinanpioni ’Red Charm’

372. Ruusupioni Paeonia veitchii

Ruusupioni on luonnonlaji, joka on kotoisin itäisestä Aasiasta. Se on vaatimaton kasvi, joka menestyy monenlaisilla kasvupaikoilla ja leviää nopeasti. Ruusupioni jää matalaksi, 40-70 cm, ja kukkii aikaisin vaaleanpunaisin tai violetein, yksinkertaisin kukin. Kukkavarressa voi olla useita kukkia.

373. Kiinanpioni ’Early Scout’ Paeonia lactiflora ’Early Scout’

’Early Scout’ on yksinkertaiskukkainen, aikaisin kukkiva, tummanpunainen kiinanpioni. Se on tulosta kiinanpionin ’Richard Carvel’ ja tillipionin (P. tenuifolia) risteytyksestä. Lehdistö on tummanvihreä ja muodoltaan se muistuttaa risteymän toista vanhempaa, tillipionia. Pionin kasvutapa on leveä ja matala, korkeutta kertyy vain 35-45 cm. Lajike on Autenin jaloste vuodelta 1952.