Etusivu > Tekninen palvelukeskus > Puistot ja metsät > Vihertietokeskus > Kasvinäytealueet > Herralahdenpuisto

Herralahdenpuisto - puisto pihlajien

Herralahdessa sijaitseva pihlajapuisto on viiden hehtaarin suuruinen puistoalue, jonne on istutettu eri pihlajalajeja ja -lajikkeita. Alueen pihlajista kertova infotaulu löytyy leikkikentän vierestä. Siinä on runo Porin nimikkopuusta, kartta istutuskohteista ja lyhyet tekstit istutetuista pihlajista.

kuva

Porin kaupungin nimikkopuuksi on valittu ruotsinpihlaja (Sorbus intermedia). Porin Päivän yhteydessä 3.10.2004 juhlistettiin Puun päivää istuttamalla nimikkopuita Herralahdenpuistoon. Puistosta tuli samalla Porin ensimmäinen kasvillisuusteemapuisto - puisto pihlajien. Ruotsinpihlajien lisäksi Herralahdenpuiston kasvillisuutta täydennettiin kahdeksalla muulla pihlajalajilla tai -lajikkeella. Tavoitteena on vielä kartuttaa puiston pihlajavalikoimaa tulevina vuosina.

Nimikkopuun valinnassa huomioitiin jo olemassa olevat kaupunkien nimikkopuut, puulajin sopivuus kaupungin viherrakentamiseen ja mahdolliset historialliset yhteydet niin maantieteellisesti kuin kielellisestikin. Nimikkopuun valinnassa asiantuntijoina kuultiin mm. Satakunnan Museota ja Rakennus- ja Kulttuuritalo Toivoa sekä Porin yliopistokeskuksessa toimivan kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen laitoksen professoria Maunu Häyrystä.

Puun päivän vietto alkoi Suomessa Lohjalla vuonna 1998. Valtakunnallisesti Puun päivää vietetään vuosittain 27. syyskuuta Vesan päivänä.