Etusivu > Tekninen palvelukeskus > Puistot ja metsät > Vihertietokeskus > Kasvinäytealueet > Polsan reitti

Polsan reitti

Polsan reitti on Hanhipuistosta Polsanluotoon tehty luontoreitti, jossa kulkija voi tutustua monipuoliseen vesi- ja kosteikkokasvillisuuteen sekä kuunnella ja havainnoida alueen rikasta linnustoa. Polsanluotoon voi tutustua kiertämällä siellä kävelylenkki ympäri tai kulkemalla sinne sillan kautta ja poistumalla kapulalossilla takaisin Hanhiluodon puolelle.


Osa Polsan reitin varrella olevasta kasvillisuudesta on istutettua. Istutetut kasvit kuuluvat luodon alkuperäiskasvillisuuteen, mutta näin kulkija voi tutustua eri lajeihin poikkeamatta polulta. Kävely merkityillä poluilla ja pitkospuilla antaa Polsanluodon alkuperäiselle kasvillisuudelle mahdollisuuden jatkaa kasvuaan häiriintymättä.

Monista reitillä kasvavista kasveista voidaan mainita katseenvangitsijoina mm. järviruo'on, keltakurjemiekan, mesiangervon, rantakukan, rohtoraunioyrtin ja terttuseljan.
Jokisuiston linnusto on muuttoaikoina hyvin lajirikas ja monipuolinen. Voit nähdä yksittäisiä harvinaisuuksia, jotka levähtävät pitkällä matkallaan tai massamuuttajia suurina parvina. Erikoisesti keväällä on helppo havainnoida lintuja tämän luontoreitin varrelta.

Polsanluodon linnustossa on paljon erilaisia varpus-, peto- ja vesilintuja sekä kahlaajia. Reitillä saatat nähdä varpus-, nuoli-, ruskosuo- tai tuulihaukan, eikä sarvipöllökään ole harvinaisuus. Kahlaajista todennäköisimmin Polsanluodolla tapaa taivaanvuohen, lehtokurpan tai isokuovin. Taivaanvuohi on saanut nimensä mäkättävästä äänestä, joka syntyy soidinlennossa syöksyvän koiraan pyrstösulan reunasulkien värähdysliikkeestä. Taivaanvuohi pesii ruohikkoisilla luhtarannoilla ja monenlaisissa vetisissä ympäristöissä yleisenä koko maassa.

Polsan reitin tarkoitus on tuoda luonto lähemmäksi meitä ja herättää meidät huomaamaan, että pienikin voi olla kaunista.