Etusivu > Tekninen palvelukeskus > Puistot ja metsät > Vihertietokeskus > Puutarhanhoidon kuukausikalenteri > Joulukuu

Joulukuu 2015

Kielon hyötö jouluksi

Tässä kansalliskukkamme kielon hyötämisohje. Ohjeet on laatinut Suomen Hyötykasviyhdistyksen toiminnanjohtaja Anu Ranta. Kielojen hyötämisohjeet on julkaistu Hyötykasviyhdistyksen jäsenlehti Pähkylässä:

1) Kaivetaan ylös syyskuussa

Syyskuussa, ennen lehtien lakastumista, kaiva pitkät ja turpeat juurakot maasta (vain omalta maalta
tai maanomistajan luvalla). Vaakasuoraan haaroittuvien maarönsyjen kärjissä on monenkokoisia ja -muotoisia erillisiä ituja. Ota suurimmat ja tylppäkärkiset, koska vain niissä on kukka-aiheita. Kukka-aiheen kehittämiseen menee kielolta kolme vuotta. Siksi kasvustoissa on alueita, missä ei kukkivia kieloja ole ollenkaan.

Ota kukintakelpoiset idut erilleen ja sido ne nipuiksi. Istuta muut takaisin maahan. Idut on säilytettävä kylmässä, joko kellarissa tai jääkaapissa. Etelä-Suomessa ne voi kaivaa maahan. Kasvupaikka on vain muistettava merkitä, niin että sitten löytää ne myöhemmin. Kieloa käsiteltäessä on muistettava, että koko kasvi on myrkyllinen sisältäen sydänaktiivisia glykosideja.

2) Marraskuussa aloitetaan lämpimällä kylvyllä

Marraskuun loppupuolella ota niput kylmästä tai kaiva ylös maasta. Noin kuudessa viikossa kielo pitäisi saada kukkimaan. Lämpökäsittely nopeuttaa kehitystä. Laita astiaan lämmintä vettä (35-38 asteista) ja upota idut siihen.

Anna niiden liota siinä 8-10 tuntia. Jotta lämpö pysyisi tasaisena ilman erikoista lämmityslaitetta, voit laittaa astian niin sanottuun heinälaatikkoon tai pitää astiaa lämpöpatterin vieressä. Kylmenneen veden voi vaihtaa muutaman kerran tarvittaessa. Veden lämpötila ei saa laskea alle kymmenen eikä se saa nousta yli 39 asteen.

3) Istuttaminen ja hoito

Kylvyn jälkeen istuta idut tilavaan ruukkuun. On erittäin tärkeää, että laitat juurakot syvälle multaan: idut saavat näkyä sentin verran mullan yläpuolella. Istutuksen jälkeen vie ruukku lämpimään ja pimeään. Pimeyden saa helposti järjestetyksi, kun laitat mustan muoviruukun hupuksi mullan päälle ruukkuun.

Kastelusta on huolehdittava, ruukku ei missään tapauksessa saa kuivua. Poista pimennysruukku, kun kukkanuput tulevat esiin. Vie sitten ruukku valoisaan ja viileään paikkaan. Kun annat lannoitevettä silloin tällöin, lehdet saavat voimakkaan vihreän värin. Voit antaa lannoitteen jo istutuksen yhteydessä sarvilastun muodossa.


Valmistautuessasi tämän vuoden jouluun voit miettiä olisivatko kukkivat kielot juuri sinun joulukukka-aarteesi ensi jouluna. Koska hyödettäväksi aiotut kielot tulee merkitä niiden kukinta-aikana, tulee ensi vuoden jouluvalmistelut aloittaa jo hyvissä ajoin tulevana kesäkuuna.


Nyt tulevaa valkoista joulua voi viettää muiden kukkien parissa.Valokuvat Kauppapuutarhaliiton kuva-arkisto.


Joulukuu 2014

Joulutähti

Joulutähti on pitkään ollut suosituimpia joulunajan kukkiamme ja tuntuu lisäävän suosiotaan edelleen. Nykyään löytyy joulutähtiä monessa eri kokoluokassa ihan pikkuriikkisistä minijoulutähdistä rungollisiin, monihaaraisiin pensaisiin. Väreissä on myös valinnan varaa, uusina lajikkeina muun muassa hehkuvan pinkkejä joulutähtiä ja maalauksellisen läiskikkäitä kasveja. Joulutähtiä myydään nykyään jo syksyllä, joten se kasvattaa menestystään myös syyskukkana, mutta joulu on sen ylivoimaista suosion aikaa. Jouluna se taitaa kuulua yhtä vahvoihin tunnelman tekijöihin perinnejoulussa kuin kuusi ja kinkku.

Joulutähti on alun perin kotoisin Meksikosta ja Guatemalasta. Kotiseudullaan se on jopa nelimetriseksi kasvava pensas ja pihojen sekä puistojen koristepensas paikoin subtrooppisilla ja trooppisilla alueilla. Meillä sitä käytettiin ensin vain leikkokukkana, sillä se olisi ollut aivan liian iso ja hontelo ruukkukasviksi. Jotta joulutähdestä on tullut joka kodin ruukkukukka, se on tarvinnut paljon kehittelyä. Kun joulutähden kasvatuksessa opittiin käyttämään kasvunsääteitä ja muutama muukin kikka viljelymenetelmissä, niin joulutähdestä saatiin tiiviskasvuinen ja isokukkainen koriste koteihin kompaktissa koossa. Itse kukat ovat joulutähdellä hyvin mitättömät, mutta kasvin ylimmät lehdet ovat värittyneet ja kestävät paljon kauemmin kuin kellanvihreät "oikeat" kukinnot.

Joulutähti viihtyy mainiosti normaalissa huonelämpötilassa valoisalla paikalla, mutta on todella herkkä vedolle ja kylmälle ulkoilmalle, joten ostettaessa se on syytä pakata huolellisesti kotimatkaa varten sekä sijoittaa kodissa vedottomaan paikkaan, missä oven avaus tai vetoisa ikkuna ei lakastuta sitä ennenaikaisesti. Joulutähti pitää tasakosteasta mullasta ja huoneenlämpöisestä kasteluvedestä, eikä sitä kukinta-aikana tarvitse lannoittaa. Joulutähti säilyttää värikkäät ylälehtensä pitkään, jopa kuukausia hyvässä hoidossa, joten siitä luopuminen kevään koittaessa ei yleensä tuota suurempaa tuskaa. Joulutähden uudelleen kukittaminen on kotioloissa hankalaa, joten yleensä kannattaa ostaa seuraavana syksynä ja jouluna uusi kasvi, onhan niiden joukossa valinnanvaraa.

Joulutähti on yksittäiskasvina edukseen kauniissa suojaruukussa tai hieman koristeltuna, mutta se sopii myös hyvin erilaisiin sekaistutuksiin muiden joulunajan kasvien ja kukkien kanssa.


Hauskaa Joulua!


Joulukuu 2013

kuva

Tee tänä vuonna itse jouluistutukset koristamaan kotia tai anna persoonallinen istutus joululahjaksi. Istutusastiaksi sopivat monenmoiset korit, kulhot ja astiat. Pieneen istutukseen yhdelle kasville sopii vaikka pariton kahvikuppi tai muki. Paitsi perinteisiä joulukukkia, niin voit hyödyntää kotisi viherkasveja istutuksiin.

Koristeita löytyy ulkoa kotipihasta ja läheisestä metsästä (muista kysyä lupa) yllin kyllin ja vanhat joulukoristeet ja nauhat huolehtivat loppusilauksesta. Multaa et tarvitse välttämättä ollenkaan. Voit istuttaa kasvit pelkkään sammaleeseen tai jäkälään. Voit myös käyttää erilaisia värillisiä kuituja tai meriheinää astian pinnan peittämiseen.

kuva
kuvaJos et viitsi nähdä paljoa vaivaa koristelujen eteen, tee helppoja sommitelmia pöydille, ikkunalaudoille tai lipaston päälle.

kuva

Kauniiksi asetelmaksi riittää vaikka yksi kaunis joulutähti, jonka ympärille sirotellaan muutama joulupallo tai muu koriste, ehkä pari havunoksaa ja pieni tuikkuvalosarja antamaan asetelmalle säihkettä.

Voit koota sommitelman isolle vadille tai tarjottimelle, joka kokoaa asetelman kokonaisuudeksi. Käytä mielikuvitusta ja juuri niitä värejä, jotka ovat itsellesi mieluisia, vaikka sitten vaaleanpunaista, sinistä tai limen vihreää, jos niistä pidät.

Toki perinteiset jouluvärit punainen, vihreä ja valkoinen tuovat ihanaa joulun tunnelmaa. Hopea ja kulta sekä muut metallivärit sopivat maustamaan joulukoristeluja ja tuovat koristeluihin ripauksen ylellisyyttä.


kuva
kuvaIkkunat ovat mainio paikka joulukoristeille, silloin niitä voivat ihailla myös ohikulkijat itsesi lisäksi. Ripusta ikkunoihin perinteisten jouluvalojen lisäksi kauniita joulupalloja, kransseja tai tee lumihiutaleita paperista tuomaan huurteista tunnelmaa. Luonnon käkkyräoksat sopivat hyvin ikkunan eteen riippumaan ja sen oksille voit ripustaa vaikka "kristalli"-koristeita kimmeltämään. Myös valkoisella huurretut kävyt sopivat hienosti luonnonoksiin tai havukoristeisiin.

HYVÄÄ JOULUA KAIKILLE!

kuva
Joulukuu 2012

Joulukuussa piha valaistaan tuikkuvaloin, kynttilälyhdyin ja pihatulin. Talon sisääntulo somistetaan havuilla. Parvekkeella asetetaan tuikkuvalot havutettuihin parvekelaatikoihin tai laitetaan vaikka valaistu havuköynnös kiertämään parvekekaidetta. Joulukuusi sopii myös hyvin parvekkeelle, jos sitä ei haluta sisätiloihin.

kuva
kuva
Jos lunta tulee paljon, niin tallaa myyrävahinkojen välttämiseksi lunta pensaiden ja puiden ympäriltä. Kasaa arkojen kasvien tyville kevyttä pakkaslunta suojaksi.

Vie viherkasvit suihkuun ja puhdista ne pölyistä joulun kunniaksi ja hanki kauniita joulukukkia koristamaan kotia. Kun kuljetat joulukukkia pakkassäillä, niin avaa pakkaus vasta kun se on hitaasti lämmennyt sisällä. Erityisesti joulutähti on arka kylmälle ja äkillisille lämmönvaihteluille.

JOULUKUUSI

Historiaa joulupuusta

Joulukuusi on tullut meille Saksasta, jossa jo 1500-luvulla torilla myytiin kuusia. Aluksi kuuset olivat pieniä pöytäkuusia tai ne ripustettiin kattoon roikkumaan.1800-luvun alkupuolella joulukuusi levisi myös Englannin hoviin ja pohjoismaiden aatelisperheisiin. Suomen ensimmäiset joulukuuset ilmestyivät Helsinkiin 1829. Joulukuusi yleistyi porvaristoperheissä 1800-luvun lopulla niin nopeasti, että metsien pelättiin häviävän Suomesta. Koulujen kuusijuhlat 1920-luvulla toivat joulukuusen koko kansan koteihin.

kuva
Ensin kuusi oli koristelematon, mutta pikkuhiljaa sitä alettiin koristella. Kuuseen ripustettiin omenoita, rinkeleitä, paperista tehtyjä koristeita ja varsinkin Suomen itsenäistymisen aikaan lippunauhat olivat suosittuja. Olkikoristeet yleistyivät 1900-luvun alussa ja elävät kynttilät koristivat kuusen oksia. 1920-30-luvuilla oli jo rikkailla kuusissaan lasipallojakin, mutta seuraavan sodan pula-aikana koristeltiin siitä materiaalista, mitä kulloinkin oli saatavana. Sodan jälkeen lasipallot ja olkikoristeet yleistyivät köyhemmissäkin perheissä ja sähkökynttilät tulivat valaisemaan kuusta. 1960-70-luvuilla valtasivat muoviset värikkäät pallot ja nauhat joulukuusen ja niitä oli oksilla runsaasti.
kuva
Nykyään tyyli on vapaa ja vain mielikuvitus rajana kuusen koristelussa, sillä valinnanvaraa riittää kyllä kaupoissa joka makuun. Tänä päivänä Suomen koteihin hankitaan vuosittain noin 1,3 miljoonaa joulupuuta.

Joulukuusen valinta ja hoito

Jos kaadat itse joulukuusen, tee se aikaisintaan neljä viikkoa ennen joulua ja jos ostat kuusen kuusikauppiaalta, niin tiedustele häneltä milloin kuusi on kaadettu, että voit olla varma sen tuoreudesta. Tuore kuusi on kauniin vihreä, tuoksuu hyvälle eikä tiputa neulasiaan, vaikka sitä kopauttaa maahan tai vetää sen oksia sormiensa välissä.

Suojaamatonta kuusta voi kuljettaa auton katolla vain lyhyen matkaa, pidemmälle, yli kymmenen kilometrin matkalle, kuusi pitää pakata muoviin. Säilytä kuusta parvekkeella, terassilla tai kylmässä varastossa.

Jäinen kuusi sulatetaan hitaasti viileässä paikassa. Tyvestä leikataan pois muutama sentti ja kuusi laitetaan veteen koko sulatuksen ajaksi (kuusen sulaminen kestää yhden työpäivän verran). Puun voi sulattaa myös kylpyhuoneessa laittamalla tyvi vesiämpäriin ja suihkuttamalla kuusta kylmällä vedellä muutaman tunnin välein.

kuva
Sulanut kuusi lyhennetään sopivan mittaiseksi ja asetetaan kuusen jalkaan, joka on täytetty lämpimällä vedellä (myöhemmin käytetään huoneenlämpöistä vettä, lannoitetta ei tarvita). Hyvä kuusenjalka on tukeva, siinä on iso vesitila ja kuusi voidaan laittaa jalkaan tyveä veistämättä.

Joulukuusi vie ensimmäisinä päivinä paljon vettä, jopa kolme litraa, joten sen vedensaannista tulee pitää hyvää huolta. Tyven leikkauspinnan tulee olla vedessä koko ajan, muuten kuusi kuivuu. Kuusenjalkaan voi tehdä reiän ja laittaa se tilavaan vesiastiaan tai jalan viereen voi asettaa isomman astian, josta veden voi muoviletkulla siirtää kuusenjalkaan. Näin kastelusta ei tarvitse huolehtia niin usein.

kuva
Joulupuusi voisi olla tavallisen metsäkuusen sijaan myös kasvatettu jalokuusi, sypressi, mänty tai vaikka kataja. Perinteisen joulupuun voi myös korvata tai sen rinnalle tuoda muista materiaaleista valmistettuja joulukuusia juhlistamaan tapahtumaa.

HAUSKAA KUUSIJUHLAA!
kuva
kuva