Etusivu > Tekninen palvelukeskus > Puistot ja metsät > Vihertietokeskus > Puutarhanhoidon kuukausikalenteri > Marraskuu

Marraskuu 2015

Marraskuussa, jos maa ei ole vielä jäässä, voi istuttaa loppuja kukkasipuleita maahan. Tulppaanit onnistuvat yleensä hyvin, vaikka istutus on ollut myöhäinen. Voit laittaa kuivia lehtiä ja havunoksia istutusalueen päälle, niin sipulit ehtiä juurtua paremmin ennen maan lopullista jäätymistä. Kukkasipuleja voi istuttaa myös ruukkuihin ja viedä kellariin juurtumaan. Ruukkujen multa pidetään kosteana koko kellarissa juurtumisen ajan. Sisälle voi istuttaa ritarinkukan sipuleita, jotka kukkivat yleensä noin 6-8 viikossa. Niiden kasvua on mukava seurata joulua odotellessa.Marraskuussa kaivataan pimeyteen valoa, joten ulos kannattaa nyt laittaa valonauhoja parvekelaatikoihin, pensaisiin, havupuihin tai vaikka kasvihuoneeseen. Myös lyhdyt ja niiden sisällä palavat oikeat kynttilät antavat tunnelmaa marraskuun pimeyteen. Tyhjiksi jääneisiin parvekelaatikoihin ja ruukkuihin laitetaan pieniä ruukkuhavuja tai havunoksia, käkkyräoksia, käpyjä, sammalta tai jäkälää. Joulukuussa voi sitten halutessaan lisätä koristeita istutuksiin lisätunnelmaa luomaan. Jos on mahdollista kerätä enemmän havuja (maanomistajan luvalla), niin kannattaa tehdä
nyt valmiiksi kranssit ja havuköynnökset leutona päivänä ulkona, jolloin ei tarvitse roskata sisällä.
Ennen lumen tuloa kerätään varastoon myös muut jouluasetelmien ainekset.

Ensimmäinen adventti osuu marraskuun loppuun (29.11) ja silloin saa "virallisesti" päästää joulumielen valloilleen. Ripusta 1. adventiksi ainakin jouluinen kranssi tai muu koriste ulko-oveen ja sytytä kynttilä palamaan juhlan kunniaksi.

Viitseliäimmät hankkivat pikkujoulu-kuusen, joka voi olla tavallisen leikkokuusen sijasta ruukkukasvi kuten esimerkiksi huonekuusi, sypressi tai kartio-valkokuusi. Viileässä ja valoisassa paikassa nämä kasvit viihtyvät helposti joulunajan yli ja jopa koko talven. Huonekuusi on viihtyessään pitkäikäinen kodin viherkasvi, sypressin ja kartiovalkokuusen voi istuttaa kesän tullen ulos. Kartiovalkokuusen voi jättää kokonaan ulkokasviksi, mutta sypressi ei kestä meidän kylmiä talviamme, joten se tuodaan ennen talvea sisälle. Pikkujouluksi on yleensä myös saatavilla jo joulutähtiä ja hyasinttejakin, jotka antavat esimakua joulun kukkaloistosta.
Marraskuu 2014

Viherkasveilla viihtyisyyttä

Marraskuussa oleillaan paljon sisällä, joten silloin on hyvä aika hoitaa viherkasveja. Pölyt irtoavat suihkussa kunnolla ja kasvit saavat mahdollisimman hyvän hyödyn niukasta luonnonvalosta, kun lehdistö on puhdas. Nukkapintaisia kasveja ei suihkuteta, mutta tarvittaessa niiden lehtiä voi pyyhkiä pehmeällä harjalla hellästi. Myös mahdolliset tuholaiset säikähtävät vesisuihkua ja torjunnan voi viimeistellä siihen soveltuvalla valmisteella.

kuva Anopinkieli
kuva Viirivehka


Kasveja ei enää lannoiteta ja kasteluakin vähennetään tarpeen mukaan. Merileväuutetta voi laittaa välillä hieman kasteluveden mukana kasveille ylläpitämään niiden terveyttä.

Pahoin ränsistyneet viherkasvit voidaan vaihtaa uusiin tulokkaisiin. Hyvinvoivat viherkasvit lisäävät kodin viihtyisyyttä ja monet viherkasvit, kuten esimerkiksi rönsyliljat, viirivehkat, anopinkielet ja kultaköynnös, puhdistavat huoneilmaa tehokkaasti. Ruukkukukat tuovat väriä sisustukseen ja piristävät huoneen kuin huoneen ilmettä.

kuva Rönsyliljat
kuva JuoruMarraskuun kasvihankinnoiksi sopii esimerkiksi hauska huonekuusi tai aina kaunis ja monipuolinen perhosorkidea.

HUONEKUUSI (Araucaria heterophylla)

Tätä vanhan ajan salien kasvia on nykyään hyvin tarjolla kukkaosastoilla loppuvuodesta, sillä se sopii hyvin joulun ajan kasviksi, muistuttaahan se nimensä mukaisesti kuusta. Siitä saa itselleen pitkäikäisen viherkasvin, kunhan vain on tilaa antaa sen levitellä oksiaan ja lisätä oksakiehkuroita.

Sillä on muutamia muita vaatimuksia, jotta se viihtyisi pidempään kotioloissa. Viherkasvikirjoissa kerrotaan yleisesti, että huonekuusi tarvitsee talveksi todella viileää, jopa +5-10 asteen lämpötilaa viihtyäkseen. Oman kokemuksen perusteella sanoisin, että huonekuusi viihtyy kyllä vain hieman normaalia huoneenlämpöä viileämmässä, kunhan patteri ei ole lähellä ja se saa viileän (vetoisalla ikkunalla vanhassa talossa hyvä paikka) ja valoisan ikkunan viereensä. Keväästä alkusyksyyn huolehditaan, ettei suora auringonpaahde vahingoita kasvia. Huonekuusen voi viedä uloskin kesäksi varjoisaan ja suojaisaan paikkaan.

Huonekuusi pitää tasakosteasta mullasta, joten talvellakin huolehditaan, ettei ruukun multa kuivu liikaa. Kesällä kastellaan runsaammin ja annetaan lannoitetta parin viikon välein.

Huonekuusta ei leikata, sillä latvan katkaisu ei tuuhenna kasvia, vaan sen symmetrinen kasvutapa menetetään.

PERHOSKÄMMEKÄT (Phalaenopsis)

Perhoskämmeköitä näkyy nykyään ympäri vuoden kauppojen kukkaosastoilla mitä upeimmissa väreissä. Pienet kasvit ovat edullisia, komeasta kämmekästä saa pulittaa enemmän, mutta se on upea kodin koriste pitkään ja hieno lahja tai tuliainen.

Perhoskämmekkä viihtyy normaalissa huoneenlämmössä kautta vuoden ja valoisalla paikalla, ei kuitenkaan suorassa auringonpaahteessa. Pimeimpänä vuodenaikana se viihtyy talon valoisimmalla ikkunalla ja lisävalokin olisi tarpeen, jotta se jaksaisi kukkia pitkään. Kuihtuneita kukintavarsia ei tulisi poistaa ennen kuin varsi on ruskea ja kuivunut, sillä usein perhoskämmekät kukkivat uudelleen samasta kukkavarresta. Kukinta kestää yleensä kuukausia, joskus jopa vuoden yhtä mittaa.

Kukinta-aikana tulee olla erityisen tarkka kastelun suhteen, sillä liian kuivaksi päässyt orkidea kuivattaa herkästi nuppunsa. Kastele perhoskämmekkää säännöllisesti esimerkiksi upotuskasteluin ja lannoita orkideoille tarkoitetulla lannoitteella keskitalvellakin, silloin kun kasvi kukkii.

Marraskuu 2013

Marraskuu voi olla masentavaa aikaa pimeyden vallatessa enemmän alaa päivän pituudesta, varsinkin, jos lumi ei valaise vielä pihojamme. Nyt viimeistään kannattaa nostaa lyhdyt terasseille, parvekkeille ja portin pieliin tuomaan valoa ja hyvää mieltä itselle ja ohikulkijoille. Jouluvalot, joita voi hyvin käyttää koko pimeän vuodenajan, laitetaan koristamaan pensaita, puita, parvekelaatikoita tai vaikka porraskaidetta. Sytytä myös sisällä kynttilöitä luomaan tunnelmaa. Koristele ruukut ja astiat havuilla. Itse tehty ovikranssi toivottaa sekä kotiväen että vieraat tervetulleiksi.

Sisätilat koristellaan kukkivilla kausikasveilla kuten esimerkiksi varhaisilla joulutähtilajikkeilla tai tulilatvoilla. Marraskuunkaktus on kaunis kukkiessaan ja pitkäikäinen huonekasvi. Se kukkii uskollisesti pimeään vuodenaikaan vuodesta toiseen joulukaktuksen tavoin, kunhan sille antaa hieman kuivemman lepokauden syksyllä. Myös hieman huoneenlämpöä viileämpi paikka virittää sen runsaaseen kukintaan.


ISTUTA RITARINKUKAN JA TASETTIEN SIPULEITA

Vaikka ritarinkukkia myydään nykyään joulun alla melko edulliseen hintaan valmiiksi kukkivina ja monen värisinä, niin uudenlaisia lajikkeita saat kokeiltua ostamalla itse sipulit syksyn valikoimista. Puutarhamyymälöistä voit löytää monia erilaisia lajikkeita, kuten perhoskukkainen ’Papillon’, kerrattukukallinen valkoinen ’White Nymph’ tai punavalkoinen, reunoiltaan hauskasti punaisella rajattu ’Charisma’. Viininpunakukkainen ’Bonfire’ on tummakukallinen uutuuslajike. On sitä paitsi hauska seurata sipulin kehitystä kukkaan. Kokeile myös tasetin sipulien hyötöä, se on todella helppoa.

JALORITARINKUKKA (Amaryllikset)

Hippeastrum-risteymät

  • Istuta ritarinkukan sipuli ruukkuun niin, että sipulista jää noin puolet näkyviin. Ruukku saa olla halkaisijaltaan noin neljä senttiä sipulin halkaisijaa isompi. Kastele multa kunnolla istutuksen jälkeen, mutta kastele multa uudelleen vasta, kun nuput ovat selvästi näkyvillä. Yleensä istutuksesta kukintaan menee neljästä kuuteen viikkoa.
  • Kastele ritarinkukkaa vedellä nuppujen kehittymisen ja kukinnan aikana säännöllisesti, mutta anna mullan hieman kuivahtaa kastelujen välillä. Liian pitkäksi venähtäneet kukkavarret voi leikata maljakkoon. Kuihtuneet kukinnot ja kukkavarret poistetaan. Kukinnan jälkeen aloitetaan myös lannoitus kasteluveden mukana, sillä sipulin vararavinto on huvennut lähes kokonaan kukintaan. Jaloritarinkukka voimistuu uudelleen uusien lehtien kehittyessä, kun se saa runsaasti valoa, tasaisen kastelun ja hyvän lannoituksen.
  • Ritarinkukan voi laittaa ulos kesäksi varjoisaan paikkaan ja ottaa takaisin sisälle syyskuun alussa. Lopeta kastelu ja lannoitus kokonaan ja anna lehtien lakastua. Laita lepotilainen kasvi esim. pimeään komeroon ja kun uudet nuput työntyvät esiin parin kolmen kuukauden kuluttua, istuta ritarinkukan sipuli uuteen multaan.

TASETTI

Narcissus tazetta (Amaryllidaceae)

  • Tasetit ovat helpoimpia kukkaan hyödettäviä sipulikasveja. Tarvitset vain sipuleita hyötämiseen, sopivan astian, koristesoraa, koristekiviä tai kevytsoraa ja vettä.
  • Laita sipulit vatiin, täytä sipulien välit murskeella niin, että vain sipulien kärjet näkyvät pinnan yläpuolella.
  • Lisää vettä sen verran, että pinta ulottuu juuri murskeen yläpuolelle. Kun juuret alkavat kehittyä, sipulit nousevat korkeammalle.
  • Huolehdi säännöllisesti kastelusta, sillä juurten ulottuvilla täytyy olla koko ajan vettä. Kuivuus keskeyttää kehityksen ja voi olla, ettei kukkia tulekaan.
  • Sijoita tasetit valoisaan paikkaan, etteivät ne veny liiaksi.
  • Istuttamisesta kukintaan menee noin viisi viikkoa. Jos kukinnan haluaa jouluksi, on siis istutettava sipulit marraskuun toisella viikolla.
  • Jos sipulit istuttaa tammikuussa, ne kehittyvät nopeammin ja kasvit voivat kukkia jo neljän viikon kuluttua. Kehitysnopeus riippuu sipulien kypsyydestä ja näin myöhemmin istutetuista tasetin sipuleista kehittyy yleensä myös voimakkaampia kukkia. Jokaiseen sipuliin kehittyy yleensä yksi tai kaksi vartta ja jokaiseen varteen puhkeaa 3-5 valkoista voimakkaasti tuoksuvaa kukkaa.
Marraskuu 2012

Marraskuussa havupuiden merkitys korostuu, kun lehtipuut ovat pudottaneet lehtensä. Jos pihanäkymäsi vaikuttaa liian paljaalta ja alakuloiselta, suunnittele sinne muutama kaunis havupuuistutus. Kapeakasvuinen serbiankuusi mahtuu pienellekin pihalle, kun taas esimerkiksi sembramänty tarvitsee tilaa ympärilleen kehittyäkseen kauniiksi. Nykyään on hyvä valikoima erilaisia havupuita ja – pensaita taimikaupoissa, joten sopivia havukasveja löytyy sekä pieneen että isoon pihaan. Myös parvekkeelle voi istuttaa havuja ruukkuihin antamaan ympärivuotista vihreyttä. Niihin on myös mukava laittaa talveksi tuikkuköynnöksiä koristamaan ja valaisemaan talvista pimeyttä.

kuva
kuva
kuva


Marraskuussa voi hyvin leikata havuaidan, jos siihen on aikaa ja ei ole vielä lunta tai jäätä haittaamassa leikkuuta. Havuaitoja voi leikata aina huhtikuulle asti. Tuija ja marjakuusi sietävät leikkausta huomattavasti paremmin kuin tavallinen kuusi, kerralla ei kuitenkaan leikata kuin kahden vuoden kasvua. Leikkausväliksi sopii joka toinen vuosi, kun taas kuusiaitaa leikataan vuosittain. Kapeita pilarituijia ei tarvitse leikata säännöllisesti, vaan niitä muotoillaan vasta, kun ne ovat halutun korkuisia ja alkavat alhaalta olla liian leveitä.