Etusivu > Tekninen palvelukeskus > Puistot ja metsät > Vihertietokeskus > Top 10 kysymykset > 1. Milloin ja miten suojataan havukasveja?

1. Milloin ja miten suojataan havukasveja?

Monimuotoiset havuryhmät ovat silmän ilo, vaikka osaa puista ja pensaista joutuisikin suojaamaan kevätauringolta. Auringonpaiste lämmittää tummia havun oksia ja kasvi alkaa hikoilla kosteutta neulasistaan tasatakseen lämmönvaihtelua. Havukasvit haihduttavat vettä ympäri vuoden, mutta aurinkoisilla kasvupaikoilla ja tuulisella säällä se on suurempaa. Talvella ongelmaksi muodostuu routainen maa, joka estää kasveja saamasta uutta vettä haihduttamansa tilalle. Etenkin nuorten havukasvien pieni juuristo ei ylety routarajan alapuolelle ja näin koko juuristoalue jäätyy. Havukasvit eivät pysty ottamaan vettä jäätyneestä maasta ja uhkana on kasvien kuivuminen, joka näkyy ruskettuneina neulasina tai jopa kuivuneina oksina.

Jo syksyllä voidaan havukasveille rakentaa erilaisia suojakehikoita tai -kotia, joilla varmistetaan, ettei lumen paino katko oksia. Kuitenkin vasta maan jäätymisen jälkeen on aika asentaa suojat paikoilleen. Havukasvit tulisi suojata kevätauringolta viimeistään maaliskuun alussa ja suojat poistaa vasta maan sulettua. Juuristoalueen kastelu haalealla vedellä edistää maan sulamista.

Suojaukseen on tarjolla erilaisia peitteitä ja vanhana konstina havunoksien käyttö varjostukseen on edelleen suosiossa. Pääasia on, että varjostukseen käytettävä materiaali on hengittävää, jotta suojan sisällä lämpö ei kohoa liikaa. Suojat tulee kiinnittää niin hyvin, ettei kevättuuli pääse niitä repimään.

Matalat havukasvit kuten tuiviot (Microbiota decussata) saavat lumesta suojaa ja havunoksia voi käyttää lisäsuojana, kun lumi alkaa kevättalven aurinkoisina päivinä sulaa. Pystykasvuiset katajat (Juniperus), kartiovalkokuuset (Picea galuca ´Conica´), marjakuuset (Taxus) ja tuijat (Thuja) voidaan suojata esim. pakkasharsolla, säkkikankaalla tai varjostusverkolla (älä käytä muovia!). Aurinkoisilla seinänvierusistutuksilla riittää, että havuistutus suojataan auringon puolelta.

Suojaus tulee tarkistaa aika ajoin, jotta sääolojen vaihtelusta huolimatta suojaukset toimivat. Monesti unohdetaan tarkistaa suojien ulottuvuus lumen sulaessa. Havukasien tyvien jäädessä paljaiksi on mahdollista, että suojatta jääneet tyvet kärsivät pahoja vaurioita.

Jos kasvi näyttää talven jäljiltä kuivuneelta, tulee sille antaa mahdollisuus toipumiseen. Kaikki ei välttämättä ole kuollutta, vaikka siltä näyttääkin. Esimerkiksi ruskea ja kuolleelta näyttävä tuivio saattaa lyhyessä ajassa vihertyä entiselleen. Kartiovalkokuuset ovat myös hyviä korjaamaan kasvullaan syntyneitä tuhoja. Aina ei kuitenkaan käy onnellisesti, joten ne oksat ja versot, jotka eivät enää toivu, leikataan pois tai koko kasvi poistetaan.