Etusivu > Tekninen palvelukeskus > Puistot ja metsät > Vihertietokeskus > Top 10 kysymykset > 10. Miten pitkään voi istuttaa puiden ja pensaiden taimia syksyllä?

10. Miten pitkään voi istuttaa puiden ja pensaiden taimia syksyllä?

Syksy on mainiota istutusaikaa, sillä syksyn sateet vähentävät kastelutarvetta. Taimimyymälästä hankittuja astia- ja paakkutaimia voi istuttaa niin kauan, kun maa on sula.

Esipakatut ja paljasjuuriset taimet istutetaan kun ne ovat tuleentuneet. Tuleentuneella kasvilla lehdet kellastuvat tai ovat saaneet syysvärinsä ja alkaneet tippua. Tuleennuttuaankin kasvi ehtii juurtua, koska maa säilyy yleensä vielä pitkään sulana, vaikka ilma olisi jo viileää. Marjapensaiden paljasjuuriset sekä astiataimet suositellaan kuitenkin istutettavaksi syyskuun puoliväliin mennessä.


Havupuut ovat tarkempia syysistutusajankohdastaan. Niille on eduksi, mikäli istutus ajoittuu elo-syyskuun vaihteeseen. Mikäli joudutaan istuttamaan myöhemmin syksyllä, olisi hyvä peittää juuristo paksulla karike- tai lehtikerroksella paleltumisvaaran vuoksi.


Syysistutus ei sovi aroille lajeille tai lajikkeille, jotka istutetaan vasta keväällä.Lisätietoja: suomalainentaimi.fi/aiheet/istutus-ja-hoito/istutus