Etusivu > Tekninen palvelukeskus > Puistot ja metsät > Vihertietokeskus > Top 10 kysymykset > 2. Koska pelargonit ja verenpisarat voi ottaa esille talvisäilytyksestä ja miten niitä leikataan?

2. Koska pelargonit ja verenpisarat voi ottaa esille talvisäilytyksestä ja miten niitä leikataan?

Talvehtineiden pelargonien ja verenpisaroiden kevät alkaa helmi-maaliskuussa. Tällöin ne istutetaan uudelleen. Ennen sitä on kasveista poistettu huonot ja kuolleet lehdet ja versot. Myös kasvin juuristoa on saatettu pienentää. Mikäli kasvi on talvetettu pimeässä ja viileässä, se rasittuu vähemmän, jos kevätleikkausta ei suoriteta samaan aikaan uudelleenistutuksen yhteydessä.

Pelargonien ja verenpisaroiden talvettamisessa ihanne paikka on viileä ja valoisa viherhuone, mutta ne säilyvät talven yli myös pimeässä ja viileässä. Tavoitteena on, että kasvit saavat lepokauden, joka toteutuu pelargonian kohdalla ihannelämpötilassa +5 - +10 ºC ja verenpisaralla se on hieman alhaisempi. Missään vaiheessa lepokautta ei ole suotavaa, että lämpötila pääsee laskemaan -0 ºC alapuolelle. Kasveja on lepokaudella kasteltu niukasti ja muistettu, että yleisin syy talvehtimisen epäonnistumiseen on kasvualustan liika märkyys. Lepokauden kastelutarvetta on vähennetty haihdutuksen pienentämiseksi leikkaamalla kasveja syksyllä ennen talvivarastointia. Leikkauksessa on noudatettu kohtuutta, jolloin kasvista on poistettu kukat ja nuput sekä versoista enintään puolet.
Pelargoneja voi yrittää talvettaa myös huoneenlämmössä. Talvetettavaa kasvia leikataan niukasti, jotta se ei innostuisi kasvattamaan uutta. Paikan tulee olla mahdollisimman valoisa ja kastelusta on huolehdittava. Lopputuloksena saattaa kuitenkin olla vaaleita, venyneitä versoja, joita sitten typistetään kevään tultua, tai lisävalotuksen ansiosta kukkiva kaunis kasvi.

Kevätleikkauksessa pelargonien ja verenpisaroiden vanhat versot typistetään. Kun kasvu on päässyt hyvään vauhtiin, voidaan kasvit latvoa ja leikatut versot käyttää latvapistokkaina. Latvonta edesauttaa kasvien tuuheutumista. Myös kesällä kasvien latvominen on mahdollista.


Mikäli kasvi halutaan pitää erikoismuotoisena, on sen leikkaustapa myös halutun muodon mukainen. Esimerkiksi rungollisten verenpisaroiden kasvatuksessa sidotaan yksi verso kiinni tukikeppiin ja kaikki muut mahdolliset poistetaan. Versoa kasvatetaan niin kauan, kunnes se saavuttaa halutun runkokorkeuden. Vasta tämän jälkeen annetaan sivuversojen kasvaa runkoverenpisaran latvukseksi. Tuuheutta latvukseen saadaan typistämällä sivuversot ensin toisen lehden yläpuolelta ja myöhemmin uutta kasvua 2-3 lehden yläpuolelta. Tyviversot poistetaan jatkossakin. Kevätleikkauksessa latvusta voidaan leikata voimakkaasti versoja typistämällä.