Etusivu > Tekninen palvelukeskus > Puistot ja metsät > Vihertietokeskus > Top 10 kysymykset > 7. Mitkä pensaat voi leikata alas ja miten se tapahtuu?

7. Mitkä pensaat voi leikata alas ja miten se tapahtuu?

Alasleikkaus sopii pensaille, jotka muodostavat paljon tyvi- tai juuriversoja. Saman vuoden versoilla kukkivat, kuten pallohortensia, ruusuangervo ja japaninangervot, voidaan leikata alas vuosittain menettämättä kukintaa. Erittäin paljon juuriversoja muodostavat paju- ja pihlaja-angervo kestävät alasleikkauksen muutaman vuoden välein ja piikikkäät kurtturuusut sekä happomarjat on helpointa leikata alas noin viiden vuoden välein. Alasleikkauksen kestävät myös tarpeen vaatiessa esimerkiksi aronia, sinikuusama, lumimarja, kultaherukka, jasmikkeet, siperianhernepensas, aitaorapihlaja, tuoksuvatukka, taikinamarja ja heisiangervo.

Alasleikkauksessa versot leikataan 10-20 sentin korkeudelta maan pinnasta katsoen. Jos pensaan kasvu leikkauksen jälkeen on kovin voimakasta, voi kasvua hillitä lyhentämällä uutta versostoa keskikesällä. Jos taas halutaan pensaan tuuheutuvan lisää, sitä leikataan seuraavana keväänä niin, että uutta kasvua jää jäljelle noin 10-15 senttiä. Alasleikkauksen yhteydessä on hyvä kitkeä mahdolliset rikkaruohot pensaiden ympäriltä, parantaa niiden kasvualustaa uudella mullalla ja lannoittamalla sekä harkita kateaineen levittämistä pensaiden juurille helpottamaan hoitotöitä.

Mikäli on kyseessä pensasaidan keväällä tapahtunut alasleikkaus, on alhaalta asti tuuhean aidan saamiseksi uusia kasvuversoja typistettävä ensimmäisen kerran juhannuksen tienoilla, jolloin niihin jätetään uutta kasvua n. 10-20 cm. Tarvittaessa uutta syntynyttä kasvua typistetään myös heinäkuun elokuun lopuissa, jolloin edellisen typistyksen jälkeistä kasvua jätetään taas n. 10-20 cm. Mikäli pensasaita on saatu hyvin haarautumaan, aloitetaan seuraavan vuonna normaalit pensasaidan hoitotyöt.


Lisätietoja: suomalainentaimi.fi/aiheet/istutus-ja-hoito/leikkaukset