Etusivu > Tekninen palvelukeskus > Puistot ja metsät > Vihertietokeskus > Top 10 kysymykset > 8. Tarvitseeko alppiruusujen kuihtuneet kukinnot leikata pois, entä milloin sitä lannoitetaan?

8. Tarvitseeko alppiruusujen kuihtuneet kukinnot leikata pois, entä milloin sitä lannoitetaan?

Alppiruusuista voidaan leikata kuihtuneet kukinnot pois, sillä se edistää uusien nuppujen muodostumista ja samalla parantaa myös pensaiden ulkonäköä.

Alppiruusujen lannoitustarpeeseen vaikuttavat useat asiat. Alppiruusujen juuret ovat lähellä maanpintaa ja tarvitsevat kostean kasvualustan. Maan pH:n tulee olla arvoltaan 5-6 välillä. Ilmava kate varmistaa kosteuden ja katteeksi käyvät maatunut hake, kuorike tai neulaset. Tuoreen lehtipuun hake ei sovellu, koska maatuessaan se kuluttaa liikaa alppiruusujen tarvitsemaa typpeä.

Mikäli kasvualusta ei ole tarpeeksi hapan eli pH on yli 6, saattaa raudan puutos näkyä lehtien kellastumisena ja niiden muuttumisena kloroottisiksi. Tämä johtuu siitä, ettei alppiruusu pysty tuottamaan riittävästi klorofylliä. Tähän ongelmaan on ratkaisuna kalkitsemattoman turpeen lisäys kasvualustaan.

Jos taas maa on liian hapanta, näkyy se pahimmillaan kasvun pysähtymisenä. Syynä voi olla alumiini, joka liukoisessa muodossa häiritsee juurten kasvua ja estää kasvia saamasta fosforia. Tähän pulmaan auttaa kasvualustan maltillinen kalkitseminen.


Kun kasvualusta on kunnossa, kuuluu alppiruusujen perushoitoon kevätlannoitus ja vain tarvittaessa kesälannoitus. Tulee kuitenkin muistaa, että alppiruusu tarvitsee vain vähän ravinteita. Turvallisinta on käyttää alppiruusuille tarkoitettua erikoislannoitetta keväällä huhti-toukokuussa ennen kukintaa ja jos katsoo aiheelliseksi uusintalannoituksena heti kukinnan päätyttyä. Vähäisen ravinnontarpeensa vuoksi on muistettava, ettei lannoitusohjeiden suoritusmääriä saa ylittää, päinvastoin hieman vähemmälläkin määrällä pärjää. Esimerkiksi liiallinen typpilannoitus saa kasvin kasvamaan liian nopeasti, jolloin on vaarana, etteivät lehdet ehdi vahvistua riittävästi ennen talvea ja seurauksena ovat pakkasen aiheuttamat lehtivauriot. Liiallinen typpi myös vähentää uusien kukkanuppujen syntymistä. Jos käytät jotain muuta lannoitetta kuin juuri alppiruusuille kehitettyä, tulee muistaa, että paljon kalkkia ja klooria sisältävät lannoitteet eivät sovi alppiruusuille.

Alppiruusuille ei suositella istutuslannoitusta, koska yleensä taimistot ovat jo huolehtineet lannoittamisesta. Kasvuunlähtöä voi kuitenkin edesauttaa lisäämällä kasvualustaan esim. neulasia tai kariketta. Syyslannoite ei myöskään ole normaalioloissa tarpeellista.