Etusivu > Tekninen palvelukeskus > Puistot ja metsät > Vihertietokeskus > Top 10 kysymykset > 9. Mitä voi tehdä härmän rumentamille syysleimuille?

9. Mitä voi tehdä härmän rumentamille syysleimuille?

Syysleimut ovat näyttäviä kukkijoita ja ne viihtyvät tasaisen kosteassa multamaassa. Syysleimulla esiintyy kuitenkin usein härmää erityisesti kuivina ja lämpiminä kesinä ja sienitauti pilaa kasvuston harmaanvalkoiseksi.

kuva

Härmää kannattaa siis torjua jo ennakolta. Sopiva kasvupaikka ja terveet taimet antavat hyvät edellytykset kauniille kukkapenkille. Kasvustoa pidetään harvahkona jakamalla leimuja noin viiden vuoden välein. Älä lannoita syysleimua liian voimakkaasti, uuden kompostimullan lisäys juurille riittää. Juuristo ei myöskään saa kuivua, joten poutakausina syysleimuja on syytä kastella. Kastelussa tulee olla tarkka, koska lehdistö ei saisi kastua varsinkaan iltaisin, sillä kosteassa lehdistössä härmäsieni leviää nopeasti. Saastuneita kasvinosia ei tulisi kompostoida.

kuva
kuva


Härmätartuntaa voi yrittää pitää kurissa kotikonstein mm. mäntysuopa- tai Puu Tolu -liuosruiskutuksin, mutta se ei paranna jo tapahtunutta tartuntaa. Muita Tolu -tuotteita ei suositella kasvien käsittelyyn niiden kasveille auringon vaikutuksesta aiheuttamien haittojen vuoksi. Esimerkiksi vihreisiin kasvinosiin voi ilmestyä vaaleita läiskiä.

kuva

Ohjeita mäntynestesaippuan ja ruokasoodan käytöstä:

Ohje 1 Ohje 2
1 litra vettä 10 litraa vettä
1 tl leivinjauhetta 4 dl mäntynestesaippuaa
1 tl mäntynestesaippuaa 1 dl rypsiöljyä
Seos suihkutetaan lehdille kerran viikossa tarpeen mukaan. Sekoitetaan hyvin keskenään ja ruiskutetaan lehdille.


Ruokasooda 1 Ruokasooda 2
2 tl soodaa 3 tl ruokasoodaa
2 tl mäntysuopaliuosta 2 tl astianpesuainetta
1 l vettä 4 l vettä
Sekoita aineet keskenään ja ruiskuta lehdille. Sekoita aineet keskenään ja ruiskuta lehdille.


Puu Tolu -ohje
2-3 dl Puu Tolua
10 litraa vettä
Kasvusto ruiskutetaan aineella ja käsittely uusitaan tarpeen mukaan.