Etusivu > Tekninen palvelukeskus > Puistot ja metsät > Vihertietokeskus > Top 10 kysymykset > Mihin aikaan ja miten kuusiaita leikataan?

Mihin aikaan ja miten kuusiaita leikataan?

Kuusiaita soveltuu pieneenkin pihaan, sillä sen saa oikealla hoidolla pysymään kapeana ja tarpeeksi matalana. Havupuiden kuten kuusi-, tuija-, marjakuusi- ja lehtikuusiaidankin leikkausajankohta on perinteisesti keväällä kovien pakkasten mentyä ohi, kuitenkin viimeistään maalis-huhtikuulla ennen kasvun alkua tai loppuvuodesta kasvun päätyttyä. Kuusiaitaa voi myös leikata heti juhannuksen jälkeen, jolloin loppukesän kasvu tasoitetaan tarvittaessa seuraavan vuoden keväällä ennen uuden kasvun käynnistymistä. Leikkaat sitten keväällä tai kesällä, muista kuitenkin leikata kuusiaitaa joka vuosi.

Kuusiaidan leikkaus aloitetaan heti istutusta seuraavana vuonna. Ensimmäisen kerran leikataan hyvin läheltä runkoa, jolloin oksien uinuvat silmut alkavat kasvaa ja aita tuuheutuu kesän kuluessa. Kun leikkaat kuusiaitaa vuosittain, niin saat pidettyä sen kapeana ja tuuheana. Uutta kasvua jätetään aluksi muutama sentti jäljelle ensimmäisen 4-5 vuoden ajan.

Myöhempinä vuosina uutta kasvustoa jätetään vain muutaman millimetrin verran, jos aita halutaan pitää hyvin kapeana. Oksia ei saa leikata vanhaan vuosikasvuun asti, sillä vanhasta puusta ei enää puhkea uusia silmuja. Joskus on tarpeen lyhentää hyvin pitkiä latvaversoja (kuitenkin vasta, kun taimet ovat jo kunnollisen kokoisia ja kasvaneet vuosia), jos jotkut aitataimet kasvavat toisia nopeammin. Muuten latva katkaistaan vasta sitten, kun aita on halutun korkuinen, sillä latvan katkaisu hidastaa huomattavasti korkeuskasvua.

Kun aita on sopivan korkuinen, muotoillaan sen yläosa harjakaton malliseksi, jotta lumi ei kasaannu sen päälle ja oksat repeile. Aidan tulee olla myös hieman leveämpi alhaalta, jotta aita saa tasaisemmin valoa ja pysyy tuuheana alhaalta asti.

Tavallisen kuusen lisäksi voi kokeilla muitakin vaihtoehtoja. Serbiankuusta voi kasvattaa leikattuna aitana ja pihtakuuset ovat myös kauniita ikivihreänä aitana.