Etusivu > Tekninen palvelukeskus > Puistot ja metsät > Vihertietokeskus > Top 10 kysymykset > Miten hoidan joulukukkiani joulun jälkeen esim. amaryllis ja joulukaktus?

Miten hoidan joulukukkiani joulun jälkeen esim. amaryllis ja joulukaktus?

Amarylliksesta nousee joskus kolmekin kukkavanaa, jolloin kukinta kestää reilustikin yli joulunpyhien. Kun kukat ovat kukkineet, leikkaa vanat sitä mukaa pois sipulista. Kastele ja hoida amaryllista kukinnan jälkeen kuten viherkasvia koko kevään ja kesän ajan. Loppukesällä kastelu lopetetaan vähitellen kokonaan ja lehtien kuihduttua ruukku viedään pimeään ja viileään paikkaan. Marraskuussa ritarinkukka otetaan jälleen hyötöön kukkimaan uudelleen.

Atsaleaa tulisi pitää joulun jälkeen viileässä ja valoisassa paikassa. Keväällä kasvi istutetaan uudelleen ja silloin on käytettävä hapanta multaa, niin sanottu rodomulta eli alppiruusuille tarkoitettu multa on sopivaa. Kasteluvedessä ei saisi olla kalkkia, eikä myöskään lannoitteissa. Atsalea viihtyy kesällä ulkona varjoisassa paikassa ja syksyllä pitäisi nuppujen jo olla näkyvillä. Hyvässä hoidossa atsalea voi olla monen vuoden ilo. Hankalinta on nykyään löytää viileä ja valoisa talvehdittamispaikka.

Joulukaktus viihtyy hyvin huoneenlämmössä ja pitää säännöllisestä kastelusta kukinnan aikana. Heti kukinnan jälkeen kastellaan niukasti, mutta kastelua lisätään kasvukauden ajaksi. Mietoa lannoitusta annetaan kasvukaudella parin viikon välein. Syksyllä pieni kuivakausi yhdistettynä viileään aikaan saa joulukaktuksen nuput ilmestymään ja kukkimaan seuraavana jouluna.

Useat joulukukat ovat kertakäyttökasveja, joita ei kannata säilyttää kukinnan jälkeen, esimerkkeinä tulilatva ja useimmat sipulikukat.