Etusivu > Tekninen palvelukeskus > Puistot ja metsät > Vihertietokeskus > Top 10 kysymykset > Miten pääsee eroon mansikan harmaahomeesta?

Miten pääsee eroon mansikan harmaahomeesta?

Mansikan satoa pilaa eniten harmaahome, Botrytis cinerea. Harmaahome iskee mansikkaan ensisijaisesti kukan kautta ja näin ollen pahin saastuminen tapahtuu mansikan kukinta-aikana. Harmaahomeen saastuttamissa raakileissa on rusehtavia laikkuja ja pilaantuneet marjat ovat pehmeitä ja vetisiä. Niiden pintaa peittää harmaa nukkamainen home. Harmaahomesaastunta saattaa tulla näkyviin vasta mansikoita varastoitaessa tai kuljetuksen aikana.

Parhaiten kotipuutarhoissa harmaahometta torjutaan käyttämällä vastustuskykyisiä lajikkeita. Esimerkiksi vanha lajike ´Senga Sengana´ on erittäin arka taudille. Myös kasvien istuttaminen harvaan ja kasvuston pitäminen ilmavana pienentää tautiriskiä. Mansikkaa ei myöskään saa lannoittaa liian typpipitoisella lannoitteella, sillä liika typpi rehevöittää kasvustoa ja saa aikaan löyhää kasvusolukkoa, joka altistaa harmaahomeelle. Kasviuute- ja kasvivesiruiskutuksilla, kuten pietaryrttiuutteella ja valkosipulivedellä, voidaan vahvistaa kasvustoa sienitauteja vastaan.

Pietaryrttiuute mansikan ja vadelman homesairauksien torjuntaan:

300g tuoretta tai 30g kuivattua pietaryrttiä
10 litraa vettä

Kiehuva vesi kaadetaan yrttien päälle ja annetaan hautua vähintään 15 minuuttia. Tämän jälkeen seos siivilöidään ja ruiskutetaan laimentamattomana kasvustoon.

Perinteisesti harmaahometta torjutaan torjunta-aineruiskutuksin. Tehotakseen harmaahomeeseen tulee ruiskutteen osua suoraan kukkaan ja näin myöhemmin aukeavat kukat jäävät ilman suojaa.

Tähän ongelmaan on kehitetty uudenlainen ratkaisu ja se on mehiläisten käyttö. Siinä mehiläiset kuljettavat mukanaan biotorjuntamikrobeja, jotka torjuvat harmaahometta. Mehiläisten vieraillessa mansikkakasvustossa koko sen kukinnan ajan, saavat uudet aukeavatkin kukat suojan harmaahomeelta.

Valkosipulivesi vahvistettuna peltokortekeitteellä
70 g hienonnettua valkosipulia
10 l vettä

Murskaa valkosipulin kynnet esim. tehosekoittimessa. Sekoita ne kiehuvaan veteen. Siivilöi seos vuorokauden kuluttua ja sekoita mukaan siivilöityä peltokortekeitettä. Valkosipulivesi parantaa mansikan kestävyyttä sienitauteja vastaan.

Peltokortekeite
1 kg tuoretta tai 150 g kuivattua peltokortetta
10 l vettä

Liota kortteita vedessä 1 vrk. Tämän jälkeen keitä sitä 0,5 tuntia. Jäähdytä liemi ja siivilöi se. käytetään laimennettuna 2-5-kertaisella vesimäärällä.