Etusivu > Tekninen palvelukeskus > Puistot ja metsät > Vihertietokeskus > Top 10 kysymykset > Voiko mäntysuopaa käyttää kirvojen torjuntaan?

Voiko mäntysuopaa käyttää kirvojen torjuntaan?

Lehtikirvat ovat jokakesäisiä ei-toivottuja vieraita, joita on syytä alkaa torjua heti kun ensimmäinen on ilmaantunut. Tavallisin kirva on vihreä, mutta on myös mustia, ruskeita, kellertäviä ja jopa punaisia lajeja. Kirvat löytyvät tyypillisesti lehtien alapinnoilta, nupuista ja nuorista latvaversoista. Suurina määrinä ne aiheuttavat lehtien käpertymistä ja jopa latvojen kuivumista. Lehtikirvat erittävät kasviin tahmeaa ulostetta, jossa erilaisten sienten ja homeiden on hyvä kasvaa. Ne voivat myös tartuttaa kasviin virustauteja.

Kirvoja on tyypillisesti enemmän kuivina ja lämpiminä kesinä. Kasvit, jotka ovat kärsineet kuivuudesta tai saaneet liian runsaan typpilannoituksen, ovat kirvojen ensisijaisia kohteita. Suotuisissa olosuhteissa kirvat lisääntyvät nopeasti ja uusia kirvoja syntyy päivittäin.

Mäntysuopavesi tehoaa hyvin kirvoihin, sillä se tukahduttaa pehmeäihoisten tuholaisten ilmaraot ja ne kuolevat. Sama ilmiö tapahtuu myös käytettäessä amerikkalaista ötökkäöljyä tai luonnonmukaista menetelmää rasvatonta maitoa.

Torjunta-ainekäsittelyissä on aina tärkeää muistaa uusintaruiskutukset, koska kesän aikana kirvoilla on useita sukupolvia. Kaikki käsittelyt voi toistaa muutaman päivän välein, kunnes kirvat ovat kadonneet. Pieniin kohteisiin ruiskutukseen voi käyttää vaikka sumupulloa.

Mäntysuopaliuos I
2-3 dl nestemäistä mäntysuopaa
10 l vettä (noin 20 asteista)
Sekoita ainekset keskenään ja käytä laimentamattomana ruiskutteena kirvoja vastaan. Ruiskuta huolella ja muista, että auringonpaisteella suoritettu kasvinsuojelu saattaa aiheuttaa lehtivaurioita.

Mäntysuopaliuos II
3 dl mäntysuopaa
0,5 l spriitä (Sinol)
1 rkl suolaa
10 l vettä

Sekoita ainekset keskenään ja käytä laimentamattomana ruiskutteena kirvoja vastaan.

Käytä kirvojen, perhos- ja pistiäistoukkien sekä muiden pehmeäihoisten hyönteisten torjuntaan.

Mäntysuopa III
100-250 g saippuamaista mäntysuopaa
25 litraa vettä

Sekoita ainekset keskenään ja käytä laimentamattomana ruiskutteena kirvoja vastaan.

Amerikkalainen ötökkäöljy
1 rkl astianpesuainetta
2,5 dl ruokaöljyä
Sekoita ainekset keskenään.

Sekoita 1–2,5 teelusikallista ötökkäöljyä 2,5 desilitraan vettä ja sumuta kirvojen kiusaamille kasveille. Käytä varoen kesäkurpitsalle sekä kukka- ja punakaalille. Torjunta-aine sopii myös perhos- ja pistiäistoukkien sekä muiden pehmeäihoisten hyönteisten torjuntaan.

Luonnonmukaiseen viljelyyn sopivia vaihtoehtoja:

Rasvaton maito
1 osa vettä
1 osa rasvatonta maitoa
Torjutaan kirvoja ja sienitauteja.

Nokkosvesi
1 kg tuoreita nokkosia tai 250 g kuivattua
5 l vettä
Kaada noin 20 asteinen vesi nokkosten päälle ja anna seistä vuorokausi. Siivilöi neste ja käytä laimentamattomana ruiskutteena perhos- ja pistiäisentoukkien sekä muiden pehmeäihoisten hyönteisten kuten kirvojen torjuntaan.

Raparperivesi
600-700 g raparperin lehtiä
5 l vettä
Keitä lehtiä vedessä teräskattilassa puolisen tuntia. Siivilöi keitos ja käytä laimentamattomana. Ruiskuta kirvaiset kasvit huolella.

Liivate
2 lehteä
10 l vettä
Luota liivatteen lehdet veteen ja ruiskuta.