Perusturva tutuksi: Aktiivista elämää Snällintuvassa

Snällintuvan palvelutalo sijaitsee Noormarkussa rauhallisella asutusalueella. Snällintupa tarjoaa ikääntyneiden palveluasumista 23 asukkaalle. Yksikön vireästä toiminnasta vastaa 15 työntekijää, jotka järjestävätkin monenlaista aktiviteettiä talon asukkaille.

Näin joulun alla asukkaille on luvassa muun muassa kaunein joulukuusi –äänestys, jossa saa äänestää kolmesta koristellusta kuusesta mieluisimman. Snällintuvassa järjestettiin joulukuussa myös pop up –kahvila ja myyjäiset, joiden tuotto käytetään asukkaiden iloksi ja virkistäytymiseen. Jokaiselle asukkaalle esimerkiksi ostettiin kahvilan ja myyjäisten tuotoista Muumi-mukit, jotka luovutettiin heidän omaan käyttöönsä.

- Tarkoituksena on viettää virikkeistä ja elämisen arvoista elämää vielä täällä palvelutalossakin sen sijaan, että odoteltaisiin vain viimeisiä päiviä, kertoo vanhuspalveluiden esimies Nina Leppälammi.

Kesäaikaan asukkailla on käytössä suojaisa terassi sisäpihalla ja toimintaa järjestävät kesäkanat Sinikka ja Tipu-Inkeri, joiden touhuja asukkaat seurailevat mielellään.

Työntekijöiden lisäksi Snällintuvan asukkaille toimintaa ja elämyksiä järjestävät toisinaan vapaaehtoiset kuten esimerkiksi Martat, partiolaiset sekä liikuntaseurat. Vieraat ovatkin aina tervetulleita ja niitä otettaisiin mielellään vastaan enemmänkin, koska yksiköstä muualle siirtyminen yhtenä ryhmänä ei ole kovin helppoa. Asukkaat saavat itse vaikuttaa yksikön toimintaan ja useamman kerran vuodessa pidetäänkin asukaspalaveri, josta saadaan ideoita tuleviin tapahtumiin ja kuunnellaan toiveita. Vuoden aikana juhlitaan moneen kertaan eri juhlapyhien teemojen merkeissä.

Snällintuvan asukkaat ovat olleet kiinnostuneita myös erilaisista elektronisista sovelluksista, joita voi hyödyntää arjessa. Snällintupa onkin ollut mukana Hype-hankkeen työelämän yhteistyökumppanina ja asukkaiden käyttöön on hankkeen myötä suunniteltu oma tablet-laitteella toimiva hyötypeli, jonka tarkoituksena on osaltaan aktivoida asukkaita ja tutustuttaa myös digitaalisiin ratkaisuihin pelaamisen kautta.

- Asukkaat itseasiassa ovatkin todella kiinnostuneita kaikista uusista asioista ja tekniikasta. He testasivat innolla esimerkiksi selfie-keppiä, joka meillä oli lainassa jokin aika sitten, sanoo Leppälammi.

Snällintuvassa toimitaan asukkaiden viihtyvyys mielessä pitäen ja osallistetaan asukkaita mahdollisimman paljon aktiviteetteihin, jotta vireys säilyy. Nina Leppälammi haastaakin myös muut palveluyksiköt kertomaan omista ideoistaan ja siitä millaisia keinoja asukkaiden viihtyvyyden takaamiseksi ja uusien elämysten antamiseksi on kehitetty.

***

Teksti: Milla Palkimo ja Mira Metsälä, kuvat: Mira Metsälä

Juttu on osa Perusturva tutuksi -juttusarjaa, jossa tutustutaan tarkemmin Porin kaupungin perusturvan toimintaan. Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 21.12.2017.

 

Snällintuvan joulukalenteri