Perusturva tutuksi: Palvelukeskus Himmelin osasto Tyynelässä hyvän hoidon lisäksi sisältöä asiakkaiden arkeen

Palvelukeskus Himmeli on monelle asiakkaalle viimeinen koti. Himmelissä tarkoituksena ei kuitenkaan ole jäädä omaan huoneeseen katsomaan televisiota, tästä pitää huolen innostava henkilökunta. Oma huone toimii makuuhuoneena ja muu rakennus kodin muina osina, joissa asiakas saa viettää aikaa, seurustella muiden asukkaiden kanssa ja osallistua päivän aktiviteetteihin.

Himmelissä on yhteensä 125 asiakaspaikkaa. Alakerrasta löytyy kotiin annettavat palvelut ja päivätoimintaa, kaksi palveluohjaajaa ja kaksi kotihoidon esimiestä sekä yhden tiimin toimitilat. Kahdesta ylemmästä kerroksesta löytyvät ympärivuorokautiset hoito-osastot. Kolmannessa kerroksessa osasto Linnala toimii tehostettuna palveluasumisena, kun taas osasto Tyynelässä toisessa kerroksessa on 25 tehostetun palveluasumisen paikkaa ja lisäksi lyhytaikaishoitopaikkoja ja hätäsijoitustoimintaa.

Himmelin viikko- ja vuosiohjelmat ovat kattavia ja täynnä toimintaa. Ohjelma sisältää niin virikeohjaajien järjestämiä aktiviteettejä, kuin muunkin henkilökunnan ideoimia tapahtumia. Työntekijöiden järjestämän ohjelman lisäksi Himmelissä käy lukuisat vapaaehtoiset järjestämässä erilaista ohjelmaa, ulkoilua ja yhdessäoloa. Yhteistyötä tehdään myös naapurissa sijaitsevan päiväkoti Taikurihatun kanssa.

Palvelukeskuksessa asiakkaiden päivittäinen ulkoilu on mahdollistettu. Myös tapahtumien saralla Tyynelässä on vilkasta. Asukkaille on järjestetty niin olympialaiset kuin Vanhat Autot -näyttelykin. Tapahtumien järjestämisessä tärkeänä apuna on oppilaitosyhteistyö ja muutenkin tapahtumat järjestetään pääasiassa talkoovoimin ja työntekijöiden omia resursseja ja yhteyksiä käyttäen. Muun muassa Winnovan opiskelijat ovat olleet mukana auttamassa niin olympialaisissa kuin tänä kesänä järjestetyssä 100 pyörätuolia -kampanjassa, missä asukkaita vietiin pyörätuolein Prisma Mikkolaan kahville ja kuuntelemaan elävää musiikkia. Se mitä tehdään, kuvataan ja kuvat laitetaan seinälle katseltavaksi. Osasto Tyynelän seiniltä löytyykin paljon kuvia erilaisista tapahtumista. Kuvien avulla niin asukkaat kuin heidän omaisensakin voivat muistella yhdessä ohjelmakirjoa ja palata tapahtumien tunnelmaan uudelleen.

Himmelin asukkaat pyörätuoleissa matkalla
Kuva: Osasto Tyynelä, Himmeli

Loppuvuodeksi Tyynelän asiakkaille on jo suunniteltu paljon erilaista ohjelmaa. Itsenäisyyspäiväksi osastolle on järjestetty kaksi projektoria, joiden avulla seinille heijastetaan itsenäisyyspäivän ohjelmistoa, kuten Tuntematon Sotilas ja Linnan juhlat. Myös tilat koristellaan teeman mukaisiksi ja hoitajat pukeutuvat sini-valkoisiin työasuihin. Työntekijöiden innostus osallistua erilaisten tapahtumien järjestämiseen on suuri. Esimerkiksi itsenäisyyspäivän työvuoroihin oli tunkua, koska jokainen halusi tulla järjestämään ohjelmaa.

Joulun lähestyminen tuo asiakkaille paljon ohjelmaa. Tyynelän asiakkaat saavat olla mukana asiakasraadissa vaikuttamassa heihin liittyviin asioihin. Asiakkaiden keskuudesta oli noussut toive joulukirkosta talon ulkopuolella. Joulukirkko tullaankin järjestämään joulukuun puolessavälissä Teljän kirkossa, mihin järjestyi kuljetus Porin Linjojen sponsoroimana. Joulukirkon lisäksi myös Himmelissä järjestetään joulujuhla, johon liittyy vahvasti perinteet. Työntekijät esittävät niin joulukuvaelman kuin Tiernapojatkin. Tarjolla on tietenkin myös joulupuuroa.

Hoivatyön arkeen sisältyy paljon toimintaa, millä halutaan hyvää mieltä asiakkaille, mutta se myös tiivistää koko osaston henkilökuntaa ja kannustaa eteenpäin.

Jokainen päivä ja työvuoro on työntekijöiden näköinen. Himmelissä toimivan virikkeen ohjelmaa järjestetään maanantaista perjantaihin, mutta kaikilla on mahdollisuus järjestää arjen pyörittämisen lisäksi aktiviteettejä ja ohjelmaa asiakkaille erityisesti iltaisin ja viikonloppuisin. Tyynelässä on pidetty peli-iltoja, grillattu makkaraa ja vietetty karaokeiltaa vaahtokarkkeja paistellen ja sipsejä syöden.

Tyynelässä työntekijät ovat luovia ja heidän ideoilleen ei tarvitse laittaa rajoja. Jokainen työntekijä on erilainen. Tyynelässä erilaisilta ihmisiltä tulee erilaisia ideoita ja niitä kaikkia kannattaa kokeilla!

Tyynelän toiminnasta kertoivat lähihoitajat Tapiola Ulla, Levola Marita, Puhakka Mervi, Paatero Marika, Unkila Lauri ja esimies Pentsinen Leena.

***

Teksti: Mira Metsälä ja Milla Palkimo, kuva: Osasto Tyynelä, Himmeli

Juttu on osa Perusturva tutuksi -juttusarjaa, jossa tutustutaan tarkemmin Porin kaupungin perusturvan toimintaan. Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 5.12.2017

 

Vanhat autot -näyttely Himmelissä