
Toimiva jätteiden lajittelupiste keittiössä kannustaa lajittelemaan jätteet. Kuva Anu Pujola 2017.
Viidessä porilaisessa kerrostalossa jaettiin lajitteluoppaita, biojätekoreja ja -pusseja, järjestettiin lajitteluilta ja ohjeistettiin rappukäytäviin kiinnitetyissä lapuissa energiajätteiden, lasi- ja metallipakkausten sekä biojätteen lajittelusta. Jätteenkuljettajat arvioivat silmämääräisesti jätemääriä jakson aikana ja lopuksi jokaiseen asuntoon jaettiin loppukysely.
Toimiva jätteiden lajittelupiste keittiössä kannustaa lajittelemaan jätteet. Kuva Anu Pujola 2017.
Asukkaille suunnatun loppukyselyn mukaan lajittelun tärkeimmiksi syiksi nousivat ympäristöstä huolehtiminen ja materiaalien saaminen uudelleen kiertoon. Lähes kaikille lajittelu on opittu hyvä tapa. Taloyhtiön jätehuoltokuluissa säästämät eurot eivät kannusta kerrostalojen asukkaita lajittelemaan.
Asukkaat kokivat, että erilaiset oppaat ja ohjeistukset sekä jätekatoksessa olevat erilliset ja selkeästi merkityt jäteastiat edistävät lajittelua. Vastaajista 30 prosenttia koki, että oman keittiön lajitteluastioissa on puutteita, mikä vaikeuttaa lajittelua.
Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelija Johanna Lehti selvitti opinnäytetyönään, millaisilla keinoilla jätteiden lajittelua saadaan lisättyä kerrostaloissa. Opinnäytetyö tehtiin syksyllä 2017 osana Porin kaupungin toteuttamaa CIRCWASTE – Kohti kiertotaloutta -osahanketta Luuppi, jossa edistetään kiertotaloutta ja vähennetään jätettä. CIRCWASTE – Kohti kiertotaloutta -hanke saa rahoitusta EU:n LIFE-ohjelmasta.