Porilaisissa ravintoloissa kiinnitetään huomiota vastuulliseen anniskeluun

Pääsiäisenä toteutettu Vastuullinen anniskelu -kampanja osoittaa, että porilaisissa ravintoloissa anniskellaan vastuullisesti, valvotusti ja turvallisessa ympäristössä.

– Kampanjan tarkoituksena ei ole puuttua epäkohtiin, vaan tehdä näkyväksi ravintoloissa joka päivä tehtävää hyvää työtä ja omavalvontaa. Alkoholilain uudistuttua ravintoloiden omavalvonnan merkitys korostuu, kertoo ehkäisevän päihde- ja mielenterveystyön koordinaattori Jenni Lahtinen.

Kampanjaan osallistuneet ravintolat keräsivät tieto siitä, käännytettiinkö asiakkaita ovelta liiallisen päihtymyksen vuoksi, käännytettiinkö asiakas ovelta tai kieltäydyttiinkö hänelle anniskelemasta alaikäisyyden vuoksi, kieltäydyttiinkö asiakkaalle anniskelemasta päihtymyksen vuoksi sekä poistettiinko asiakas ravintolasta päihtymyksen tai häiriökäyttäytymisen vuoksi.

Kampanjassa mukana olevissa ravintoloissa oli yli viisikymmentä tapausta, joissa asiakasta ei hyväksytty ravintolaan asiakkaaksi tai hänelle kieltäydyttiin anniskelemasta tiskillä liiallisen päihtymyksen vuoksi. Ikärajavalvontaa tehdään aktiivisesti ravintoloissa ja tästä syystä lähes kahdeltakymmeneltä alaikäiseltä evättiin sisäänpääsy ravintolaan.

Kampanja aikana ravintoloista oli poistettu useita asiakkaita aktiivisen omavalvonnan ansiosta ja muiden asiakkaiden turvallisen ajanvieton takaamiseksi. Poliisilta saatujen tietojen mukaan ravintoloiden osalta pääsiäinen näyttäytyi heille rauhallisena. Perheväkivaltahälytyksiä pääsiäisen aikana oli kahdeksan tapausta.

Vastuullinen anniskelu -kampanja toteutettiin 29.3.–2.4.2018 välisenä aikana yhteistyössä Porin perusturvan Pakka-toiminnan (paikallinen alkoholipolitiikka), porilaisten ravintoloiden ja Satakunnan Matkailu- ja ravintolayrittäjät ry:n kanssa. Kampanja on osa laajaa yhteistyötä, jota Porin seudulla tehdään päihdehaittojen vähentämiseksi.

 

Pakka toiminta, eli paikallinen alkoholipolitiikka